Børn og fedme

Børn og fedme cstine
Der er en ting der undre mig, hvordan kan det være at så mange børn er overvægtige?
Hvor er de ansvarlige forældre henne eller er de ligeglade.
I Københavns kommune er der sund uge i skolernes små klasser, men når det er forældrene der laver maden, hvad hjælper det så at børnene lære noget om sund mad og ernæring?
Vil gerne høre din mening eller kommentar på dette.

Christina

god ide vibs
Jeg synes at det er en god ide at lave en sund uge i skolerne, men den ville nok bliver bedre hvis man på en eller anden måde fik forældrene med til det. På den måde ville de også lære noget af det. Jeg tror nemlig ikke det har den store effekt at børnene kommer hjem og siger at nu skal de til at spise mere sundt. Jeg synes at sund mad skal gøres spændene for både forældre og børn.

enig cstine
Jeg er helt enig, men hvordan kan man få forældrene med over på skolerne??

Sund uge oldefar
Den sunde uge har til formål at gøre børnene bevidste om hvad det de spiser gør ved dem.
Tidlig lærdom har det med at følge dig resten af livet, eller ihvertfald dukke op af hukommelsens hav senere i livet.

Fede børn får flere huller dentist
At børns kost har et højt sukkerindhold, bekymrer ikke kun ernæringseksperterne, men også os tandlæger. Tilhører man en af disse faggrupper, så kan man have svært ved at holde masken, når man i supermarkedet ser, hvad børnefamilier fylder i deres indkøbsvogne, eller når man ser, hvad børn spiser og drikker i skolens frikvarter. I mange børnehavers madpakke-køleskabe ser man juicebrikker og andet sødt.

For meget sukker giver ikke kun vægtproblemer og sukkersyge. Det giver også flere huller i tænderne. Det glemmer folk ofte at tage med i deres overvejelser, fordi de tror, at tandbørsten nok skal klare det problem.

Men virkeligheden er en anden: Også rimelig velbørstede tænder kan få huller i mellemrum og dybe furer, hvis der ofte nok kommer sukker til! Og det gør der især hos de overvægtige børn! Det kommer ikke bag på os tandlæger, at der er en statistisk sammenhæng mellem børnenes vægt og antallet af deres huller i tænderne.

Vil man det her problem til livs, så skal forældre leve op til deres ansvar. Familiers indkøbsvaner skal lægges om. Man kan ikke forvente, at børn siger nej tak til læskedrikke, kager og slik, hvis det er tilgængeligt for dem i hjemmet til hverdag.

Som rollemodeller bør de voksne også kunne styre deres egne sukkerlyster, når børn er til stede. Når børn får noget til den søde tand med i skole eller børnehave, er det ikke kun til skade for dem selv. Det undergraver også moralen hos kammeraterne. Disse plager så deres forældre for også at få søde sager med.

Samme mængder x 2 Marketingprofessor
Dentist. Du har til dels ret. Der sælges idag samme antal "enheder" som før. Men nu er der 50 cl. i en flaske, hvor der før var 25 cl. So what.
Ikke så lidt "what". For der er tilmed skruelåg på flasken, som gør, at mennesker "patter" hele dagen lang.
Et lille zip. Således ligger tænderne 24 timer i døgnet i konstant syre. Selv danskvand med brus, er skadelig.

