Drikkepenge

Drikkepenge tjener
Som tjener på en ældre beværtning har det altid været en ok frynsegode at kunne stikke 30 eller 40 kroner i lommen efter endt arbejdsdag. Drikkepenge, som folk har lagt, fordi de ikke ville have en 2 kroner eller synes, at de havde en hyggelig aften og lagde en tyver.
Det er værdsat og jeg gør også mit for at stamgæsterne føler sig hjemme hvergang. Alle mine gæster er for mig potentielt stamgæster. I mit servicefag betragter jeg ærlighed og høflighed som en del af mit hverv, og forventer respekt til gengæld.

Men tiderne er skiftet. For mig betyder det, at der måske kun ligger en glad femmer i glasset, når jeg går hjem. Det kan jeg leve med. Men jeg hører fra mine kollegaer ude i byen, at folk er begyndt at klage mere, forventer nedslag i prisen og de får ligeledes færre drikkepenge.

Hvad er der sket, tænker jeg. Om det er finanskrisen, der gør, at folk vender hver en krone to gange, skal jeg ikke kunne sige. En forklaring jeg hører er, at drikkepenge er fra en svunden tid, når vi i dag har korrekt overenskomst og jeg skal gi dig skal jeg.

Det lader til at teknikken heller ikke er med os. De gamle Dankort terminaler var besværlige, hvis gæster ønskede at lægge drikkepenge via deres kort. I dag spørger terminalen så ved betaling, om gæsten ønsker at lægge en skilling. Det er så også for galt. Hvad der skulle gøre det mere praktisk bliver nu pludselig betragtet som tiggeri. Sådan skal det heller ikke opfattes.

en del forvirring marconi
jeg læser gentagne gange, at tjenere og bevertningssteder får drikkepenge inkluderet i prisen.

Synes ikke det er længe siden jeg igen såg en TV - udsendelse om, at drikkepenge var fra en fjærn fortid og at tjenere nu tjener rigeligt via sin løn.
Det var visst i forbindelse med kortbetalning og tjenerens spørgsmål om drikkepenge oveni.

Jeg ved ikke hvor meget en tjener tjener af penge?
Jeg ved ikke om jeg skal give ekstra, eller ej.
Heller ikke hvor meget, hvis jeg har noget jeg vil værdsette hos tjeneren.

God betjening Hr hansen
Altså hvis jeg får god betjening kan jeg da sagtens finde på at smide en 10'er eller 20'er til tjeneren. Men her hjemme tjener de jo en fin løn i forhold til andre lande.
I nogle lande er tjenerne virkelig afhængige af at folk smider drikkepenge da deres faste løn er minimal.

og folk der brokker sig... stønne.. selvfølgelig skal man brokke sig hvis der er noget at komme efter.. men der findes altså også "professionelle brokrøve".. de leder med lys og lygte efter ting de kan beklage sig over... de får nok for lidt

afklaring? tjener
Min løn ligger omkring de 132 kroner i timen. Nogle tjener mere andre tjener mindre. Især hvis det er et sted der serveres mad. Det afhænger af ancinnitet og alder. Det afhænger også af steder du arbejder og om der er åbent til et stykke ud på natten.

En tommelfingerregel er, at gæster giver ca 10% af regningen oveni som drikkepenge. Det siges, at udlændinge giver væsentligt mere, mens danskere runder op uden at tænke mere over det.

Hvornår har du lyst til at lægge en ekstra skilling?

Hvorfor Constance
skal jeg give drikkepenge til tjenere?

Jeg giver ej heller drikkepenge til kassedamen.

Jeg vil ikke give drikkepenge i Danmark, da jeg ikke mener, at det er kundens problem at aflønne tjenere, der skal vel også betales skat af drikkepenge, eller er det "sorte" penge.

drikkepenge? P19
Jeg blev forbløffet da jeg læste om at der blev givet færre drikkepenge, for jeg troede egentligt ikke at det blev brugt i Danmark - selvom jeg spiser ude 2-3 gange om ugen..
Men gud, der var jeg tabt bag en vogn, og skal tænke på det i fremtiden.. [:)]
Men ja.. jeg tænker lidt at jeg måske kan følge nogle af dem, da jeg synes mange (især caféer) er begyndt at trække lidt på kvaliteten nu, og vi har simpelthen skiftet to af vores stam cafeer ud, fordi vi ikke gad det mere..
så kan godt se hvis man ikke gider at give drikkepenge til det mere.

Men ja.. tror en hel del af det også skyldes finanskrise, mange tager det jo som en ekstra gode hvis man har råd til at gå ud og spise nu..

du siger noget... P19
Betales der egentligt skat af de penge?

ekstra skilling marconi
Jeg får lyst til at lægge en ekstra skilling i følgende situationer:

Supermum har en del børn og som et led i god opdragelse og almen opførsel tager vi børnene med ud at spise en gang i mellem.

Den mindste en baby på halvandet har behov for en baby-stol. Hvis tjeneren kommer med den i mens os forældre får de andre til at sætte sig pent og holde sig i ro på kortest mulig tid, har tjeneren vundet mit hjerte [:)]

Kommer et af børnene til at vælte et vandglas og tjeneren kommer med noget vi kan tørre op med er det på pluskontoen.

Er vi på cafe og der er papirsdug, har jeg altid nogle farveblyanter med som børnene kan tegne med på papirsdugen mens de venter på at de voksne kan snakke ferdig og gå. Jeg kan ikke forvente de skal sidde stille og tie stille. Da er det bedre de har noget at foretage sig, således at de ikke generer andre gæster.
Hvis tjeneren bare accepterer vi tager dugen med og rydder op uden et surt udtryk lægger jeg gerne 100 kr i drikkepenge.

