Boret igennem armering over vinduesparti

Boret igennem armering over vinduesparti Anonym
Hej Sol,

Min kammerat som er kølemontør og jeg har monteret en varmepumpe i min søsters hus. Varmepumpen er monteret over en række vinduer (4 stk) som faktisk udgør hele væggen, med undtagelse af 1 meter i hver side. Loftet går til kip.
Varmepumpen er tilsluttet en kompressor som sider udenfor, hvortil man tilslutter nogle kobberrør og strøm. Da min kammerat borede hullet (ca. ø 80) hvor disse rør skulle igennem, ramte han armeringen der ligger over vinduerne. Der er i alt tale om 3 jernstænger, hvoraf han borede 2 af dem over. Han siger det ingen betydning har, men jeg er nu ikke sikker. Efter 1½-2 måneders tid er der nemlig kommet en revne i malingen, hvor loftet går til kip. Den løber lige hen over hvor varmepumpen sidder, og hvor der altså er boret. Det ligner umiddelbart noget der kan klares med en acryl fuge, men hvor nervøs skal jeg være?

4 ting anonym forever
Hvor bred er vinduet.......

1 Det kan være varme påvirkning
2 Fugtpåvirkning
3 Bæreevne af overlægger

Personligt tror jeg at det er reducering af bæreevne, det er uhyre vigtigt i en overlægger, specielt når br af vinduet er over ca. 110 cm, dvs. mere end 4 sten.

Men mange ting spiler inde, mørtelkvalitet, solens påvirkning, vibrationer mht boring af hullet, vibrationer mht kompressor, og igen, br af vinduet.
Håber det var noget du kan bruge.
Mvh

Din husforsikring BeSafe
dækker vist ikke i det tilfælde at facaden skvatter sammen, så hvis jeg var dig ville jeg tage kontakt til en bygningskonstruktør hurtigst muligt...

Som sagkyndig ville jeg Felix
udskifte vindues overliggeren, da overliggeren har mistet sin bæreevne ved, at 67 % af de bærende jern er skåret over.

De er dog en sikkerhed i normen, men en ny overligger koste ikke meget at sætte ind.

Tusind tak for jeres svar Anonym
Jeg fik vist ikke fortalt at stuen er ny-renoveret, og der derfor er blevet pudset vægge og malet. Ydermere, dækker vinduespartiet kun halvdelen af gavlen, da den anden halvdel er et bryggers.
Felix, skal jeg forstå det som om, at stenene i sig selv burde kunne bære, men at man lægger armeringen i som en ekstra sikkerhed?
Vi kan nemlig umiddelbart ikke lægge en ny række sten med armering i, da hullet er boret i den nederste række sten.

det er ikke optimalt vvs-montør
hej

har gennem mit arbejde som vvs-montør også engang været med til at en kollega avede et lignende stunt, som du bekriver lyder det som at i har taget styrken fra en stor del af facaden, og derfor bliver nød til at lægge en ny overligger i og flytte varmepumpen.

men som tidliger nævnt prøv at kontakte en bygningskonstruktør og hør hvad han kan beregne sig frem til. Men jeg har altid lært at man ALDRIG Skal bore i ståldragere, det giver kun problemer.


hilsen

Blikkenslagern