"Jeg er syv år"

"Jeg er syv år" ftg
Hej. Mit navn er Amelia, og jeg bor på en af de caribiske øer. Jeg er syv år. For nogen tid siden afleverede min far og mor mig til en rig familie i byen. Vi er nemlig fattige.

I dag stod jeg op klokken fem om morgenen. Det gør jeg hver dag. Jeg hentede vand fra en brønd i nærheden. Det var meget svært at bære den tunge vanddunk på hovedet, men heldigvis klarede jeg det, for ellers havde jeg fået tæsk. Derefter lavede jeg morgenmad og serverede den for familien. Det blev lidt for sent, så min herre slog mig med en læderrem.

Bagefter fulgte jeg familiens femårige søn i skole. Da jeg kom hjem, hjalp jeg til med at lave frokost til familien og at servere den. Mellem spisetiderne skulle jeg købe ind på markedet, gå ærinder, passe trækulsilden, feje gården, vaske tøj, gøre rent i køkkenet og vaske op. Jeg måtte også bade min frues fødder. I dag var hun irriteret over et eller andet og gav mig en lussing. Jeg håber at hun er i bedre humør i morgen.

Jeg fik kun rester at spise, men det smagte i det mindste bedre end den majsgrød jeg fik i går. Mit tøj er laset, og jeg har ingen sko. Mine ejere har aldrig givet mig lov til at bade i det vand jeg henter til familien. I nat sov jeg udendørs, men nogle gange lader de mig sove i huset på gulvet. Det er ærgerligt at jeg ikke selv kan skrive dette brev. Men jeg må ikke gå i skole.

Hav det godt. Amelia.

Pigens navn er opdigtet, men det er hendes levevilkår ikke. Amelia er blot ét af mange millioner børn der er tvunget til at udføre børnearbejde, ofte under de værst tænkelige forhold. Børnearbejde er en af vor tids største svøber, og der er ingen nemme løsninger på dette komplekse problem. Ud over at børnearbejde har antaget et enormt omfang, er nedbrydende for samfundet og har ødelæggende konsekvenser, går det hårdt ud over børnene og er en krænkelse af den menneskelige værdighed.

Amelias historie blev bragt i The State of the World’s Children 1997, en rapport fra FN’s Børnefond.

Med venlig hilsen, ftg

Hvad konkret anonym
kan vi gøre ved det?

Støtte Gitte...
Amnesty International ?

Det løser ikke problemet, desværre. ftg
Verdens problemer er for store til at de kan løses menneskeligt. Der må noget andet til.

Med venlig hilsen, ftg.

Godt spørgsmål t.ho
jeg foreslår at vi starter med at løse vores egne problemer, inden vi gør os til far og mor for hele verden.

Men en skrækkelig historie.