Det er søndag eftermiddag. Vi har først vært på skovtur i Klampenborg og på vej hjem sovner to, eller tre af ungerne typisk. Os forældrene vil ha en fadøl( ja, kun een) på pubben mens de sover og de vågne kommer med ind til en sodavand.
Hvis tjeneren lader dem få et par sugerør ekstra i sin sodavand [f]

Dette var typiske situationer fra supermums verden.

Og hvis jeg går ud nogle steder uden børn???
[:D][:D][:D]

Det er så læææænge siden, at jeg kan ikke huske hvordan man gør.

Du ser helt forkert på det Læser
Det er IKKE en del af lønnen, det er nu engang den måde, man kan vise sin erkendtlighed overfor en god betjening.

Nogle kunder fatte bare ikke, hvor meget man kan få for en 50´er

Skal du da det??? Hr hansen
Du skriver ret tydeligt at du ikke vil.... så lad da være..

ahhhh... professionel brokrøv?

Det sker en emsig Waitress
på ligner en skønsmæssig indkomst. Men du vil vel ikke fortælle mig, det er din samvittighed over sorte penge, der forhindre lidt plì? Hold da kæft, hvad folk kan få sig selv til for håndører.

kommer an på så meget hønemor1001
I Danmark går jeg som hovedregel ud fra, at tjenere får en almindelig ordentlig løn og ikke er afhængig af drikkepenge. Så hvis jeg får en kun lige acceptabel eller måske endda langsom eller halvdårlig betjening, så giver jeg ingen drikkepenge.

Hvis jeg derimod får en virkelig god betjening og sidder med en fantastisk oplevelse, god mad, god service osv., så kan jeg da godt lægge nogle drikkepenge. Det kan være tilfældige mønter, jeg har på mig, eller det kan være, at jeg runder op til nærmeste hundrede.

Jeg har aldrig hørt om, at man skulle give en bestemt procentdel, og hvis jeg blev spurgt, når jeg skulle betale med kort, om der skulle lægges noget oveni, ville jeg "stejle" lige på stedet. Jeg skal nok selv sige til, hvis jeg gerne vil have et andet beløb end det, der står på regningen.

Men jeg tror da bestemt, at finanskrisen kan have noget med folks gavmildhed at gøre.

mvh hønemor1001

nok mere P19
den tone du taler i der ville få mig til at lade være, end om det var sort..
Det var jo egentligt bare et spørgsmål.
hvis du læser mit andet indlæg ville du vide at jeg ikke kendte til at man i DK gav drikkepenge...

I Danmark? Waitress
Hvor plejer du at gå ud? I NY...[:D][:D][:D][:D] Hvis du er vant til at give drikkepenge, der hvor du kommer, er det nok ikke geografien, der er afgørende, men leg da bare verdenborger. Du skal bare ikke regne med vi hopper på den.

sorte penge tjener
synes du virkelig, at jeg skal gå til kommunen og bede om en udvidet selvangivelse, så jeg kan opgive den nette sum af et par håndører hver dag, som folk lægger som en hilsen for god betjening?

Hvis min arbejdsgiver forærer mig en gave er jeg enig i, at det skal opgives til skattevæsnet. Men det andet har jeg nu aldrig set på den måde, når det kommer til drikkepenge.

Finanskrise plejer virker stik modsat BodegaKaj
I krisetider bliver folk henholdende med langsigtede investeringer og varige forbrugsgoder, hvorimod restauranter og tøjbutikker altid stiger i omsætning. Der bliver mere her-og-nu mentalitet.

Jeg får ingen drikkepenge. Det giver man ikke ejeren og mit personale har en lille gris, der synger en sang, når du kommer mønter i den, på disken. Der kommer folk typisk deres "ral" i, når de får penge tilbage. Hvor meget de har ud af det skal jeg ikke kunne sige med bestemthed, men de er obs på at grisen står så alle kan nå den.

Danskerne er mærkelige fruppe
Man vil jo gerne se det exacte beløb på kortkvitteringen, ikke mindst til firmabilag, men det er ikke forbudt at have nogle håndører i lommen til drikkepenge.
Jeg spiser ikke meget ude, men giver dog lidt, et nej tak til byttepenge er jo også en slags byttepenge.
Fra rejser i Italien kan jeg huske at man får en særdeles langsom betjening, medmindre at man sidder diskret og "dikker" med en mønt på bordpladen.

Som millionær giver jeg altid 500 kroner Sylvia
Forza FC

læs igen? P19
Jeg går tit på restaurant og cafe i Danmark, men har aldrig hørt om man gav drikkepenge.. -___-'
grimt.

Konklusion Anonym
I en verden hvor man efterhånden skal lede længe efter noget så simpelt som en øjenkontakt med en fremmed på gaden, er drikkepenge for mig en del af gruppen af hastigt svindende ting der viser at alle os forskellige folk i sidste ende bare er mennesker.
Vi bliver fjernere og fjernere fra hinanden, og bygger mure op omkring os med regler og fordomme.
At give drikkepenge er som at hilse på en fremmed, smile til kassedamen, hjælpe en mor med en tung barnevogn. Det er at udsende en lille bølge af kærlighed. Og sikke et sted verden ville være hvis vi alle sammen, eller bare lidt flere af os, bidrog til den lille bølge! Så ville verden blive fuldstændig oversvømmet af en syndflod af kærlighed! Bare på grund af disse små handlinger.
Derfor giver jeg drikkepenge :)

Jeg giver aldrig drikkepenge på cafeer Mille..
Men hvis jeg spiser på restauranter - altid. Det er som om cafeerne er for afslappede og cafeteriaagtige.

