japansk spids, han til parring

japansk spids, han til parring rikke23s
vi er de lykkelige ejere af en japansk spids. Vi kunne godt tænke os at prøve at få hvalpe på hende. Derfor er skal vi bruge en han, (japansk spids). derudover vil vi gerne hvis der er nogle der har nogle gode rpd at give os med på vejen inden vi begiver os ud i det.
Venlig hilsen Rikke og Morten

Råd? nightnurse
Dem er der mange af, men bl.a. - hvor gammel er hunden, er hunden HD fri, er hun stambogsført?
Hvad tror du at du skal give ejeren af hanhunden for en parring?

Jeg kan stille masser af spørgsmål som vil få Jer til at tænke over om det virkelig er en nødvendighed for Jer at få hvalpe på Jeres tæve, men vælger at stoppe her for nu.

Det er næsten for uoverskueligt at ara
skulle forklare her før man begynder med et kuld hvalpe men:

1. Hvor gammel er jeres tæve? bedste tidspunkt er mellem 2 - 3 år for første kuld. Den skal være psykisk og fysisk moden.

2. Er der avlsrestriktioner på racen - er aktuelt hvis den er købt med DKKstambog. Hvis der er avlsrestriktioner, skal den højst sandsynligvis udstilles først på en national eller international udstilling - før parring.

3. Er der hofteledsdysplasi i racen så få den HD-fotograferet først før alt andet, så ved I om, det overhovedet kan betale sig at avle på hende.

4. Gå på en udstilling og se, om jeres tæve er racetypisk og hils på nogle andre ejere af racen. Kig efter en eventuel far til hvalpene.

5. Gør op med jer selv - kritisk - om jeres tæve kan tilføre noget positivt til racen - det er ikke nok, at I synes hun er en sød hund.

6. Hvis I stadig vil videre med projektet, skal I regne med at en parring koster ca. samme pris som en hvalp. Andre opdrættere bruger det at man betaler en lavere pris ved parring og x-antal 1000, - kr pr. hvalp.

7. I skal være klar over, at det bliver JER og ikke tæven, der skal passe hvalpene. Det vil sige, at mindst den sidste uge før fødslen og mindst 3 uger efter fødslen skal I regne med at være der døgnet rundt - præcis som at have et lille barn.

8. har I plads til at have hvalpene når de begynder at blive aktive - hvalpe er MEGET aktive når de når 5 ugers alderen. Husk I skal have dem gående til de er mindst 8 uger gammel.

9. I skal stimulere hvalpene hver dag - vænne dem til verden udenfor har I overskud til det, hvis I også har fuldtidsjob.

10. Hvad vil I gøre hvis I ikke får dem alle solgt når de er 8 uger gamle - kan I så have dem gående i 4 - 5 måneder. Det er et stort arbjede for de kan ikke bare gå og passe sig selv.

Det var de første 10 punkter jeg lige kunne komme på, men der er mange flere.

Det er et kæmpearbejde at have hvalpe og hvis I begge har fuldtidsjob er det næsten uoverskueligt og, vil jeg påstå, uansvarligt overfor den fødende tæve. Tænk hvis fødslen går igang mens I er væk og det går galt. Selv for rutinerede opdrættere sker det at tæven eller hvalpene dør under fødslen. Vil I kunne klare det?

Det er fantastisk dejligt at få et kuld hvalpe men heller ikke det rene sjov og ballade.
Og så kræver det en kæmpe bunke aviser og sorte sække for hvalpe sviner - meget.

sille rikke23s
tæven er ikke stambogsført, men hun er ægte. så det bliver ikke fordi vi skal til at ud i en masse papir-vrøvleri. hun er 1 år gammel indtil videre, så vi må jo vente lidt. jeg går hjemme stortset hver dag. så hun kommer ikke til at være alene.
jeg er ikke en uansvarlig hundeejer, men jeg vil sige det sådan at jeg forstår ikke hvorfor at alle vil forsøge at skræmme os væk fra at få hvalpe. Jeg er helt indstillet på at det er et stort arbejde. Så tror bare at det jeg vil kunne bruge allermest er nogle konstruktive ting. eksempelvis om hvad man skal være opmærksom på eller høre fra andre der har prøvet at få hvalpe hvordan det var. både positivt og negativt. Men jeg gider ikke rigtig at der er flere der prøver at skræmme os, det skal vi nok selv afgøre.
Alle de punkter der er blevet opstillet er selvfølgelig nogle vi har overvejet på forhånd.
Venlig hilsen Rikke og Morten

Hvordan nightnurse
ved du at hun er ægte, når hun ikke er stambogsført?

