hjælp til citater

hjælp til citater exp
Nu har jeg brug for hjælp, jeg er kommet i tvivl om nogle citater som jeg burde kende ophavsmændene/kvinderne til, men det gør jeg ikk´,er der nogen der kan hjælpe mig??
1 "mod dumhed kæmper selv guderne forgæves",
Jeg mener det var Sokrates, men har haft en længere diskution med andre, så nu vil jeg gerne have det afklaret, jeg har prøvet på citatsiden uden held.
2 "Alle virkelig store ånder er altid blevet voldsom bekæmpet af middelmådige hjerner"
Jeg håber virkelig at I kan hjælpe mig!

M.v.H. exp

det er resurat
grundtvig og halfdan e.

Du skal bruge "Idiomordbogen" Phusker
Ja, det hedder den faktisk.

Mod dumhed.... stammer fra Friederich schiller.

http://www.idiomordbogen.dk/idiom.php?site=7&page=0&searchoption=isequal&searchtype=full&searchstring=Mod%20dumhed%20kæmper%20selv%20guderne%20forgæves.


Den anden kan jeg ikke finde, kun en lettere omskrivning af det.

http://www.idiomordbogen.dk/idiom.php?site=7&page=0

Kan se linkene ikke virker Phusker
Kan se man ikke kan linke direkte, så her er linket til forsiden:

http://www.idiomordbogen.dk/

Så må du selv bruge sidens søge funktioner.

Friederich schiller.???? Undren
Hvorfor tror du det? Det kan være han har brugt det i en tekst eller et skuespil, men det er da langt ældre. Bla står sætningen i Mikkelsens latin (lille latinprøve) så det er en af de gamle romere - efter al sandsynlighed.

Kan kun gengive hvad der står i forklaringen Phusker
"Udtrykket kommer fra tysk, fra Friedrich Schillers (1759-1805)“Die Jungfrau von Orleans” (1813): “Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens.” Fra tysk er det bevingede ord vandret ind i mange sprog, dansk fx, men også engelsk: “With stupidity the gods themselves struggle in vain”. "

Og her på den tyske Wikiquote:

http://de.wikiquote.org/wiki/Dummheit

Jeg selv synes at det lyder som noget ældre, som f.eks en af de gamle grækere eller romere, men når man slår det op får du altså disse resultater.

Hvorfor citatet virker gammelt Jumper
Grunden til at Schiller-citatet virker som noget "de gamle grækere" eller "de gamle romere" kunne have sagt er sådan set ganske simpel. Schiller var jo en del af den tyske klassicisme, hvor de æstestiske anskuelser stammede fra en stor beundring "antikviteten" (i.e. de gamle grækere).
Derfor er det ultra-korte svar på hvorfor citatet "lyder" meget ældre end Schiller lige til højrebenet: Schiller syntes ganske enkelt det "lød" flot, at udtrykke sig på denne måde [;)]
Man kan naturligvis sagtens dykke langt dybere ned i emnet og diskutere detajlerne omkring denne æstetik, og hvorledes Schiller (samt meningsfæller) nåede til den. Men i sidste ende er forklaringen på citatets "lyden gammelt", at man sådan set bare syntes det lød godt [:)]

Det er i øvrigt lidt samme forklaring der gælder, i forbindelse med rennæsancens kunst. Her finder man jo utallige eksempler på malerier, hvor folk render rundt i togaer og den slags. Billedhuggerkunsten er et andet eksempel, fra den periode, hvor kunstnerne tydeligvis forsøger at kopiere de gamle mestre eller gøre dem kunsten efter. Ironisk nok vidste man ikke, på den tid, at de gamle romere og grækere dekorerede søjler, skulpturer og andre stenarbjeder med strålende farver. Men de farver er jo mere eller mindre forsvundet, når man i dag finder oldtidsfund - hvilket de naturligvis også var tilbage i renæssansen.
Derfor troede man dengang, at de flotte søjler og skulpturer altid havde været umalet marmor. Hvilket forklarer hvorfor værker, fra renæssansen fremstår på denne måde (et eksempel er Michelangelos David, der jo fremstår som ren marmor).
Det var altså samme beundring, for de gamle mestre, der gav sig udslag i renæssansens æstetik, som giver sig udslag i Schillers stil [:)]

Prøv dette geniale link kentekent
www.Google.dk

det er schiller, der er ophavsmand af citatet storeugle
Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst Vergebens fra Jungfrau von Orleans 1802.
Nu kender jeg ikke Mikkelsens latinbog - men det er konstruerede tekster og den kan let være puttet ind af tekst-forfattere i moderne tid ....