Specielt miljø Waitress
Siger jeg bare.

Arne Melchior Terminator
fjernede virksomheders daværende repræsentationsfradrag ved lov.

Dertil kommer det at alle restautionsregninger i dag er inklusive drikkepenge. Så det er alene et spørgsmål mellem din fagforening og din arbejdsgiver.

Hvis du arbejder et sted hvor der ikke er indgået overenskomst, bør du tale med dine kolleger om at få ændret på den sag. Sanktionsmulighederne er selvfølgelig små. Men altid en kamp værd.

Jeg giver aldrig drikkepenge. Det er Arne M skyld i. Men jeg vile da slet ikke give drikkepenge i gamle dage hvis der ikke var faglært personale ansat. Det handler ikke om at straffe de ufaglærte. Men derimod om at en arbejdsgiver kommer let om ved tingene ved, at sætte de ansatte i en urimelig løn situation. Dertil at man skaber en urimelig konkurrence forvridning. Der skal jo penge til for at lære nye og uerfarne op i faget. Hvorfor skal nogen arbejdsgivere slippe for den byrde og så samtidig klynke over mangel på kvalificerede medarbejdere! Det giver ingen mening. Mange unge med fritidsjob i den branche bliver snydt så vandet driver. Men de synes åbenbart selv de er lidt smarte bag baren :D

Generelt er det efterhånden en trist oplevelse, at gå i byen for at spise herhjemme. Mange steder er personalet under al kritik set i forhold til de priser stederne forlanger for deres mad og drikke. Det er ikke personalets skyld. Det er alene indehaverne af de steder, som nægter at lave en komplet forretning hvor alle elementer supplerer hinanden på glimrende vis ved at fravælge de mennesker, som kan løfte opgaven til fulde.

Jeg forstår dog godt at fagforeninger ikke gider løfte en finger for de ufaglærte så længe de ikke påskønner hjælpen ved at melde sig ind i en fagforening og dermed skabe bedre forhold for dem selv og deres kolleger.

Helt enig f. eks. Jane
Giver også kun drikkepenge for den ekstra gode betjening.
Eller i enkelt tilfælde hvis man kan se at tjenere bare er tilfreds og glad for sit job. Det smitter jo af på stemningen.

MIn holdning til emnet Overtjener
Er selv tjener, gennem nogen år, og skulle vel mene at jeg gør mit arbejde godt.. Ikke blot servere jeg maden, jeg smiler, småsludre og sørger generelt for at gæsterne har det de skal bruge osv. jeg sætter en stor ære i at folk har en helt igenem god dag...
Jeg er ligeglad med hvor meget folk smider i drikkepenge, men for mig personligt, er det en måde at blive anerkendt for det man gør. Alle roser altid maden til mig, men jeg har sgisme ikke lavet den (heldigvis :P)Jeg synes at det er go' gammel tradition, og lægger også selv drikkepenge hvis jeg synes tjeneren fortjener det... Vi laver så meget mere end blot at servere maden for jer :D

Bravo for nogle gode ord Bogormen
du skriver helt rigtigt at saadanne smaating som at hjaelpe med barnevogne i busser/tog, give en gammel dame en haand med indkoebsposen, og et smil, det goer undervaerker.

PS, jeg giver ogsaa drikkepenge, ganske vist ikke meget, men der bliver da altid lidt til tjeneren.

det er dog min ydmyge mening.. susannemaria
jeg har arbejdet i service faget i mange år med at passe gamle og syge medborgere på hospitalerne. Det er ikke mig der opererer eller behandler, men jeg passer og plejer... kan du se min sammenligning?
Jeg kan lide at gøre det jeg gør og får en løn ligesom tjenere, men vi har ikke den vane at modtage drikkepenge for dette pleje job.
Jeg vil lige tilføje, at jeg har fuld respekt for det job i foretager jer, jeg kunne slet ikke udføre det samme.

Fan med nej til drikke penge!!! Sur Tarzan
Hvofor skal man føler sig forpligtet til at give drikke penge, jeg får sku. ikke drikke penge på mit arbejde, man betaler 47 kr. for kop kaffe, regn ud, hvor meget pakke kaffe du kan købe for de penge. VH ...Sur tarzan

Serverer du på månen? NinaO
Drikkepenge er inkluderet i prisen og har været det i maaange år.

Runder du op hos tandlægen, Nettodamen eller i byggemarkedet? Vel gør du ej!

Tager du en taxa, står der med store bogstaver, at drikkepenge er inkluderet i prisen. Det samme gør sig gældende på mange restauranters menukort - endda på flere sprog!

Så kom dog lige ind i kampen.

V.h.
NinaO

Forstået :-) Terminator
Men det er jo blot tjener gerningen du her beskriver. Anerkendelse kommer i mange forklædninger. Blandt andet ved at rose og sige tak for god service. Det er alene et anliggende mellem lønmodtager og arbejdsgiver at aftale ansættelsesforhold.

At folk så vælger at give noget ekstra for den service de en gang har betalt for er da kun glædeligt for modtager.

