Det sunde skolekøkken.....eller ?

Det sunde skolekøkken.....eller ? Løvemor
Kære Solfolk

Så synes jeg det er på tide med lidt debat om sund mad i skolen eller.....?

Min datter har haft hjemkundskab nogle måneder nu. Og måske har jeg sat forventningerne for højt, men når jeg spørger hvad de så har fabrikeret får jeg svarene:

Pizzasnegle, nuddelsuppe, spaghetti, burgere, boller og kage!

Jeg mener, skal det nu være ordentlig mad?

Hvor blev det sunde måltid mad af?

Hvad med grøntsager, og ordentligt kød, som kan tilberedes på et hav af måder?

Hvad blev der af det sunde måltid, som mætter og giver energi? [:)]

Det kan de selvfølgelig lære hjemmefra, men havde det ikke været en idé om skolekøkkenet brugte chancen til at foregå med et godt eksempel?

Det er meget skuffende at netop hjemkundskab ikke udnytter denne enestående chance til at lære børnene om et sundt basiskøkken [:/]

Løvemor

Jeg er enig Trillo
med dig i din holdning, men jeg tror det har noget med skolens økonomi at gøre plus at det skal være noget der er nemt for børnene mht til de forskellige klassetrin. Da jeg startede med skolekøkken var det også nemme ting, men jo større klasse jo "sværere". Man skal jo være sikker på at børnene forstår en opskrift og forstår alt det der med salmonella og andre bakterier. Desuden er det jo heller ikke skolen der skal spise vores børn af på den måde. [:)]. Men igen jeg er helt enig med dig

Et tema..... Løvemor
kunne så være Sund og billig mad, let at lave?

Jeg ved godt det har noget med økonomi at gøre. I min datters tilfælde går de først på indkøb i den lokale Brugs. Det gør jo heller ikke maden billigere!

Det koster jo da ikke noget at lære dem om vigtigheden af en ordentlig køkkenhygiejne.

Mht bespisning, har min datter til alt held haft madpakke med på dagen med hjemkundskab, ellers havde hun blot tømt køleskabet når jeg er hjemme senere på dagen [:)]

Så jeg mener bestemt ikke at skolen skal bespise børnene. Omvendt var det da en god idé at bruge den mad de tilbereder, så man ikke lærer dem at man bare laver noget ..... og smider det ud [:$]

Løvemor

Mine børns skole jetpost
slår åbenbart din datters med længder.....Her laver man lagkage.....Med købte bunde, og pulver creme ........Hallleluja hvor det kører for folkeskolen.....

Det kan også trunte12
have noget med tiden at gøre. Hvis de først skal købe ind og derefter lave maden. Men helt enig, man kan sagtens lave sund og lækker mad både hurtigt og billigt og med få ingredienser, hvis man gider gøre sig en smule umage med at finde opskrifterne. Måske vi som forældre må komme med forslag til menuen i skolekøkkenet??

Tid og Penge yofilo
Desværre er der nok to faktorer som går over al sund fornuft; tid og penge.

Hjemkundskabstimerne består typisk af moduler på "to timer" dvs. 1 1/2 klokketime. Hvis børnene i den tid skal nå at købe ind OG lave maden er det nødt til at være nemt og hurtigt.
Dernæst er skolernes økonomi meget anspændt i øjeblikket og jeg er ret sikker på at mange skoler enten ikke har råd til eller vælger at prioritere nogle andre udgifter, end dem til hjemkundskabsundervisningen.

Det ændrer dog ikke på at jeg er meget enig med dig i dit synspunkt og at jeg synes ting som eksempelvis hygiejne burde være ret nemt at undervise i, uanset om man har penge eller ej. Det kræver jo i princippet bare en tavle og gode taleegenskaber - men det kan selvfølgelig også være en mangelvare nogen steder.

Det var såmænd galt allerede da jeg gik i skole dulkis
- og stadig da mine børn gik i skole. Næste generation er endnu ikke præsenteret for skolekøkkenet. Men mon ikke de får en PC, og en vejledning i at bestille hos "just-eat"?

Jamen...... Løvemor
det lyder da ellers lækkert!

Hvornår skal vi komme? [:D]

Løvemor

Kanon idé...... Løvemor
du der fik. Jeg tror jeg vil bringe det op på næste forældremøde.

Der er faktisk et par stykker i klassen der virkelig burde på kur, hvilket jeg synes er enormt synd for ungerne.

Løvemor

Ha ha....... Løvemor
Måske er det børnene der snakker for meget [:)]

I dette tilfælde er det 2.5 time der bliver brugt på hjemkundskab.

Ja og jeg ved godt, at i min tid er der kun en ret der hænger ved, Svensk pølseret, som dog stadig bliver serveret herhjemme [;)]

Jeg havde blot forventet at man gjorde mere ud af sundheden, eksempelvis blandede nogle enkle og gode salater med fedfattig dressing osv.

Så kan vi lære ungerne at tilberede kødet herhjemme, hvor vi har mulighed for Irmas gode 50 % tilbud [;)]

Løvemor

Det behøver..... Løvemor
de vist ikke undervisning i.

Ret skal være ret Dulkis. Min datter serverede faktisk en lækker dessert forleden, bestående af lidt vanilieis, alle de forskellige frugter hun kunne finde herhjemme og derover friskpresset appelsinsaft [;)]

Det var i orden, det havde hun så lært i skolen. Men nuddelsuppen [:*(]

Løvemor

Fint men kun for pigerne Anonym
De fleste kvinder i dag laver elendig mad, så skolen burde stramme op og lære pigerne at lave ordentlig mad.
Når manden kommer træt fra arbejdet, skal der være ordentlig mad på bordet.