Hej rikke23s cv2002
Jeg syntes bestemt ikke i skal skræmmes væk eller lade jer skræmme! (nichtnurse!)

Men mange af e punkter som ara skrev er nogle man skal tænke over, hvilket jeg kan forstå i har gjort. Så længe i ved jeres hund er ægte er det ligemeget om hun er stambogsført. Hvis i har lyst til at få et kuld eller 2 på hende om 1½ års tid er der rig mulighed for at finde alle de ting man skal vide før man får hvalpe. Så det er fint at i allerede nu starter med at finde oplysninger.

Hvilken sygdomme spidsen evt. kan overføre ved jeg ikke men det er noget af det vigtigste at finde ud af, før i parrer.

Og det at få hvalpe skal bestemt ikke være forbeholdt avlere med stamtavler osv.
Bare hundene er ægte og der er tjek på deres evt arvelige sygdomme og har tid til at se efter tæven når hvalpene er der. Hun skal nok passe dem selv det meste af tiden de første 3 ugers tid med jeres hjælp.

Pøj med det. [:)]

ara! cv2002
Er bare ikke enig med dig i punkt syv! Det er da i højeste grad tæven der passer hvalpene! Hvordan tro du de gør i naturen? Man ser til dem ja og tjeker om de tager på og at alle kommer til patterne. Men de første uger har de ikke andet behov en mælk, søvn og deres mor til at vske, nusse og varme dem. Man behøver ikke at gøre det værer end det er.

punkt 10. Man ved jo ca. hvornår hun skal til at føde og kan så have opsparet noget ferie. Det kunne være de havde opsparet noget ferie til den første tid med mor og hvalpe. Så jeg syntes ikke det er særlig pænt at malle fanden på vægen der. Alle ved at tæven går ca. 60 dage og de har rigelig tid til at forberede sig. Alt det med udstilling behøves hellere ikke hviss ikke man vil den vej men bare ønsker nogele dejlige hvalpe der er renracede.

Når du præsenteres nightnurse
for realiteter, kalder du det at blive skræmt.

Hvis der skulle findes en ægte = stambogsført hanhund hvis ejere ville lade ham bedække Jeres tæve, skal du også vide at pengene for parringen falder prompte = lige efter parringen er slut.
Nu vil du sige, at du blive skræmt igen, men du skal være forberedt på, at hvis prisen for en ægte, stambogsført hund er ca. 8-10.000 kr., er det præcist det beløb I skal punge ud med.

Du skriver også at I vil ikke ud i en masse papir-vrøvleri. Meget muligt, men hvordan vil du kunne se dine hvalpekøbere i øjnene, når du ikke ved om din hund er HD fri samt fri for diverse racetypiske arvelige sygdomme?

Kald det at skræmme dig, men dette er facts du bliver nødt til at forholde dig til, uanset om du gider eller ej, hvis du skal være ansvarlig i forbindelse med at din tæve skal have hvalpe.

I naturen dør der hvalpe mange hvalpe ara
og det regner jeg ikke med, de her mennesker er interesseret i skal ske. Får man et stort kuld hvalpe på 10 eller flere skal man regne med at skulle igang med sutteflasken for det kan tæven ikke klare selv. Jeg er stødt på tæver, hvor det kun er 7 eller 8 patter der dur og det er også en ting man skal man være opmærksom på. Jeg har selv opdrættet i 20 år så jeg ved hvad det drejer sig om, og jeg har også haft kuld på både 12 og 13 hvalpe, der alle overlevede. Men jeg havde også sørget for at have hvalpemælkepulver og de rigtige sutteflasker hjemme som man skal.

Hvad vil de stille op hvis tæven ikke vil have med hvalpene at gøre - eller at hun ganske enkelt ikke ved, hvad hun skal stille op med dem. Det sker sådan noget især for førstegangsfødere. Tæven kan gå hen og dø - det sker selv for erfarne opdrættere - så skal de også i gang med sutteflaske med mindre de er så heldige at finde en amme, der kan/vil tage sig af hvalpene.