Ansvar Mum
Jeg mener det er forældrenes ansvar at sørge for, at børnene får ordentlige madvaner. Selv er jeg meget opmærksom (uden at være fanatisk - synes jeg selv) på mine børns spisevaner - ikke mindst på grund af, at jeg selv som barn og senere som voksen har kæmpet en vild kamp mod vægten. Jeg er i dag slank, men ønsker ikke for alt i verden, at mine børn skal have det problem som det er at være overvægtig. Herhjemme lever vi efter de enkle regler som hedder sund, varieret mad, 5-6 gange dagligt og mindst 1 times motion dagligt. Slikdag lørdag. Nu kan de tilfældigvis ikke lide sodavand men vil helst slukke tørsten med vand - måske fordi de ikke er blevet vænnet til andet?
I klubben som min 10-årige går i kan jeg se, at de kan købe slik - og det er hver dag, og mange børn køber slik hver dag. Det kan godt være svært at stå imod for en 10-årig og det irriterer mig grænseløst, at muligheden er der. Især fordi jeg kan se på den yngste, at hvis vi ikke passer på, kan hun godt blive for tyk. På den ene side er jeg bange for at avle nogle anorexi-tilfælde frem hvilket jo også er et helvede - på den anden side er jeg bange for at mine børn bliver for tykke. Jeg har valgt at fortælle dem, at i vores familie kan vi blive for tykke hvis vi spiser slik og kage hver dag, så det derfor er bedst hvis vi nøjes med den ene gang om ugen. Jeg ved ikke hvor længe det vil virke, men indtil nu går det fint, og det lader til at de forstår.
Ja, det er forældrenes ansvar at give børnene sunde madvaner, men det er også hårdt engang imellem, for jeg kan da godt føle, at der bliver spændt lidt ben for mig når jeg bestræber mig på at føre nogle fornuftige vaner ud i livet. Jeg trøster mig med, at mine børn har fået de gode vaner ind fra starten, og håber bare de vil holde sig til dem - og nu vil jeg gå i køkkenet sammen med mine unger. Vi skal have fisk dampet i ovn (Aldi har billig fisk), med nogle lækre grøntsager til - én af børnenes livretter.
Vi skal sørge for at drage omsorg for vores børn - og omsorgen omfatter i høj grad også den mad vi giver dem.
Venlig hilsen
Mum

Dejligt cstine
Hej Mum

Hvor er det dejligt at du sådan drager omsorg, ja du har ret i at det kan være svært at holde de gode vaner, når ens børn ser at alle andre spiser og drikker alt det usunde.
Hjemme hos os går det lidt på samme måde som hos jer, har ingen problemer med at holde slik og kage væk fra hverdagen, der bliver bare sagt nej og så bliver der tilbudt frugt istedet også når vennerne kommer på besøg, i starten kikkede de underligt på mig, men alt frugten var pist væk i løbet af få minutter..
Jeg tror at man skal tilbyde et alternertiv som de godt kan li, så tror jeg ikke at der er de store problemer.

Blev lige sulten, tror at vi skal ha fisk imorgen...Smiler.

Gode vaner Mum
Jeg bliver også helt glad, når jeg læser dit indlæg.
Om fredagen - til Disney Sjov - laver jeg gerne en stor skål fyldt med frugter i tern - æbler, banan, pære osv. Det er simpelthen så lækkert. Da jeg var barn fik jeg kage næsten hver dag (min mor købte med hjem) og om aftenen fik vi franskbrødsmadder med tyk smør og fuldfed ost. Resultat: en 12-årig der vejede tæt på 80 kg.!! Jeg synes det var forfærdeligt! Jeg er glad og stolt når jeg ser mine børn bevæge sig frit og upustende og det at de har lyst til at bevæge sig - jeg har ikke ført arven videre (læs: de dårlige spisevaner og ingen motion). Jeg har oplevet børn fra min yngstes klasse være ved at falde sammen over en gå-tur på 1 time! Vedkommende var ikke vant til at røre sig! Her er også et stort problem. Ja, der er nok at se til og tænke på som forældre, men vi skylder vores børn det.

Mht. til fisken i Aldi så kan jeg anbefale lakseørredfileten (mener jeg den hed!) - koster omkring 35,-. Der står et par opskriftsideer på pakken. Der er nok til 4 personer og lidt til madpakkerne dagen efter - mums. Velbekomme og ha' det godt.