Burde undervises i... lilledille
Jeg husker fra mine egne hjemkundskabstimer laekre retter som:

Parisertoast
Arme riddere
Pandekager
Spejlaeg
Kokoskager
Pebernoedder
Boller
og
Risengroed som var ALVORLIGT braendt paa, men som vi SKULLE smage paa.

Allerede dengang som 12-13aarig synes jeg det var spild af tid. Jeg havde en ugentlig maddag derhjemme og lavede en masse forskelligt. Nogle gange med hjaelp, andre gange alene. Jeg har laert at lave mad ved at proeve mig frem og laere af mine fejl, men jeg synes der er meget jeg godt ville have laert i skolen.
Vi brugte alt for meget tid paa fx at laere at vaske op - i den RIGTIGE raekkefoelge!

Jeg synes det er vigtigt at boern laerer noget om:

hygiejne
kalorier
fedttyper
fibre
kulhydrater
proteiner
kemi (hvis man blander den foedevare med saadan og saadan, sker foelgende)
madkultur (danske, fransk, italiensk, indisk, kinesisk, tyrkisk, spansk, graesk osv)

Og lad os saa faa noget sundere mad paa bordene i de danske skolekoekkener (jeg haaber da at det allerede er bedre nogle steder, end dangang jeg var barn)

Selv hjemkundskabslærer studt
Jeg har selv hjemkundskab med en 7. klasse, valghold, og er delvis enig med dig.
Boller og pizzasnegle el. lign. kommer man ikke udenom - eleverne skal jo lære noget så basalt som at lave en gærdej og kende til forskellige variationer over en sådan - og tro mig, flere har ALDRIG haft fingrene i en sådan dej før. Trist, men sandt.
At koge pasta, ris m.v. er OGSÅ - hvor simpelt, det end er - en basal "færdighed", som de skal lære.

MEN: Når de har lavet pizzasnegle eller lignende usundt en gang, kan/bør de lave noget sundt de næste to-tre gange. Jeg går meget ind for, at de lærer om det hensigtsmæssige i at benytte sig af årstidens grøntsager, så efter en "usund" gang kan der stå rodfrugter i forskellige variationer på menuen de næste to gange. - Og når de nu skal have kogt pasta og ris, kan det jo bruges i en god og sund salat.

"Ordentligt" kød er der ganske enkelt ikke råd til - hakket kød eller kød i tern er det eneste, vi kan komme i nærheden af. Her ville jeg så, i stedet for at anvende kødet til burgerbøffer, lave fx wok-ret eller andre retter med masser af grøntsager og et lavt kødindhold.

Kage kan de lave op til jul - ellers er det nok nærmest den eneste type "mad", de nok skal finde ud af at lave på egen hånd derhjemme...

Men altså: Der er ganske enkelt ikke råd til kvalitetskød eller nogen form for "delikatesser", og det kan være noget af en udfordring både at sikre, at de får de grundlæggende færdigheder lært, at prisen er minimal, og at kosten er sund.

Jeg er CHOKERET over, hvor elendige, mange af eleverne er til at lave mad - mine egne børn kan/kunne mere som 10-årige, end disse 13-årige kan. Er det virkelig ikke normalt, at man involverer sine unger i madlavningen derhjemme?

Du kan vel selv....... Løvemor
komme hjem med en Pizza?

Det er det samme de lærer i skolen. Hvis du ellers gad læse hovedindlægget [;)]

Løvemor

Jeg kan kun.... Løvemor
være enig. Men som du kan se af mit indlæg, så er jeg blevet dybt skuffet.

Det er ikke meget bedre det de lærer i køkkenet idag.

Bare rolig. Løveungen får lov at være med i køkkenet i det omfang hun har lyst. Så der er næsten altid ordentlig mad på bordet.

Men det er klart der skal veksles med det.

Italiensk, Fransk og japansk kan de lærer senere gennem aftenskolerne [:)]

Løvemor

Dejligt med en....... Løvemor
erfaren køkkenchef i debatten.

Det lyder rigtig fornuftigt det du praktiserer i dit skolekøkken og jeg giver dig også ret i, at de skal kunne lave en dej, koge ris og pasta.

Men hvad med en god gammeldags skrællekartoffel og en gang frikadeller? Det er billig spise og er samtidig sundt, hvis man måske laver lidt spinat til?

Det er det jeg mener, der er for lidt variation. Og de basale danske retter kommer ikke til deres ret vel?

Min egen datter er med i køkkenet, ikke til det hele, men hun vil meget gerne og har da også fået et forklæde af yndlingsonkelen, som er gourmetkok på fritidsbasis [:)]

Det burde være naturligt at inddrage børn i køkkenet, som når de skal i bad osv.

Men måske er det fastfood kulturen der ødelægger det lidt?

Løvemor

Nej Anonym
Pizza! neeeej

Jeg vil have ordentlig mad, kød med sovs og kartofler som vor mor lavede det. [:*(]

Løvemad Anonym
En løvemad har hun vel også lært at lave [;)]

Tatar med rå æg, kapers, peberrod og løg på rugbrød, det er himmelsk.

nemlig hader kebab
ik noget muslim mad her.

nudelsuppe er da udemærket Madøret
http://www.divxit.dk/birthes-madopskrifter/visbrugeropskrift.php?id=248

Hvorfor har du noget imod den?

Det er faktisk..... Løvemor
Hendes yndlingsspise [:D]

Løvemor

Personligt....... Løvemor
har jeg ikke noget imod nuddelsuppe.

Men sammenholdt med de andre ting de laver, synes jeg ikke der er nogen mæthedsgrad i det!

Løvemor