Holdbarhedsdato ved nedfrysning (?)

Holdbarhedsdato ved nedfrysning (?) Dexter
Hej, jeg prøver på at finde svar på følgende:

Det sker ofte at min mormor fryser kød/kødretter ned og gemmer det til efter sidste holdbarhedsdato. Når jeg er på besøg og spiser der, sker det at vi tager noget 'for gammel' kød op og laver mad af det, til trods for at jeg er i tvivl om hvor vidt det er godt. Hun mener, at da det opvarmes samtidig med at det bliver optøet (som f.eks. i ovnen), sker der ingen skade.

Hvad mener I?

På forhånd tak!

Tænker du på ferskvarerdatoen... miss-mee
...altså fx sidste holbarhedsdato på det hakkede kød eller er det mad købt frossent, der får lov at ligge i fryseren til efter s.h.d.

Hvis det er det første kan det ligge i ca. 3 mdr for hakket kød og fisk og ca ½ år for hele stykker kød.

Frossen købt mad skal kasseres efter s.h.d.

Hjemmelavde gryderetter (uanset dato på evt. kød i retten) kan hvis de fryse den dag de er tilberedt holde sig i op til 3 mdr.

Håber det kan bruge det...mee

Se dette Anonym
http://www.dk-kogebogen.dk/teknik/holdbarhed_ved_frysning.php

Hvad det primært er! Dexter
Det har primært drejet sig om revlsben som ligger i supermarkedernes kølediske (ikke frysediske). Derfra bliver det så kørt hjem og smidt i fryseren. Jeg ved ikke om dét kød er behandlet med noget, men tror sådan set bare det er råt.

Du skriver frossen mad smides ud... og andet kan gemmes f.eks. set ud fra den liste 'Anonym' har smidt et link til.

Går revlsben så under kalvekød eller hvad det nu er for noget?

Afhænger af mange ting. Bl.a. kemi. ullabrandt
Revlsben er normalt svinekød. Oksekød og mørkt kød har længere holdbarhed end lyst kød.
Marineret kød er mere mørt, fordi man kunstigt har sat forrådnelsesprocessen igang. (Hvad man også gør ved henhængt kød f.ex. engelsk bøf, vildand m.v.) Til gengæld har det heller ikke så lang holdbarhed, altså marineret kød. En helt tredje ting er fryserens beskaffenhed. Jo ældre fryser jo mindre holdbarhed.
Men din mormor har også ret et sted, når hun siger, at det har ikke så stor betydning (sygdomsmæssigt), fordi hun tilbereder kødet. De fleste bakterier dør ved 55 gr. celcius. Så hvis tingene tilberedes gennemstegt gerne i en times tid eller mere, så er bakterierne dræbt. Men du kan altid smage, lugte dårligt kød. Bare en "tanke" i lugtesansen bør afholde dig fra at tage bare en lillebitte bid.
Er varen købt sidste salgsdato som ferskvare kan det holde sig fra 3 md. op til ½ år. Er det en tidligere frossen vare skal det OVERHOVEDET IKKE nedfryses igen. Frosset kød skal helst gennemsteges. Er det kød, der er velegnet til medium til rødt stegt skal de købes samme dag, som man skal bruge dem.

Det er kød med et højt fedtindhold... miss-mee
...og kan holde sig i ca. 3-4 mdr på frys. Indvendig i de fleste frysere sidder faktisk en symbolliste over fryseholdbarhedstider på de gængse fryseemner.

...mee

OK, tak... Dexter
... så det vil sige 3-4 måneder fra s.h.d.?

OK... Dexter
... fedt at vide, tak!

Fra det er lagt i fryseren... miss-mee
....men selvfølgelig inden det udløb...mee

det bliver ikke dårligt tutter
så man bliver syg af det, det mister smag efter for lang tids frysning, for ingen bakterier kan leve i fryseren.
vi taler om smagen her ikke om kød, som kan blive dårligt.
det er vigtigt at huske.

Forkert Økonoma
Der findes bakterier som godt kan leve i fryseren! De ligger såmænd bare i dvale og vågner op igen, når de kommer ud i varmen!

Det bliver bare SÅ dårligt. ullabrandt
Bakterier ligger i dvale i frossen tilstand. Under optøning vågner de op igen. 1 bakterie reproducerer sig selv i løbet af 20 min.
D.V.S. 1 bakterie bliver til 2 i løbet af 20 min. efter 40 min. har du 4, i løbet af en time har du 16, men det er desværre bare sådan, at der ikke kun er een bakerie, når du putter maden i fryseren. Der er mange. RIGTIG mange. Normalt tåler vi meget, men der er grænser.

og dem får vi lige en uddybende forklaring på Millemarie
og navnene tak.

Vi bruger altså frost til at holde vore varer friske med, men du synes måske vi skal tilbage det det røgede og spegede?

Frysning dræber da ikke bakterier... miss-mee
...det lægger dem i dvale indtil du begynder at optø varen, så vågner bakterierne og forsætter deres vækst. Det er der ikke noget hokuspokus i, sådan er det med næsten alle bakterier.

Frost stopper bakteriene, så de ikke udvikler sig og så snart de får varmen er de fit for fight igen...mee

Allright... Dexter
... :o)

holdbarheds dato relativ! exkokken
Holdbarhed er relativ, kommer an på hvordan varen har er forarbejdet og opbevaret og varens natur og struktur. Fede ting, hvor overfladen er direkte påvirket af ilt vil oxidere og derfor blive harsk selv ved frysning, der er ingen risiko i forhodl til bakterier før under optøningen, derfor en god ide at tilberede dirkte fra frost.Ulækkert men ingen risiko for at blive syg hvis bare varen gennem steges!
Holdbarhedsdatoen er altid relativ, jvf ovenstående, kommer an på hvordan varen er forarbejdet og opbevaret samt varens natur og struktur, og uanst alting bør man lugte og visuelt inspisere varen, hvis noget virker forkert bør den altid kaserres.
Frosne vares holdborhed afhænger desuden af indfrysnings metoden og temp. som varer opbevares ved, hvis holdbarhed ved 10 grader er ca 1 mdr., så ca 2 mdr. ved 20 grd.

Kvalitet er friske varer, drop frost! exkokken
Kvalitet er friske varer, drop frost!

Clostridium Perfringens f.eks Økonoma
Slå det selv op, hvis du vil vide mere ;-)
Hvis du f.eks ikke køler/fryser en varm ret ned i henhold til nedkølingsreglen (= fra 65 til 10 grader på max 3 timer) når denne bakterie (hvis den er tilstede i maden) at danne sporer (= bakteriebabyer), der frisk og frejdigt kan fortsætte med at gøre skade, når du varmer retten op igen. Disse sporer slås heller ike ihjel med mindre du har et virkeligt avanceret komfur, der kan opvarme retten til temmeligt høje varmegrader.

Frosne grøntsager indeholder flere vitaminer eller PJB
Hmmm... jeg mindes at have læst at mange frosne grøntsager indeholder flere vitaminer, end mange traditionelle "friske" grøntsager, eftersom de frosne grøntsager er nedfrosset kort tid efter at de er blevet plukket, hvorimod mange af de friske (importerede) grøntsager er flere dage gamle og således har mistet mange vitaminer - tager jeg fejl?