:-)

Det er sikkert en gammel ting alex smith
Jeg giver Aldrig drikkepenge hvis jeg er ude og det er da skam en fin Grund til, I tjener skam nok penge til og kunne leve af det.

Det er ikke ligesom i Usa hvor de får 3Dollers i timen eller hvad det nu lige er så derfor synes jeg at det er noget pjat[;)]

jeg håber hønemor1001
...at du/I har modtaget penge til kaffekassen eller en pose kaffe, en frugtkurv eller en æske chokolader eller noget andet i samme retning. Det var da i hvert fald almindeligt, dengang jeg arbejdede i den branche.

Det er jo en slags drikkepenge, også selvom de forekommer i form af naturalier.

mvh hønemor1001

drikkepenge som fortjent hzz
Ingen mad på tallerken på en overfin græsk-italiens-fransk restaurant uden noget at spie = Ingen drikke penge
Gode portioner - dansk mad - dansk tale- høflig - smilende (ikke overfedtet)
= drikke penge
Glem alt om udenlandsk mad - glem alt om fremmed mad - alt om "ikke dansk betjening" -
Hvis man spiser dansk får man gode portioner - god betjening - smil -dansk samtale der kan forstås - = GODE DRIKKE PENGE
glem snobberiet og tal til kunden fremfor at tale ned til kunden = drikke penge hvis det er dansk tale
Hold jer til danske steder = GOD SERVICE - GOD mad- Gode portioner

Betal aldrig drikkepenge eller gebyrer Holger
Dårlig vane at begynde på.

Jeg giver ALDRIG drikkepenge mons
kunne ikke falde mig ind! kan ikke se hvorfor nogle faggrupper skal have lov til at stikke sorte penge i lommen når vi andre ikke må... [:(]

svar til hønemor1001, erkendelser som naturalier ... susannemaria
Joo, vi kunne ind imellem modtage f.eks. chokolade som naturalier, men forstå at det er aldrig noget VI FORVENTER for at have selvtilliden i orden for at have gjort en god arbejdsindsats; vi var ikke sure hvis patienter ikke lagde naturalier ved udskrivelsen, samt at når vi fik denne tilkendegivelse, var det til hele personalet, og ikke et gave til den enkelte..og vi blev selvfølgelig glade for denne erkendelse, selvfølgelig, men den kan da ikke hives ud af folk, når de tager hjem og vi forventer den ALDRIG!
mvh Tara

Arbejder også i et servicefag, og ligger ikke Sannne
Jeg ligger ikke drikkepenge. Da je også arbejder i et servicefag. men dog til en mindre løn end tjenere. Så kan jeg ikke se hvorfor jeg skal ligge drikkepenge. Jeg gør det i udlandet hvor serveringspersonale er afhængig af det, til deres løn.
Men i DK hvor tjenere får en udemærket løn er det ikke livsnødvendigt.

Hvorfor mærkelig? Sannne
Tjenere i DK har en udemærket overenskomst og har drikkepenge inkluderet i deres løn. Det sq da mere end mig som også arbejder i et srvicefag. Og når sådan en som dig får hjælp af sådan en som mig. Så vanker der ikke drikkepenge. Det kan je ggarantere dig.
I lande hvor serveringspersonale og eksempelvis rengøringspersonale er afhængig af den ekstra skiling.
Der ligger jeg. Men herhjemme. Nix. Så må de gerne tro jeg er nærig. For det er jeg nød til med min løn og to børn.
Der er også forskel på kønnene. En taxachaufør brokkede sig over at kvinder giver mindre ellr intet en mænd. Jeg spurgte ham hvornår han sidt havde brugt sine egne penge i sin pung til sine børns tøj? Øhh. Men det gør min kone. Det vil sige at han vil have pengene i sin pung i fred, men konen skal hoste op. Så tror da pokker.
Så vær du bare fordomsfuld og sig vi er mærkelige. Men i DK er de ikke afhængige. [;)] Så det deres egen elendige formåen til at få lønnen til at strække.

Du lyder til at vide Gitte...
en del om tjenerlønninger. De er nu ikke så høje og samtidig er arbejdet primært i aftentimerne, hvilket koster ekstra i børnepasning. Så drikkepengene kan nemt være et gode ved jobbet, selvom vi i Danmark ikke skal aflønne tjenere med drikkepenge.

Drikkepenge fra mig nightnurse
kan kun forventes, hvis betjeningen er absolut i top.

Det, at folk klager har muligvis noget med bevidsthed om kvalitet at gøre. De steder, hvor man får serveret mad fremstillet af halvfabrikata, dybfrost o.l. gad jeg ikke bruge mine penge på.
Jeg går hellere ud og spiser færre gange og betaler mere for gode råvarer og ordentlig fremstilling, fremfor at skulle spise mig igennem diverse halvfærdigretter fremstillet af forskellige leverandører til restauranter.

Det er helt sikkert Gitte...
finanskrisens skyld at folk ikke lægger de drikkepenge de plejer, men de nye dankortterminaler gør det heller ikke bedre.

Jeg synes det er trist at være tvunget til at vælge om jeg vil give drikkepenge eller ej, og nej, det er ikke tjeneren der spørger, men derimod dankortterminalen. Jeg skal aktivt trykke "ja" eller "nej" til drikkepenge. Det bryder jeg mig ikke om. Men det er ikke tjenerens skyld.

Surt, og det får mig ofte til at trykke "nej". Jeg skal i dag være positivt overrakset over god betjening får at give drikkepenge hvor jeg før gav hver gang.

