el råd

el råd larshede
Hej
er ved at sætte lamper op - der er 1 grå, 2 blå, og 2 grøn/gule - ved nogen hvordan de rigtige kombinationer er?

Hilsen,
lars

Burde være - Dr. Elstrøm
grå = fase

blå = nul

gul/grøn = jord

[;)]

Multimeter ayoub_dk
Kommer lidt an på om det er forbundet ordenligt (Der er meget klamp i el installationer i forskellige huse).

Et godt tip er at måle lidt på det med et multimeter sat til volt og prøve at tænde og slukke på kontakten, og måske (via ohmmeter) finde ud af hvor det forskellige går hend til (Pas på med hvordan du bruger multimeteret).

Mit gæt:
De to blå ledninger bør checkes om de skal videreføres (sættes sammen, dvs. du bør checke hvor de går hen). Herudover formoder jeg dine lamer skal tilsluttes 2 ledere, og så er der (Hvis ellers det er forbundet som forventet) tale og at grå (som formenligt går til kontakten) skal sættes til en blå (de to blå skal formentligt sidde sammen), den gul/grønne bruges hvis lampen skal jordforbindes (? - det har jeg aldrig set på en lampe, så den skal nok ikke bruges).

Problemet er at man ikke altid kan være sikker på ledningsføringen er korrekt og med de rigtige farvekoder hvis der er blevet lavet noget klamp i huset. Så mål lige hvor meget spænding der er over de 2 blå (og se om det gør nogen forskel på om kontakten er tænt eller slukket). Hvis alt ellers virker, så kan du undlade at videreføre de to blå og de to gul/grønne (Som bør gå til jordspydet), dvs. du forbinder kun grå og blå hvor du kan måle 230 volt over når kontakten er tændt og ingenting når den er slukket.