Legenden om El Dorado

Legenden om El Dorado

Sponsoreret indhold

Guld i så store mængder, at det er muligt at bygge en by af det. Måske du hørt om El Dorado. Den mystiske by i Sydamerika. Hvis legenden endnu er ukendt for dig, eller du sukker efter mere viden derom, er du havnet det rette sted. Denne artikel gør dig nemlig klog på legenden om El Dorado.

En legende opstår

Vi skal en tur tilbage til starten af 1500-tallet for at finde oprindelsen til legenden om El Dorado. I disse tider var de spanske kolonister i fuld færd med at erobre territorier rundt om i verdenen. Især var der fokus på at erobre territorier i Sydamerika. I denne del af verdenen gik der rygter, om en hersker, som startede sin morgen ud med at blive dækket af guldstøv. Når dagen var omme, vil han vaske guldstøvet af sig i en sø. Faktisk er el dorado spansk for den gyldne eller den forgyldte. 

Historien om en hersker dækket af guldstøv tog fart. Fra at være et begreb omhandlende en enkelt person, kom El Dorado til at være et begreb for en hel by af guld. Ifølge denne fortælling skulle der efter sigende eksisterer en by, hvor alle gader og bygninger var lavet af kostbar guld. Grådigheden tog over, og de spanske erobrere gennemsøgte nu enorme landarealer i søgen efter byen af guld. Store dele af kontinentet blev endevendt i en jagt, der strakte sig over århundrede. Til trods for erobrenes anstrengelser lykkedes det aldrig at finde en mystisk by af guld. 

En sand eller opdigtet legende?

Så er der et strejf af sandhed i legenden om El Dorado? Til dels ja. Historien taler nemlig for, at  ritualet om herskeren, der badede i guld rent faktisk fandt sted i Sydamerika. Altså er der et korn af sandhed i legenden om El Dorado. Ifølge disse data foregik der i sin tid et ritual blandt Muisca-folket i Colombia, hvor deres konge blev dækket af guld. Siden badede han i Guatavitá-søen for derved at blive renset. Den spanske erobrer Gonzalo Jiménez de Quesada fandt frem til dette folk i Colombia og berøvede dem for alt, hvad de ejede. Han fandt også en smule guld, men nægtede simpelthen at tro, at det kunne være alt, hvad der var. Derfor ledte han og mange andre videre i århundrede. Byen af guld blev dog aldrig fundet, og konklusionen er, at den aldrig har eksisteret.

Fascinationen fortsætter i dag

I dag fortsætter legenden om El Dorado med at fascinere. De forskellige film og spil, der trækker på temaet, vidner om fascinationen. Af eksempler på film kan nævnes tegnefilmen ‘Vejen til El Dorado’ samt en gammel klassisk spillefilm som ‘Aguirre, den gale erobrer’. I spillenes verden introduceres vi for temaet i en spillemaskine som ‘Ecuador Gold’, der blandt andet udbydes af Maria DK. Her tages spillere en tur med til Sydamerikas jungle, hvor jagten sættes ind efter guld og rigdomme. Historien i spillemaskinen afspejler således i høj grad legenden om El Dorado. Du kan også finde brætspil, der trækker på El Dorado-legenden. Eksempelvis strategispillet ‘Quest for El Dorado’. Hvem ved; måske det er dette brætspil, der skal gives i studentergave? Selvom der er gået mange århundrede siden de spanske erobreres endeløse jagt, fortsætter legenden om El Dorado uden tvivl med at eksistere og fascinere den dag i dag.