Jeg hader drikkepenge anonym
Hvorfor skal jeg give drikkepenge. Jeg har ikke for mange penge selv og jeg mener ikke det er som før, hvor drikkepenge var en del af lønnen. Nu får de løn. Jeg føler, jeg giver en almisse, til mennesker, der har flere penge end mig selv.
Når jeg betaler for det jeg modtager må det være rigeligt. Som regel er det ikke noget at råbe hurra for og dyrt er det også.
98 kr for en sandwich er lige en tand for meget og jeg gik også igen. Hjem til en ostemad og en kop kaffe. [:/]

Jeg får næsten kvalme over ikke en enkel gang imellem, at kan gå ud at spise, uden jeg også skal tænke på drikkepenge oven i den i forvejen dyre pris.
Jeg vil altså ikke give almisser, til folk der får deres løn. De kan klare sig selv, som jeg må gøre, færdig. [:(]

Hvad !!!!!!!!!!!!! anonym
En tommelfingerregel er, at gæster giver ca 10% af regningen oveni som drikkepenge.

De 10 % er jo skrevet på regningen i forvejen.
Jeg har aldrig lyst til at betale mere end det jeg skal.

Enig... anonym
Jeg bestilte en tunsandwich.

Hvad fik jeg for pengene. Et udemærket stykke lunt brød, det er ikke alle steder man får det, en MASSE icebergsalat, og to små mundfulde tunfisk og et par få kapers. En halv tomatskive. Gudskelov var den ikke søbet ind i ulækker dressing, som de gør mange steder.
Jeg ville gerne give 10 kr mere for at få en følelse af, at få noget i maven.
Men drikkepenge, nej, nej, nej. De får løn. Får de ikke nok, så velkommen i klubben.

Nej, nej og atter nej anonym
citat
Jeg har aldrig hørt om, at man skulle give en bestemt procentdel,

Det skal man heller ikke. Det er forlængst blevet afskaffet ved lov.

Trist d'Artagnan
Hold da kæft hvor er det trist at læse hvor mange der kan brokke sig over at de skal givge drikkepenge!!! Og tror simpelthyen ikke at folk bliver overrasket over 10% reglen?
Jeg er kun 23 og jeg har da givet drikkepenge fra jeg begyndte selv at gå ud... Det eneste tidspunkt hvor jeg undlader at betale er hvis jeg er meget utilfreds med betjeningen, ellers lægger jeg da tit 100 kr ektra, hvis jeg er på restuarant, siger nej til byttepenge når jeg er i byen og fortæller taxachaufføren at han kan beholde resten når jeg stikker ham en 200 kr og der kun står 156 kr på taxameteret. Det er da almindelig høflighed, som jeg også havde råd til da jeg var på SU

Skift job Sannne
Så må jeg sige det samme jeg får at høre hvis jeg siger de argumenter du netop har der. Som er relevante det er ikke det jeg siger.
Skift job.
Jeg sidder i kassen i et supermarked. Og det er også week end job.
Og når en er syg er det os andre de dækker. For du tror da ikke at de har sygeafløsere sådan lige på hånden. Så jeg kan snildt få en dag der er dobbel så lang fordi der er en syg. Og desvære er det de samme der ligger sig "syg" og de bliver kraftstjelme ikke fyret.[:(] Prøv du at få børnene passet længere af en barnepige der skal i byen.
Specielt nu der laves om på lukkeloven så i andre kan komme ud og handle til kl 2200 og hvad ved jeg.
Jeg har mindre en end tjener. Og det er selvfølgelig. Jeg har en nada uddannelse. Det har en tjener. Formoder jeg.
Så kom ikke her og spil bedrevidende. Når du ikke har noget at have det i.

!!!!!!!!!!!!!!!! anonym
http://forsiden.3f.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=2008170976994

USA god model? Velbjerget Stamgæst
Det vil falde mig svært at forlade en restaurant, efter en fin betjening, uden at aflevere en synlig anerkendelse for tjenerens veludførte arbejde. Lidt kedeligt at man ikke kan delagtiggøre køkkenpersonalet i det, da de jo står for den kulinariske oplevelse.

Jeg ved at i bedre restauranter deles drikkepengene op mellem hele personalet. Også til opvaskeren.

Måske er den amerikanske model den man kunne afprøve. Her er 10% af det man skal betale, automatisk afsat som drikkepenge. Så er det op til stedets ledelse at fordele sol og vind lige. Gæsten kan forlade stedet uden at skulle spekulere på om hans/hendes penge rammer de rette.

drikkepenge nickmame
det er ikke noget man behøver og give, for år tilbage blev drikkepenge ved overenskomst indregnet i regningen efter ønske fra bla. tjenere og der for behøver ingen og give noget.

Stor forskel Velbjerget Stamgæst
Hejsa

Der er da også en enorm forskel på betjeningen på en café og på en restaurant. Du kan jo næsten komme lige ind fra gaden og blive betjening på en café? Uddannelsen til restaurant tjener er på 3-4 år? De skal have et indgående kendskab til den mad der bliver serveret. De skal kunne dække et perfekt bord med alt hvad dertil hører. De skal have et indgående kendskab til de vine stedet serverer.

Jeg kunne nævne meget mere. Så, jeg synes at det er INDlysende at man snarere bør være lidt rundhåndet på en restaurant end på en café.

går da også stærkt ud fra susannemaria
at det er inkluderet.

