Gravid og på lykkepiller?

Gravid og på lykkepiller? Anonym
Antallet af gravide på lykkepiller er steget med 800 % på 10 år. Er dette en god udvikling, der mindsker risikoen for alvorlige fødselsdepressioner, eller er det tegn på et samfund, hvor selv de mindste op- og nedture i livet behandles med en pille?

Vi er to journaliststuderende, der arbejder på en artikel om denne udvikling, og vi hører meget gerne fra nogen, der har erfaring inden for området. Så hvis du er på lykkepiller og overvejer at blive gravid, eller hvis du hører til gruppen af gravide, der er i behandling med lykkepiller, så hører vi meget gerne fra dig. Vi er interesseret i, hvilke overvejelser man gør sig i sådan en situation, og hvordan du har følt dig vejledt af din læge.

... en fra målgruppen
Der findes ikke "lykkepiller", det er gruppen af antidepressiv medicin i omtaler, og de medfører ikke lykke, men kan ved optimalt virkning mindske de toppen ad depressive symptomer så der derved kan handles og en hverdag "kan fungere". Vil i kontaktes af denne gruppe kvinder bør i udvise den respekt at ændre betegnelsen til fagudtryk og ikke misvisende folkeslang. Tak :)

??? Q32
Det forstår jeg altså ikke.
Jeg har selv været på de såkaldte lykkepiller, og fik af vide fra min psykiater, at jeg under ingen omstændigheder måtte blive gravid, så længe jeg tog pillerne, da det kan give fosterskader.
Hvis jeg ville være gravid, skulle jeg have været medicinfri i 6 mdr. inden graviditeten.
Det står også på indlægnings-sedlen på produktet.

Hvis læger udskriver antidepressiva til gravide, synes jeg det var et mere interessant emne, at tage op for en journalist.

Misforståelse Uprofessionelt!
Der findes grupper af antidepressiv medicin (hvilket er en noget mere passende betegnelse end LYKKE-piller!!!), der er ganske uskadelige at tage selvom man er gravid, så emnet er i virkeligheden ikke så interessant, som det søges blæst op til!

Når en læge udskriver antidepressiv medicin til en gravid kvinde, så er det da åbenlyst for enhver anden endjournaliststuderende, at det selvfølgelig gøres efter nøje overvejelser omkring bivirkninger osv. Hvis antidepressiv medicin kan afholdeden gravide kvinde fra fx at begå selvmord, hvad taler så imod medicinen?

Den angivne 800 %'s stigning skal nok også ses i lyset af, at der nu efterhånden er forsket så meget i eventuelle bivirkninger under graviditet at flere slags antidepressiva er sikre at tage uden risiko for barnet, men til stor gavn for moderen.

P.S. Til de såkaldte "journalister": Fuldstændigt forkert at sammenholde deprimerede gravide kvinder med om man kan/vil løse "dagligdags problemer" ved at tage en pille. En depression er sgu ikke noget lille problem!!!

Mangel på respektog en noget forudindfattet problemstilling i opstiller - man fornemmer tydeligt, hvad det er jeres research skal udmunde i, for I har vist selv opstillet en hypotese på forhånd!!!

Gravide på SSRI-præparater, så :-) (fra forfatteren til indlægget) Anonym
Rapporten, der ligger til grund for de 800 % i stigningen findes på sundshedsdata.sst.dk (søg under SSRI + gravide), og i samme rapport viser det sig, at der er større chancer for for tidlige fødsler (4%) samt komplikationer under fødslen (8%). Så der er en risiko, der selvfølgelig skal opvejes ved moderes eventuelle depressive tilstand. Vi har dog talt med visse jordemødre, der giver udtryk for, at medicinen helst skal være den sidste udvej, og at der måske burde tages en psykolog med på rådet, før der udskrives medicin til gravide. Og det gør der ikke den dag idag. Det er udelukkende lægen, der udskriver præparatet, og vi var derfor interesseret i at finde ud af, om folk føler sig godt vejledt af deres læger, for hvis vi søger på brevkassesvar fra autoriserede psykologer og læger, så giver de meget forskellige svar, der ikke altid harmonerer med sundhedsstyrelsens vejledning på feltet.

