Hvad startede finanskrisen?

Hvad startede finanskrisen? Zebub
Ja jeg kan ikke lige huske det, da jeg som de fleste er fanget af zapperkulturen, hvor gårsdagens nyheder ikke huskes.

Så er der nogen her, der ikke følger så meget med, som kan fortælle mig, hvordan finanskrisen egentlig startede?

subprime gubbi_the_great
Mig bekendt begyndte selve krise-delen med sub-prime lånene. Altså lån til folk der i virkeligheden ikke have råd.
Økonomien var allerede stagnerende på det tidspunkt, men det var vidst en meget naturlig konjunktursvingning.

Det er lidt svært at sige Phusker
Da det har flere årsager.

Men man kan med god vilje sige at problemerne hos det der kaldes Fanny May og Freddie Mac, to af USAs realkreditinstitutter, startede nedgangen. De står eller stod for financieringen af langt størstedelen af ejendomshandlerne over there.

Disse to institutter lånte, som mange andre, penge ud til stort set alle uden at sikre sig at pengene kunne tilbagebetales.

Så kan man nemt regne ud at hvis ´bare en virksomhed ryger på røven, og fyrer folk som så ikke kan betale husleje, så ruller lavinen og trækker en masse andet med sig.

Aktiemarkedet virker ind i mellem som gamle nervøse kællinger, hvor et enkelt rygte sætter gang i kursfald, som omgående breder sig til alle typer aktier fordi folk bliver forsigtige og sælger ud bare for at redde lidt af investeringerne.

ahrrr... gubbi_the_great
Det er ikke helt korrekt. Fannie may og freddy mac faldt først da det hele var begyndt at rulle, og tror ikke det har noget at gøre med at folk er blevet fyret (ikke endnu i hvert fald).
Der har været stiftet en hel masse dårlig gæld. Det betød at nogle banker kom i likviditetsproblemer, De problemer gjorde at folk mistede tilliden til bankerne, og hev deres aktiver ud af bankerne, hvilket forstærkede likviditetsproblemerne.

Aktiemarkedet er jo bestemt ud fra fremtidsforventninger. Det er altså fremtidsforventningerne der er blevet kraftigt nedjusteret af aktiemarkedet. De store aktiefald er ikke så meget en begrundelse for krisen som et symptom på den.

Det egntlige problem lige nu består altså i 2 ting:
Likviditetsproblemer
Forbrugertillidsproblemer.

grådighed scrooge
og mere grådighed

måske Anonym Q
Menneskenes og firmaernes overforbrug o.s.v.
Man kan ikke blive ved med at øge farten, uden at dækkene springer på et tidspunkt.

et eks. fra Anonym Q
Fra et af de steder krisen startede nemlig i USA.
Der har boligspekulanter m.m. haft kronede dage, fordi de kunne låne penge til, at bygge nye og dyrere boliger. Men til sidst brast boblen, køberne til husene kunne ikke låne penge til huskøb, fordi bankerne/invensteringsselskaberne har lånt for mange penge til boligspekulanterne, og så starter lavinen.
Det har simpelthen været for nemt at låne penge, uden den store sikkerhed.

Den startede da folks friværdi slap op prophecy
Der er to slags mennesker.

Dem der optager lån i deres friværdi til forbrugsgoder her og nu, og dem der ikke optager lån i deres friværdi.

Den højkonjuktur vi har oplevet over de sidste 10 år, er primært sponseret af de fjolser der optog lån i deres boliger. Denne gruppe af fjolser er nu ved at løbe tør for friværdi, og kan ikke længere sponsere forbrugsfesten. Den anden gruppe -de fornuftige- vælger selvfølgelig fortsat ikke at optage lån i deres boliger, da de selvfølgelig ikke ønsker at overtage sponsoratet for forbrugsfesten.

Dermed går detailhandlen, byggebranchen, reklamebranchen osv. i stå. Når så mange faggrupper på én gang pludselig får mindre penge mellem hænderne, har det selvfølgelig indflydelse på resten af samfundet. Aktierne falder som følge af den lavere aktivitet og huspriserne falder også, da ingen længere har råd til at betale det overdrevne prisleje boligmarkedet har været skruet op på.

Så finanskrisen startede ganske enkelt da den førstnævnte gruppe af menneskers friværdi slap op. Det gælder i USA, i England, i Danmark og stortset resten af verden. Overalt var/ er der de fjolser der optog overdrevne lån i deres friværdi.

det passer altså ikke! gubbi_the_great
For det første har vi ikke haft højkonjunktur i 10 år! De seneste højkonjunktur begyndte så vidt jeg kan huske i 2003...
Ud over det er folk der optager lån i deres bolig jo ikke så slemme igen. De har allerede boligen, de kan stille som sikkerhed. Det de bruger pengene på er måske enda investeringer i boligen, som så forøger dens værd. Desuden kan langt langt størstedelen af denne gruppe sagtens betale tilbage, og giver dermed ikke bankerne likviditetsproblemer (som er hovedårsagen til krisen). Det er bankerne der har lånt ud til folk (og virksomheder) der ikke kunne betale tilbage der er problemet.
En masse mennesker der i virkeligheden ikke havde råd, havde lånt penge til at købe hus via de såkaldte subprime lån. Da pengene ikke kunne betales, og banken skulle have deres penge måtte huset på tvangsauktion. Nu var der bare et kæmpe overskud af boliger på markedet, og priserne dykkede. Med et så ustabilt marked var der ikke mange der turde købe, og herfra ruller lavinen...

Tro bare du er bitter over du ikke investerede friværdi i en udvidelse af huset :D (har ikke selv en friværdi)

en tredie gruppe Diogenis
Er dem som har brugt friværdien til renovation af huset.

Har jeg nævnt gubbi_the_great
Det var dem der investerede deres friværdi i deres bolig. Sådan en investering er god for alle parter.

FINANSKRISEN. Pernille og Marion.
hvordan startede finaskrisen rigtig? [:D]

jeg tror det var en bare mig
Islænding![:D]

bare mig

Nu har vi kun set toppen, bunden kommer vincent
Vent og se når arbejdsløsheden nu begynner at stige, så kommer den virkelige nedtur, konkurser og tvangsaksjoner.

dette tar mindst 5 - 10 år før det vender igen

Vincent

hvordan finanskrisen startede superhelt
finanskrisen startede i usa med deres subprime lån (boliglån.)