Kan man spare så meget på skatterne?

Kan man spare så meget på skatterne? SpørgeJørgen
Jeg er altså ikke et finansgeni eller sådan noget. Jeg sidder bare og tænker på ..... Hvis man nu over 4 år (en valgperiode) sagde, at der kun må bruges ligeså mange penge i det offentlige i slutningen af perioden som i starten (måske 1000 milliarder kroner både i starten og slutningen), så ville skatterne da kunne sænkes meget.

For dels er der jo inflation (måske 3% om året), og dels er der jo vækst (måske andre 3% om året, hvis man gør noget for at skabe væksten), så hvis produktionen i begyndelsen måske er 2000 milliarder kroner værd er den måske snarere 2500 milliarder kroner værd når valperioden slutter. Så med uændrede skatter ville der jo være kommet 1250 milliarder ind i skatter om året i slutningen af valgperioden.

Men det svarer jo til, at alle skatterne kunne sænkes med 20% i løbet af de 4 år (man skulle selvfølgeligt sænke dem på måder der skaber vækst) - så det må da kunne give nogle pæne skattelettelser.

Men er det mon realistisk? Hvor hårde besparelser ville det medføre i den offentlige sektor? Og kan man have en velfærdsstat selv med så håde nedskæringer, eller ville det være et farvel til al velfærd? Ja, jeg spørger jo bare.....

et par fejl gubbi_the_great
Inflationen er typisk på 2%, men kan da godt være den er blevet lidt højere på det sidste. Ydermere er vi jo i en lavkonjunktur. Det betyder at væksten er mindre end 2%. Hvis vi havder i ressecion er den direkte negativ.

Derudover tænker du jo ikke på at alle de penge der ryger ind i staten også ryger ud igen. Mange af dem jo som løn til offentligt ansatte. Og dem er der mange af. Og hvis de ligepludseligt mangler en masse penge, så bruger de heller ikke særligt meget. Det sætter en stopper for en masse forbrug, og vil i sidste ende koste en masse arbejdspladser

Hvis skattelettelser var så lette. var det allerede blevet gjort.

Det er nu ikke helt tosset sebl
Tankegangen er ikke så tosset - hvis man giver skattelettelser på arbejdsindkomst kan man få folk til at arbejde mere og derved skabe vækst. Og pengene bliver jo brugt, når besparelserne gives ud som skattelettelser, så det kan godt hænge sammen.

Men har du tænkt på, at dit forslag vil betyde, at folkepension, SU, arbejdsløshedunderstøttelse osv fastfryses - hvis de mennesker skal have flere penge mellem hænderne, skal det derfor ske vha skattelettelserne.

De rigtige tal er forøvrigt:

BNP nu: ca 1800 milliarder http://www.dst.dk/nytudg/12172
Skatter nu: ca 900 milliarder

BNP efter 4 år: ca 2250 milliarder

Reelle skattelettelse i nutidsskat: 225 milliarder

Hvad giver det af muligheder for skattelettelser? Man kan eksempelvis:

1) Afskaffe bund- mellem- og top-skat (det koster 77 milliarder kroner) http://www.skm.dk/tal_statistik/provenuoversigter/545.html

2) Lette demn primære kommuneskat til 5.5% (fra de nuværende 33%) - det koster de sidste 148 milliarder kroner http://www.skm.dk/tal_statistik/provenuoversigter/545.html

For en pensionist ville det betyde ca 20000 i skattelettelse om året, så det de reelt har til sig selv ville være 95000 kroner i stedet for 75000 (altså en vækst i netto-indkomst på ca 27%). Så det ville kunne hænge sammen, økonomisk.

Det andet problem er, at folkeskoler, hospitaler, politi, ulandshjælp, militær osv ville være nødt til at skære voldsomt ned. Reelt er man nødt til at skære personalet ned med ca 15% i løbet af de 4 år, så der vil være voldsomme nedskærninger, ligesom man er nødt til at skære tilsvarende ned på anvendelsen af materialer og investeringer (fordi lønninger og priser jo stiger). Så det er jo nok her dit forslag kommer i klemme med virkeligheden.

Du spørger om det vil ødelægge velfærdssamfundet at gøre sådan? Det er i hvert fald nogle alvorlige nedskæringer der ville skulle til i den offentlige sektor. Ligefrem en ødelæggelse er der jo ikke tale om, men jeg tror ikke mange danskere har lyst til en sådan politik, selvom de sikkert gerne ville have skattelettelserne.

Dit forslag indebærer også, at væksten skal øges med ca 6% i forhold til det almindelige i løbet af de 4 år. Det vil altså sige, at hver dansker i gennemsnit skal arbejde 6% mere end nu, hvilket nok er tvivlsomt, selv med massive skattelettelser. I sig selv svarer det til 150.000 nye hænder på arbejdsmarkedet i løbet af kun 4 år, så det er ganske voldsomt.....

Så kan det hænge sammen, totalt set? Nej, det bliver nok svært. Men der er da noget rigtigt i det du skriver....