Så vi synes bestemt, at der er noget at undersøge, og vi reseracher skam på sagen. Og vi mener virkelig, at dette skal undersøges, så gravide kvinder samt kvinder der ønsker at blive gravide kan blive korrekt vejledt. Sandheden er, at der i Danmark ikke er lavet ret meget yderligere forskning efter den ovennævnte rapport.

Vi skrev "lykkepiller" og ikke "SSRI-præparater", da ikke alle kender den betegnelse - selv ikke dem, der får dem, og vi ville gerne høre fra nogen, der har erfaringer eller en holdning til sagen. En af os tager selv et SSRI-præparat (citalopram) og vi lever bestemt ikke i den vildfarelse, at der er tale om "lykke i pilleform". Hvis man mener, at udviklingen er god, så kan man bare skrive det - det lægger vi også op til at den kan være. Der er ingen grund til at dømme vores research eller forudfattede meninger på baggrund af en forespørgsel.

og dog... en fra målgruppen
Ved i hvor lang ventetid der e rpå psykologsamtaler ??? Det er noget længere tid end en graviditet ! At være gravid og være på antidepressiv medicin er nok noget nær det største nederlag en kvinde kan opleve og det er et kæmpe tabu. Hvis i vil researche bør i nok give en mailadresse eller et tlf nr hvor "vi" kan henvende os. har personligt ikke lyst til en åben debat i dette forum :)

Til "en fra målgruppen" fra forfatteren Anonym
At være gravid og på antidepressiva er ikke et tabu alle steder - der foregår en rigtig god debat på f.eks. min-mave.dk, hvis du er interesseret. Der er mange, der fortæller om deres erfaringer med forskellige former for SSRI-præparater; f.eks. citalopram, og om deres bekymringer og tanker i forbindelse med dette.

Sundhedsstyrelsen anbefaler også antidepressiva til kvinder, der enten lider af svære depressioner eller tidligere har haft en fødselsdepression. I disse tilfælde vurderer de fleste læger, at den øgede risiko for barnet opvejes af det problematiske og ulykkelig ved, at den kommende moder kan risikere at få det rigtigt dårligt psykisk.
Vi har bare været i tvivl om, hvor godt kvinder bliver vejledt af deres egne læger i denne forbindelse, og det er blandt andet det, vi gerne vil undersøge.

Jeg er bange for, at jeg fik formuleret mig forkert i det første indlæg - det har aldrig været min hensigt at kalde en fødselsdepression for et lille problem, men der er nogen der mener, at store følelsesudsving er naturligt i forbindelse med en graviditet, og at man skal være meget sikker i sin sag, før man går ind og behandler dette med medicin.

Men jeg har fundet mine cases til opgaven på skolen i andre fora og slutter herinde nu, da jeg kan fornemme, at der ikke kommer nogen saglig debat ud af dette her.

Min helt personlige holdning til sagen er, at du bestemt ikke skal de det som et nederlag, hvis du er gravid og på antidepressiva af godkendt art. Det er lige så meget et udtryk for, at du gerne vil passe på dit kommende barn ved at passe på dig selv.

Er selv på lykkepiller Manna
Ja jeg kalder dem lykkepiller...det har jeg altid gjort. Synes ikke det virker nedgørende eller fordømmende. Måske fordi jeg er afklaret med det overfor alle dem, der betyder noget for mig.

Jeg ved ikke meget om graviditet og lykkepiller - jeg ved bare at min læge sagde til mig, at de piller jeg tager (akarin) ikke er skadelige for fostret, hvis/når jeg bliver gravid.

Mvh. Stine

Læger der ingen forstand har eller lyver pige87654
Jeg bliver simpelthen nød til at fortælle jer lidt om medicinen. antidepressiver/lykkepiller, findes i 2 grupper SSRI og SNRI. Den ene gruppe virker ved at hæmme genoptagelsen af serotonin i afsender cellen og SNRI virler ved at hæmme genoptagelsen af noradrenalin i afsender cellen derfor kaldet noradrenalingenoptagshæmmere. Begge typer medicin har samme bivirkninger.

Læs mere her http://www.lykkepiller.info/advarsler.html

http://www.lykkepiller.info/foster.html