Man skal heller ikke forvente at tæven selv går op til hvalpene om natten, der er man nødt til at være der og være sikker på at de alle kommer til - at der ikke ligger en omme bag ryggen af hende og som derfor ikke får noget. Det kan sådan en lille en ikke klare ret mange gange i træk, så bliver den for svag og dør.
Jeg kender ikke en eneste opdrætter, der ikke står op mindst 2 gange i løbet af en nat de først tre uger for at tage sig af hvalpene og sørge for de bliver lagt til allesammen.

Selvfølgelig tager man ferie når tæven skal føde - det siger sig selv men at regne med 60 dage, det kan man altså ikke - som hovedregel siger man 63 dage men det kan svinge lige fra 56 dage til 65 dage før hvalpene kommer. Det afhænger af hvordan tæven er blevet parret i forhold til hendes ægløsning.
Jeg maler ikke fanden på væggene men jeg har trods alt stadig 20 års erfaring så jeg ved at det er dejligt, sjovt etc. at få et kuld hvalpe men jeg ved sandelig også godt at der er rigtig mange ting der kan gå galt.

Jeg kom til at tænke på om det ville ara
være en ide, at kontakte spidshundeklubben og høre om de kender til sygdomme indenfor racen.

Du har nightnurse
så ganske enkelt evig ret - ikke fordi jeg selv har tæver der har fået hvalpe, men har passet adskillige kuld hos mine opdrættere - og jeg synes det er et stort arbejde, selv om tæven passer hvalpene til punkt og prikke.

Derfor er der cv2002
ingen grund til at du og ara kun maller fanden på væggen! Når nogen spørger om råd, så giv dem nogle svar de kan bruge. Og hvis ara kan prale af 20 års erfaring budre hun være mere proffesionel. Og i burde så fejlede rikke og fortælle hvor hun kan få de bedste oplysninger.

Det i laver ER en skræmmekampagne. Det er synd for i gør mere skade end gavn! [:(]

Hvad nightnurse
fejlede Rikke?

P.S. Jeg har ingen fisk

Hvad i himlens navn taler du om cv ara
Jeg har været igennem det meste hvad hvalpefødsler angår - undtagen at miste en tæve. Så du skal ikke begynde at beklikke min viden og erfaring indenfor opdræt. Jeg har for ikke mange måneder siden hørt en historie til skræk og advarsel om underernærede, understimulerede og ormebefængte hvalpe lavet af et par, der syntes det kunne være sjovt med et kuld hvalpe - desværre havde de ikke lige tid til også at være hjemme til at passe dem for der var et arbejde der skulle passes ved siden af. Hvalpene fik kun mad 2 gange om dagen da de var 5 uger gamle - ormekur ville man ikke bruge penge på for så skulle man forbi en dyrlæge og det koster jo penge, det samme med sundhedstjekket og vaccinationer.
Hvalpene var lukket inde på gæstebadeværelset hele døgnet rundt fordi ellers svinede de jo på parketgulvet - det gør hvalpe, de bider i alt og det må man finde sig i.
De her hvalpe, hvoraf jeg har mødt 2 efterfølgende har aldrig lært om verden udenfor, de er skræmt, kan ikke klare almindelige lyde i et hus, og at bevæge sig udenfor er næsten umuligt. Den ene er blevet aflivet for den kunne ikke få et normalt liv som hund, den anden (som jeg kender til) går hos en adfærdsterapeut.
Hvad der er blevet af resten af kuldet ved jeg ikke - der var 7 hvalpe, jeg har hørt, at "opdrætterne" stadig har en gående, de ikke fik solgt og den må være 8 måneder gammel nu for kuldet blev født i marts.
Det viste sig også, at hanhunden var en bekendts hund, pæn hund men aldrig undersøgt for HD selv om der er store problemer med netop HD indefor den race. Så ingen kender hverken tævens eller faderens HD-status.

Taberne i hele denne historie er hvalpene og de mennesker, der købte hvalpene.
Jeg har selv lært de basale ting om opdræt ved at lære af de gamle erfarne opdrættere og læse alt hvad jeg kunne komme i nærheden af om hvalpefødsler og pasning af hvalpe. Dt brugte jeg 2 år på før jeg gav mig i kast med mit første kuld.
Det er et meget stort arbejde at have et kuld hvalpe - meget større end nogen kan forestille sig. Har man ikke fattet det og er man ikke indstillet på at yde det arbejde, skal man heller ikke give sig i kast med det. For helt ærligt, så bliver der født rigeligt med "taberhvalpe" i forvejen. Bare se i den blå avis og på internaterne.