Venlig hilsen
Mum

sv. sund uge cstine
Personligt synes jeg at de sunde uger er en god ide, men synes at der mangler information til forældrene, det er trods alt dem der har ansvaret for at deres børn får sund mad.
Desuden giver jeg dig ret i, at lære man tideligt at spise sundt, så hænger det ved, men tror ikke rigtigt på det hvis der ikke er opbakning hjemmefra.
Høre tit fra min søn at flere har sodavand med til frokost og det trods de sunde uger... Så ved nu ikke rigtigt hvor meget det virker.

tænder cstine
Vi er helt enige.
Spørgsmålet er om man ikke sammen med fedme kampagnerne skulle slå et slag for at skrabe penge sammen til den store tandlæge regning der kommer i forbindelse med den usunde kost.( bare lidt for sjovt, men tankevækkende).

Sodavand i 50 cl skruelågsflasker dentist
Jeg er helt enig med dig i, at introduktionen af 50 cl flaskerne med skruelåg har sat enormt meget skub i forekomsten af tandskader som følge af sur/søde læskedrikke.

Heraf følger, som du også er inde på, ikke bare flere gammeldags huller (caries), men også flere direkte syreskader (erosioner). Der er tale om to forskellige sygdomme.

Caries skyldes sukkerindholdet. Sukkeret fordøjes af bakterier, som så udskiller syre, som angriber tanden lokalt under bakteriebelægningerne og således giver lokale deffekter ("huller").

Erosioner skyldes syren, som direkte angriber store flader af tændernes emaljeoverflade, således at emaljen bliver tyndere og mere skrøbelig. Tænderne bliver følsomme og gule.

Når jeg ikke har været inde på det i mit første svar, så skyldes det, at det oprindelige indlæg her handlede om fedme. Her er fællesnævneren kun sukkeret, ikke syren.

Slikklubben dentist
Du skriver, at der i klubben, som min 10-årige går i, kan købes slik hver dag. Det er helt klart uacceptabelt og i strid med sundhedsstyrelsens anbefalinger. Det synes jeg at du sammen med de andre ansvarsbevidste forældre omkring klubben bør gøre noget ved. Kræv, at det stopper! Kræv at der formuleres en kostpolitik.

Svar Mum
Her i denne uge er der forældremøde for første gang i klubben, og der har jeg også tænkt mig at få det bragt på bane. Jeg synes det er fuldstændigt uacceptabelt. En anden ting var da min 10-årige gik i SFO: der fik de saftevand hver dag! Og saftevand er heller ikke noget jeg synes skal drikkes hver dag. Heldigvis valgte mit barn vand - men igen det er forkert at det serveres som en selvfølge. Jeg er helt flov over at indrømme det, men jeg fandt først ud af det meget sent - troede heller ikke det var sådan (hvor var jeg naiv), så jeg fik aldrig gjort noget ved det - og jeg er ellers rimeligt opmærksom, men her smuttede det. Til gengæld må jeg så se at få bragt sagen om slikket frem og få gjort noget ved det.

for lidt motion el_amante
Hej Christina

De overvægtige børn fra KBH kunne få en normal BMI, hvis de i stedet for at tage hjem foran computeren eller fjernsynet begyndte at dyrke noget mere motion for at få sat deres forbrænding i gang.

Ved de typiske vaner de har, hvor de ikke rører sig meget, nedsætter de jo kroppens forbrænding:)..så ALLEZ

ja. cstine
Det er en af grundene til at dagens danske børn er overvægtige, men det er jo ikke kun motionen der mangler, prøv at se hvad folk putter i deres indkøbskurve eller hvor mange børnefamilier der står i kø foran disken på Mac D. eller det lokale pizzaria.
Man har simple hen for travlt til at lave ordentligt sund mad, det hele skal gå så stærkt.
Det er bare synd for børnene.

omsorgssvigt indoory
At lade sine børn blive fede, fordi man ikke gider lave noget ordentligt mad til dem ....det er for mig omsorgssvigt, ganske slet og ret for dårligt.

Men desværre kan man ikke gøre så meget - undtaget at lave regler i skolen som et efterspil på "sund uge"

Faktisk kan man søge kommunetilskud i nogle kommuner, for at afhjælpe usunde kostvaner i skolen.

Snak med skolen om det - og hør om det er noget der fungerer på jeres skole *s*
NOGEN må gøre noget, pædagogerne og lærerne kan desværre ikke gøre så meget.

knus