Hvorfor lyver læger

Hvorfor lyver læger poulerik
B.T mragte artikel lørdag med læge, om forkøelser hans påstand var at de forskellige vitaminer kun havde dårlig virkning, jeg har taget C vitamin i 8 år og har ikke været forkølet siden, det er det eneste jeg har ændret på, min familie gør det i perioder efterår og vinter og er næsten aldrig forkølede.
Desuden har jeg nogle venner som er ryger, de begydte at tage C vitamin fejler de aldrig noget.

For mange antioxidanter er livsfarligt pyllerik
Det er en SKRØNE at mange C-vitaminer og især E-vitaminer er godt, faktisk nedbryder de hele kadaveret, hvis man tager dem i skålfulde med mælk på hver morgen.

Grunden er simpel: Antioxidanter.

Kroppen selv har en naturlig mængde antioxidanter, der nedbryder de frie radikaler. Frie radikaler er atomer eller molekyler, der indeholder én eller flere uparrede (”ensomme”) elektroner. Elektroner er de små partikler, som kredser i baner omkring atomkernen. Normalt samler elektronerne sig to og to i et par. Men et frit radikal har en elektron, der står alene. Så bliver det frie radikal ustabilt og forsøger at ”stjæle” sig til en elektron. Dette elektron-tyveri kaldes iltning eller oxidation. Frie radikaler beskadiger fedtsyrer (cellens membraner, cholesterol-partikler), proteiner og DNA.

Normalt er der en naturlig balance mellem frie radikaler og antioxidanter, dog kan balancen forrykkes, fordi der dannes for mange frie radikaler, eller fordi antioxidantforsvaret bliver for svagt. Da udsættes organismen for oxidativt stress, som kan medvirke til at forårsage sygdomme. Typisk sker det, når kroppen udsættes for belastninger som tobaksrøg, luftforurening, kraftig solbestråling, radioaktivitet, hård fysisk aktivitet, iltmangel og betændelse....samt sjovt nok...også lægemidler!

Antioxidantforsvaret svækkes, såfremt personen har dårlige kostvaner, eller der tæres mere end sædvanligt på kroppens antioxidanterne, som det sker hos tobaksrygere.

Der er lavet studier som finder, at antioxidant-tilskud kan nedsætte faren for bl.a. kræft, mens andre ikke kan bekræfte dette. En større afprøvning påviste, at antioxidanter forsinker udviklingen af forkalkning i nethinden, der er den almindeligste årsag til blindhed hos ældre. De fleste studier finder ikke nogen effekt på bl.a. blodpropper. Rimelig lovende virker kliniske afprøvninger af mineralet selen, som måske kan mindske hyppigheden af flere kræftformer, bl.a. i prostata.

så langt, så godt.

MEN, men men...og nu kommer det store "MEN"!!

Sammenfattende er billedet meget uklart. Antioxidant-tilskud har generelt ikke indfriet forventningerne om at kunne forebygge de store folkesygdomme.

Antioxidant-tilskud, især vitamin E i høje doser, mistænkes for at rumme risiko for alvorlige bivirkninger som hjerneblødning. Beta-caroten øger risikoen for lungekræft hos storrygere.

Og her kommer det væsentlige: Radikaler er IKKE kun skadelige, men har også vigtige fysiologiske virkninger i organismen. De skal opfattes som et tveægget sværd med både positive og negative sider. Frie radikaler er vigtige for immunsystemet. Hvide blodlegemer danner frie radikaler af typen hypoklorit (dvs. rengøringsmidlet klorin), der angriber bakterier under en infektion.

Frie radikaler indgår i mange normale kemiske reaktioner i stofskiftet, bl.a. dannelse af prostaglandiner, leukotriener og beslægtede stoffer. Disse hormonale stoffer er vigtige for bl.a. betændelse, blodkarrenes diameter, livmoderens sammentrækning, temperaturregulation og mange andre funktioner.

Når sædcellen ved befrugtningen trænger ind i ægcellen, sker det faktisk ved hjælp af frie radikaler (!)

Dvs. at frie radikalers gunstige egenskaber kan indebære en risiko for, at høje doser antioxidanter som tilskud har negative virkninger, fordi de påvirker kroppens normale fysiologiske funktioner.

Så bare en advarsel: hold dig langt væk fra kost-tilskud, der reklamerer med stort indhold af antioxidanter. Faktisk er det dødsensfarligt i længden!