Rikke kunne til en start gå på ara
biblioteket og låne Esther Kofod’s bog: ”Min hund skal have hvalpe
og Hvalpe på vej af Birgitte Schjøth.
Og så kunne hun spørge sin hunds opdrætter om råd.

Hej nightnurse ara
Ja, det er et meget stort arbejde at passe et kuld hvalpe selv når tæven også er med. Det er "meget morsomt" at stå op om morgenen og finde en hel kravlegård fyldt med små stumper tisse-aviser som hvalpene har muntret sig med at splitte ad - dejligt. [;)]

Med den cv2002
viden du siger du har, burde du så dele ud af den? Istedet kommer du med skrækcenarier om alt det der kan gå galt, alt det man skal passe på, huske at det er et kæmpe arbejde osv. I næste indlæg fortæller du indirekte rikke hvad hun kunne starte med. Hvorfor ikke nævne det til at starte med og at henvende sig til hende?

At jeg skriver pralle, var netop for at få dig op af stolen og hjælpe nogen der spørger om råd så godt det nu kan lade sig gøre. Det vælger du så at gøre i 11 time. Det forstår jeg bare ikke.

Og nu kommer du med en historie af værste skuffe. Ja de findes, dm der ikke tager sig af hverken mor eller hvalpe men der er alså mange andre der passer hundene til punkt og prikke.

Man kan ikke lære at have et ara
kuld hvalpe ved at remse nogle ting op her.
Det er et kæmpearbejde hvad der kommer bag på rigtig mange, og derfor går det også galt for mange, der ikke har sat sig ind i hvad det indebærer. De tror, fejlagtigt, at tæven føder hvalpene, tæven passer hvalpene og når hvalpene er 8 uger gamle rejser de hjemmefra til deres nye lykkelige familier og alle er glade.
Forskellen på at lave hvalpe og at lave gode velfungerende hvalpe er det meget store arbejde, der blandt andet ligger i forberedelserne hvor man som minimum sætter sig ind i racens standard og psyke, man sætter sig ind i om ens egen tæve er racetypisk (om den har grove bygningsfejl, tandfejl, korrekt højde) og har en sund psyke, man sætter sig ind i hanhundens psyke og bygningsfejl (har den samme bygningsfejl som ens tæve eller har den andre fejl der ikke er hensigtsmæssigt at viderebringe i avlen) - hvis man ikke selv kan se alt dette allierer man sig med en erfaren opdrætter indefor racen som f.eks tævens opdrætter.
Hvalpene skal passes døgnet rundt, de skal socialiseres, undersøges af dyrlæge lige efter fødslen for hareskår, navlebrok, misdannelser, de skal have ormekur mindst 2 gange mens de er hos en og når de er 7 uger skal de chippes, vaccineres, sundhedstjekkes, det koster penge altsammen, foder (man køber selvfølgelig noget ordentligt foder) koster penge annoncer koster penge, de kan jo ikke sættes til salg på Dansk Kennel Klubs hvalpeliste og så skal man være forberedt på, at ikke alle hvalpe bliver solgt på en gang men er nødt til at blive boende hjemme i mange måneder - det er hårdt for møbler og tapet og ens tålmodighed. Man skal være forberedt på, at de købere man troede man havde skrevet op alligevel ikke vil købe af den ene eller den anden årsag.

Sådan er det at være opdrætter - det er et fuldtidsjob og hvis man er seriøs, et kæmpearbejde.

Nu er jeg cv2002
ikke født igår! Og er klar over at det er et stort arbejde. Det skriver rikke også om at de er klar over. Du skal ikke remse en hel masse op her men hjælpe med at skrive hvor hun kan søge hjælp Og komme med både det gode og den hårde del af det. Du skriver igen en hel smøre om bla. at det koster mange penge i både dit og dat, hårdt arbejde bla bla.