Du får anonym
sandelig din løn for det. På regningen lægges der oveni et beløb på godt 13 % plus der er en mindsteløn.
Eller også er det et fastlønnet job. Det afhænger af, hvordan det pågældende sted aflønner.
Vor herrebevares for et tiggeri. Der er mange, der så skulle have "DRIKKEPENGE", næe du, den tid er afskaffet. [:(] Så god er serveringen heller ikke.

ja, du har ret også sur
Og på alle cafeer, serverer de kaffen først og når den er drukket får man kagen, eller også er kaffen blevet kold.

På restauranter vil jeg heller ikke give drikkepenge. Hvorfor skulle jeg dog det, jeg betaler jo regningen. Der er lønnen til tjener indregnet.

Ingen tommelfingerregel Tjener i Jylland
Det må være en regel man selv har opfundet, jeg har været tjener i 25 år og kørt Jylland tynd som reservetjener, jeg har aldrig nogensinde hørt om sådan en tommelfinger regel, det er da rent til grin.

Ingen er tvunget til og give drikkepenge, personligt har jeg i alle årene selv fået en del drikkepenge. Penge som gæsten giver fordi de har lyst til og værdsætte ens arbejde, såsom samle jakken op der var faldet på gulvet, hente drikkevarer i baren selv om det udtrykkelig er blevet sagt gæsten skal købe i barerne. Holde et ekstra øje med børnene i forbindelse med f.eks. en konfirmation.

Alt for mange forældre tager det som givet at vi tjenere skal se efter deres børn samtidig med at vi også skal serverer maden. Heldigvis er der stadig forældre der påskønner vores hjælp med de små poder selv om det ligger uden for tjenerens arbejde.

Fin løn hvorhenne Trisse9
Jeg ved ikke hvad du mener med en fin løn, derfor kunne jeg godt lide at vide hvor mange der vil arbejde en lørdag aften for 145 kr.

En ufaglært industri arbejder tjener mere på en lørdag aften end os tjenere ved at stå f.eks. ved et pakkebånd.

Fordrukken sludder trisse..
[:O]

Nej der er meget man ikke behøver IkkeSåNærig
og da slet ikke at rose nogen eller vise sin taknemmelighed eller give drikkepenge. De er ikke en del af lønnen, så hold nu kæft med den begrundelse. De er udelukkende en erkendtlighed for god betjening. Jeg giver sgu også eleven, der vasker mit hår hos frisøren drikkepenge.

alle har da lov susannemaria
til at have en mening, så det har du jo også - rolig nu![:D]

Give bagerbørn brød Severinsen
Ingen grund til at give bagerbørn brød.
Drikkepenge bør naturligvis undlades idet at den vare der betales for, er den rettelige pris.
Når en tjener modtager, her som omtalt, 40 kroner om dagen så bliver det til mange skattefri kroner om året.
Disse simple kræmmere bør forstå, at enhver modtaget krone skal beskattes, så samfundet får sin del, til glæde for alle.
Når jeg selv, mod forventning, modtager DKK 100 for en tjeneste, så bliver beløbet naturligvis skrevet på selvangivelsen til rettelig beskatning
Sikke dog en gang klynk fra denne tjener

Jeps det er nemt ;) sannne
Jeps det er nemt at have spender buksen på når man kun er sig selv. Jeg giver sjældent drikkepenge. Og det bunder i at jeg har mindre løn end tjenere. Og de gange jeg servicere folk i mit job i supermarkedet. Der sq ingen der giver mig drikkepenge for at finde et eller andet eller ryde op efter de eller deres børn har væltet noget. Så tjenere får inkluderet drikkepenge. Jeg gør ikke. Ergo
Og hvis du har råd til at smide en 100 når du er i byen. Så har jeg ikke ondt de studerende der fremover stiller sig frem i tv og hulker over deres SU ikke rækker langt. Det kan sagtens lade sig gøre at få den til at række og give drikkepenge. Det har du netop bevist.
[;)]

SANDHEDEN OM DRIKKEPENGE Anonym
Kære alle sammen

Jeg synes lige der skal opklares et par ting i denne debat omkring drikkepenge.
Til alle jer smålige personer der snakker om uretfærdige sorte penge og sammenligner tjenerjobbet med buschaufføren og kassedamen, så er det da en komplet håbløs sammenligning!

Hvor meget tror I en tjener får for en måneds arbejde, og hvor mange tjenere tror I der er studerende? Jeg er selv tjener og alle mine kolleger er studerende, og vi er helt med på at drikke penge er en ældgammel tradition, men ikke noget at tage for givet! Service og mad skal være i orden, før man lægger drikkepenge. Det skal dog siges at mange caféer er over-priced og mangler service.

Derimod HADER jeg åndsvage smålige danskere, der sidder og himler op om at tjenere og kokke på restauranter såsandelig ikke har brug for drikkepenge -selv efter en aften med god mad og venlig betjening. Hallo makker, læg en 10'er hvis du er tilfreds!!!! Det er god skik - NOGLE af os er afhængige af det. Og jeg er RIMELIG sikker på, at du ikke betaler for spild og alverdens andre uheld på DIT arbejde.

Jeg tror ikke helt at folk sætter pris på hvor utaknemmeligt tjenerjobbet kan være engang imellem. Man skal nogle gange stå model til meget og virke som "buffer" imellem køkken og gæst, hvor de fleste problemer egentlig ligger - og det gør vi med et smil :)

Så til alle jer der lægger drikkepenge til tjeneren - mange tak :)

Tro ikke alt du læser! Anonym
Jeg er selv tjener, og på alle vores regninger står "Tips & Service incl", desværre er det ikke sandt.