Jeg glemte beta-caroten pyllerik
Kliniske studier tyder på, at beta-caroten (ca. 25 mg) kan medvirke til at udvikle lungekræft hos rygere. Derfor frarådes beta-caroten som tilskud til storrygere. Høje doser vitamin E (over 270 mg) er under mistanke for at øge risikoen for hjerneblødning.

Høje doser af en enkelt antioxidant kan forskyde den indbyrdes balance mellem aktørerne i kroppens antioxidantforsvar.

Kliniske studier underbygger dette, så det er ikke løgn, det din læge siger.

Nu er det C vitamin jeg nævnte poulerik
Da jeg har prøvet at leve i 15 år med forskellige sygdomme, mest følgesygdomme af forkølese men også havde begyndene åreknuder, og disse problemer fuldstædig har været løst i 8 år ved at, i starten tage forskellige vitaminer, efter et halv år tage to stærke c vitaminer daglig, og de sidste ca 5 år har jeg taget 1 c vitamin daglig jeg har ikke haft et sygedag siden.
Jeg glemte at nævne at jeg ryger ca.30 cigaretter om dagen og en 46 år.
Kan du give en forklaring på dette.

C-vitaminer er godt for rygere, kosttilskud er farligt Ellen Lise
men kun i begrænset omfang. Faktisk er alm. vitamintabletter også helt fint. Generelt kan man sige, at c-tabletter er godt for folk der har dårlige kostvaner, ryger tobak, har kroniske sygdomme, er under behandling med medicin, under graviditet, amning, er udsat for hårdt fysisk arbejde, meget solbestråling og har et stort alkoholforbrug/-misbrug.

Kort sagt er det godt for folk, som ikke holder deres immumforsvar naturligt vedlige. Det gør din storrygende ven heller ikke ved at ryge, men det hjælper på det at han tager C-vitaminer.

Men, som Pyllerik var inde på, så er kosttilskud ikke godt, da for mange antioxidanter rent faktisk nedbryder kroppen. Alm. vitamintabletter og c-vitaminer i små doser skader dog ikke. Det, der er farligt er store mængde kosttilskud, som f.eks. bodybuildere benytter sig af. Jeg ser med bekymring på mange unge, som slet ikke er klar over det, rent faktisk kan de udvikle kræft i en meget tidlig alder!

Ja det er faktisk ikke så tosset pyllerik
hvis du er storryger, som du er. Så længe du kun indtager c-vitaminer i begrænsede mængder.

Rent faktisk er det sådan, at antioxidantforsvaret svækkes, såfremt man har dårlige kostvaner, eller der tæres mere end sædvanligt på kroppens antioxidanterne, som det sker hos tobaksrygere. Det kan små mængder c-vitaminer bla. hjælpe på.

Jeg har ikke læst BT-artiklen pyllerik
..er den at se på nettets udgave evt.? Vil lede efter den...jeg er næsten sikker på, at vedkommende læge taler om overforbrug af vitaminpiller. Almindeligt forbrug har ikke nogen skadelig virkning, tværtimod er det godt, for folk, der har dårlige kostvaner og ryger.

Det var i lørdagsudgaven i avisen jeg læste det poulerik
Begrundelsen for mit indlæg er at, jeg ikke fik rådet fra min læge om at tage c vitamin. Derimod fik jeg at vide prøv at sætte tempoet lidt ned, undgå stress og spis sundt, det er naturligvis meget godt men, hvis ikke lige muligheden for de store ændringer, synes jeg at et råd der kan løse mit problem, gøre mig i stand til at passe min forretning, få et meget høj livskvalitet, uden behandlinger jeg har tidliger nævnt åreknuder som var under udvikling som lægen nævnte, at det kunne jo løses ved en mindre indgreb.

Begrænset? Bimmer ILP
Det afhænger vel af den mængde kroppen optager.

Der forsvinder 30 mg c-vitamin i kroppen, for hver røget cigaret. Men c-vitaminer forbygger
ikke forkølelse, da forkølelse er et virus.

Chili er det bedste middel mod forkølelse i vinterperioden.

hvad er der i chili? nysgerrig fyr
Hvilket stof er der i chili, som modvirker forkølelse?

Sikke noget vrøvl Anulitta
Der er ikke noget med at kadaveret tager skade af C-vitamin! Det er sådan at C-vitamin er et af de vandopløselige vitaminer, så du pisser bare overskuddet ud, hvis du har taget for meget.
Det var dog noget værre vrøvl du skrev!!!

Der er forskerne ved at finde ud af Bimmer ILP
Det kan man blive rig af. ;o)