Det er ikke det jeg kalder at hjælpe en der, for mig at se VAR ny her på debatten. Det er nok også ligemeget nu. For det er vist lykkedes jer at skræmme hende væk. Jeg håber hun finder ordentlig vejledning og hjælp andre steder.

Tror cv2002
hellere ikke at rikke og morten er født igår. Så godt gået! [:/]

Enig med ara Modena
Min onkel og hans kone har en kennel med Golden Retriever og da de var her igår til middag viste jeg dem dette indlæg. De sagde nøjagtig det samme som ara og min onkel tilføjede at hvis de ikke engang kunne finde ud af fra start at få kontaktet opdrætteren til tæven og kan finde på at spørge et sted som her efter en hanhund, så skal de slet ikke lave hvalpe.[:/]

Det regnede nightnurse
jeg heller ikke med - altså at du var født igår, for så ville du ikke kunne skrive ....

Men hvor om end alting er, har jeg svært ved at forstå hvorfor det falder dig svært at kapere, at hvis en tæve ikke er avlsgodkendt og hvis man (når man nu påstår at have gjort sit hjemmearbejde) ikke fatter at man ikke avler på hunde, der kan være potentielle bærere af arvelige sygdomme m.m.

Kald det så at skræmme nogen - jeg er ligeglad, for der findes så mange uduelige hvalpe i denne verden - uduelige, fordi de fra fødslen bliver belemret med uansvarlige mennesker der tror at det er en Gudelykke at få hvalpe og blive beriget med utal af tusinde kroner.
Jeg mener ikke at have læst noget om at Rikke og hendes sambo/mand har gjort sig nogen ulejlighed i den retning, hvor man undersøger alle disse forhold og betaler samtlige regninger på forskud - uden at kunne vide sig sikker at der kommer sunde, raske og levende hvalpe til verden.

Fortsat nightnurse
enig .........

Det er lige nightnurse
så morsomt som at kravle inde i hvalpenes kravlegård og samle hundebæ og tørre tis op, mens de "søde små" æder ens cowboybukseben ........... [;)]

Nu behøver cv2002
ens hund ikke at være avlsgodkendt mm. for at man kan få hvalpe på den. Man kan jo sagtens få sin hund undersøgt for de evt. sygdomme som racen kan få. Hvis hanhunden får det samme sundhedstjek så er de hvalpe der kommer på samme sundheds plan som hvis forældrene havde fine papirer. Og hvalpene får de samme hjem som de "fine" hvalpe ville have fået.

Og nej rikke og morten nævner ikke ret meget. Det er nok derfor de prøver at få nogle oplysninger. Man kunne have skrevet til dem at de skulle kontankte racens klub, nogen der opdrætter racen, tale med dyrlægen osv.

Men i vælger straks at komme med alt det der kan gå galt og at hunden først skal avlsgodkendes. Som sagt kan hunden være lige så sund som en med papirer. Og hvis det ikke er pengene der trykker så er alt det med stamtavle og udstillinger ligemeget. Hvalpene kommer til at koste mindre uden papirer og det kan da være ok.

Der findes da useriøse opdrættere men det er da ikke ensbetydende med at rikke og morten er det. Måske de bare vil have et enkelt kuld på deres hund. Jeg syntes ikke det er ok at antyde en hel masse om dem. Der er ingen af os der ved noget om dem og takket være dig og ara kommer vi hellere ikke til det.

Åh ja Åh ja ara
og den faste rutefart til genbrugspladsen med sorte sække fyldt med "let brugte" aviser. [:O][:D]

Japansk Spids 4 år gammel Taki
Hej Rikke
Vi er de heldige ejere af en flot Japansk Spidshund med stamtavle og et roligt temperament. Desværre er det ikke lykkes os at få ham avlsgodkendt, men det er absolut ikke Takis skyld, vi har bare ikke været seriøse nok mht. udstilling. Vi har deltaget i 3 udstillinger hvor han har fået både en første, anden og hvor det endelig gjaldt kun en tredie plads.
Vi kan desværre ikke komme med gode råd vedr. fødsel og håndtering af hvalpene, for det har vi aldrig prøvet.
Taki er frygtelig for tiden, da der render mange hunde rundt i vores kvarter, der er i løbetid.
Du kan kontakte os på palms@mail.dk eller på tlf.26219091 og vi bor i Agedrup på Fyn.
Venlig hilsen
Marianne og Michael Palm