Men spørg din tjener om drikkepengepolitiken, det er ikke forbudt :-)

Tanja Anonym
Jeg er med dig 100%. Er stadig på SU-vognen, men ville skamme mig hele vejen ud af restauranten hvis ikke jeg viste lidt taknemmelighed for god betjening.

Helt ærligt, kære meddanskere, vi mangler ikke noget, så "pay it forward" og giv lidt til dine medmennesker :-)

Nej tak Anonym
Den Amerikanske model indbefatter også,
at drikkepengene er servitricens/tjenerens løn,
som vedkommende så skal aflønne afrydderen mm af.[:*(]

Så den model tror jeg ikke vi skal indfører.

Det er vist bedre med fast løn og overenskomsterne som sikre det.[;)]

Der er jo ingen grund til at forringe eksistensgrundlaget for denne faggruppe.

Drikkepenge chinc
For mig er det noget man skal gøre sig fortjent til.
Man må som udgangspunkt gå ud fra, at lønnen er dækket i de priser restuationerne tager, og at drikkepenge er ekstra lommepenge. Jeg går heller ikke ud fra at der betales skat af drikkepenge.

Jeg giver drikkepenge (10%), hvis jeg er tilfreds med betjeningen. Hvis jeg ikke føler jeg er blevet behandlet ordentligt, eller ligegyldigt, så gider jeg altså ikke give noget. Det er trods alt mine penge, og jeg betaler jo for den mad og drikke jeg får.
Jeg har en enkelt gang været et sted, hvor der var lagt 10% til regningen, som "drikkepenge".
Jeg blev rent faktisk stik tosset. Godt nok var jeg en del yngre, og havde slet ikke noget med betalingen at gøre, men betjeningen havde midelst talt været ringe, så jeg synes det var noget frækt bare at lægge ekstra til.
Jeg tror også det får tjenerne til at skide lidt mere på det med lidt ekstra service, fordi man altid får det ekstra.

Der var et indslag i nyhederne for nogle måneder siden, hvor tyskerne sagde at danske turister tipper enormt dårligt. Normalt ligger den jo på 10%, men enten bliver der slet ikke givet noget, ellers gives der meget mindre.

Jeg ved ikke om det er fordi folk er blevet mere nærige, eller fordi man forventer det lille tak ekstra - et smil, en opmærksom tjener - før man vil betale for det. Men det kan vel også bare have noget med opdragelsen af gøre?

Jeg kan nu godt forstå at folk kan blive irriterede over at man spørger, om de vil give drikkepenge, hvis de betaler med kort. Man kunne evt. skrive det et sted som en form for info, at hvis det har interesse, så er det blevet nemmere med dankort nu. Det andet virker imo også rimelig uhøfligt. Hvis man vil give drikkepenge, skal man nok selv sige det.
Men jeg kan nu ikke følge din påstand om at de nye terminaler skulle gøre det lettere. De steder jeg har prøvet at tippe med dankort, har der været en del forvirring omkring hvordan det egentlig virkede.

Hvad med dårlige oplevelser? chinc
Hvad gør man så hvis besøget ikke har været nogen større succes, og bestemt ikke mener at der er nogen der fortjener lidt ekstra.

det jeg blot ikke forstår er susannemaria
er drikkepenge vedtaget at være inkluderet eller ikke?

Årh..... Anonym
Og jeg HADER åndsvage smålige danskere, der forventer man skal betale noget ud over regningen.
Tror du måske ikke, vi er mange, der ikke har så meget. Skal vi så lægge DRIKKEPENGE/ skattefrie kroner, oveni, nej gu om jeg vil. [:(]

Tak i lige måde anonym
[:D]

Ja, den er god anonym
Så må vi vel kunne trække fra i prisen. Det ville jeg gøre de fleste steder.

Service er indregnet med 15% af prisen anonym
Drikkepenge” er formentlig ét af de mest sejlivede spøgelser i det danske restaurationsliv. For længst afgået ved døden, ingen henvisninger i lov eller overenskomst, prismærknings-bekendtgørelsen er ophævet - og ikke desto mindre ved vi jo alle, hvad vi taler om.
Det eneste lovgrundlag, der egentlig er tilbage, findes i Markedsføringsloven, hvor erhvervsdrivende er forpligtede til at skilte med deres priser incl. moms og afgifter, eksempelvis service. Service er indregnet med 15% af prisen og er forsåvidt den moderne udgave af tidligere tiders drikkepenge.



http://www.d-r-c.dk/site/528/default.aspx

Det kan du læse om her. anonym
http://www.d-r-c.dk/site/528/default.aspx

tak for dit svar til afklaring af mit spørgsmål susannemaria
men jeg undrer mig lidt endnu:
Hvad betyder det, at en tjener yder en bedre service end han behøver?
Jeg spiser sjældent ude kan læses.

Er det mere høflighed, venlighed, ekstra smil, svar på en gæsts spørgsmål om maden, ekstra bestilling eller regningen?

Jeg er IKKE ironisk, men undrende, fordi efter tidligere arbejde med at passe syge på hospitalerne bruger jeg mig selv i jobbet ved at udvise næstekærlighed, smil, venlighed, lægger et øre til om nødvendigt og så videre, jeg bonner ikke patienten, når jeg har fri, da jeg har min løn.
Faktisk om en patient (typisk en ældre) vil betale mig for min venlighed, vil jeg per automatik takke nej og forklare at det er mit arbejde og at jeg får en løn for dette, og en følelse af forlegenhed faktisk. (alle ved at sundhedsområdet ikke ligger forest i køen af høje lønninger)stadig patienter skal da ikke betale ekstra for eventuelt at kunne lide min personlighed, men det glæder mig at være rost.

Indlæggene taler mere om vanen/uskrevne retningslinier end om vedtagende regler, om de 10 procent af regningen, nærmere end 2 kr, 5 kr, 10 kr/ gerne 0 kr?

GRRR... FRÅDE... FRÅDE Filurendrejs
Kort fortalt: Alle for løn for deres arbejde idag. Frasig jer den rettighed, og så er det fair at få drikkepenge.
Jeg er pædagog og får da heller ingen ekstra penge af forældrene, fordi de synes at jeg en dag har gjort noget ekstra for deres børn.
Jeg har aldrig givet drikkepenge og synes faktisk at det er TIGGERI, der er med til at ødelægge den gode stemning efter at have indtaget et ellers udemærket måltid.[:(]
Og det gør mig faktisk vred bagefter evt. at blive betrgtet som en nærigrøv, - JEG HAR JO BETALT EEN GANG FOR MIN MAD[:(][:(][:(]

Du kan tro vi er enige anonym
Jeg har også arbejdet inden for sundhedssektoren og er da blevet tilbudt gaver, men jeg sagde altid nej tak. Som du siger fik vi løn for at udføre vores arbejde.
Det glædede også mig at blive rost, men tage betaling for at udføre mit job omhyggeligt kunne jeg aldrig drømme om.
Men en tjener mener sig altså berettiget til at modtage yderligere betaling ved at udføre sit arbejde godt.
Jeg kan også huske dengang jeg næsten ikke turde tage en taxa af frygt for ikke at betale nok. Det er rart den slags er afskaffet.
Hvis det var mig, der havde sådan en stilling ville jeg også være mere end flov ved at stå og nærmest forvente almisser.

De vil altså have deres løn for at udføre et stykke arbejde. Klart nok, men samtidig forvente flere penge for at gøre det godt, her kan jeg ikke være med.

Ligger en 50 øre Sannne
Jeg fik en gang at vide at var man ikke tilfreds med betjningen lagde an en 50 øre. Elle den mindste møntenhed.
Jeg har dog aldrig selv lagt det.

Jamen, anonym
så søg dig dog et arbejde ved et pakkebånd.

Du lyver jo anonym
Tror du vi er idioter.[:(]

Hørt og hørt Hørt
Jeg kan kun til slutte mig.
Hvornår har tjenere iøvrigt givet drikkepenge til de folk der tørre røv på deres forældre på plejehjemmet?[;)]

hørt igen anonym
eller givet drikkepenge til de folk der sørger for de kan handle i supermarkederne?[;)]

Kultur betinget chinc
Nu har det jo altid været sådan, at hvis man var glad for den service der blev ydet på restuationer (staves?), så kunne man lægge lidt ekstra.

For mig betyder det bare, at jeg har haft en god oplevelse. Så kan man lægge det i "god oplevelse" man nu har lyst til.

Svar; Faglært Tjener
SÅ klager man til restauratøren

Svar til tjener i jylland anonym
Det med tommelfingerregel var et citat.

Næh, det jeg siger er at beløbet bliver skrevet på regningen. Jeg tog fejl, det er ikke 10 %, men 15 %. Det er et beløb, der er trådt i stedet for drikkepenge, da det begreb er afskaffet ved lov.
Jeg vil ikke give drikkepenge "sorte penge" til nogen, der tjener mere end mig. Tjeneren kan udføre sit arbejde, sådan som vi andre gør.
Jeg har heller aldrig set en tjener udføre andet end det man forventer, nemlig at servere maden på en høflig måde, og så er jeg tilfreds. Jeg kan sagtens selv samle tabte ting op.
I baren, den slags har jeg intet kendskab til. Jeg kender kun alminelige reaturanter og jeg vil ikke betale ekstra.

Jeg har aldrig set en tjener være børnepasser. Men naturligvis, hvis det skulle forekomme ved en konfirmation, så vil jeg mene situationen er en anden.

Ikke drikkepenge Bogormen
til laerer og paedagoger, for det er vist forbudt!!! Derimod giver jeg gerne ungernes laerer en flask vin eller to enten til jul eller naar sommerferien staar for doeren.

Og de der ikke har råd til den slags anonym
føler det dårligt. Er det så i orden, det mener jeg ikke. Det er jo på en måde bestikkelse. Ja, jeg kan ikke lide det.

Lort i hovedet ærlige bent
Har du nogensinde prøvet at få en lort i hoved? Nej, vel? Så lad være med at beklage dig med dine småbokkerier. Kan du ikke tåle lorten så find en anden branche.

Jamen dog Gitte...
Så arbejder du ofte fra kl. 08.00 til 24.00. Det er godt nok en lang arbejdsdag :-)

Og det er da også taveligt at du tjener mindre end en der har ståer i lære i 3½ år. Verden er uretfærdig.

Jeg er helt enig Anonym
Ikke om jeg giver 5 øre. Jeg hader sådan en dum tjener, der tillader sig at tale om smålighed. Hans/hendes falske smil kan jeg sagtens undvære.
Jeg er en af dem, der ikke har meget i forvejen. Hvad skulle jeg give en tjener mine sidste penge for. Det må være nok, jeg betaler regningen, den sjældne gang jeg er ude at spise.