Kun for rygere

Kun for rygere Havaje
Sådan ryger man
Savsmuldet :

Smuldet der skal bruges skal værefra "hårdt træ". Det betyder at Bøg eller Eg som det mest ideelle.

Varmen :

Jeg bruger Gasblus. Et lille campingblus, som jeg bruger er ganske udmærket. Det er vigtigt at bruge en varmekilde der kan holde Ovnen så varm som man ønsker. Den spritbrænder der fulgte med min ovn var ikke særligt brugbar.

Saltlage :

Saltlagen består af ca. 75 gram salt per 1 liter vand. Fiskene bør ligge ca. 12 timer i lagen. Afhængig af størelsen. De 12 timer er hvad jeg plejer at gøre ved en 1 - 1½ kg’s Ørred.


Varm røgning :


1. Ovnen tændes op til ca. 80-90 ° (dog helst op til 100 °) det tager ca. ½ time at komme derop
2. Fiskene hænges ind i ovnen
3. ca. ½ time ved "så tæt på 100 ° som muligt". Under hele forløbet hældes der smuld på hver gang det er brændt ud. (Det går stærkt med smuldet her istarten p.g.a. varmen.)
4. Derefter skrues ned for varmen så langt som det er muligt (Helst 30 ° - 35 °). Jeg når ned på omkring 35 ° - 45 °. Denne varme holdes i ca. 2½ - 3 timer
Altså samlet rygetid er ca. 4 timer. Kan spises varme eller køles ned. En øl og en snaps til er heller ikke værst.

Godt nok Havaje, her må ikke rygere Gammel sund ryger
ikke være med, det er klart lyder spændende - det bliver jo godt vejr i weekenden så måske. Jeg tror vi ska`hygge du glemte lige at bagefter manden ska`vi ha en hyggesmøg.

ja det glemte jeg lige Havaje
Men en god gang røg og så en god smøg bagefter[:)]

Kan den... guldfinn6340
også bruges til andet når man nu ikke kan fordrage fisk?
:-)

Ja du kan Havaje
Røget kronhjorteskank
Selve skanken sidder på den nederste del af låret/køllen og er utrolig senet og kræver en længere tilberedningstid, gerne braisering (kogning i gryde i ovn), for at sikre en god mørhed i kødet. Ved rygningen skal skanken allerførst saltes, og dette gøres enten ved at dække emnet med salt og lade det trække et par dage, eller ved at bruge en god gammeldags saltlage. Jeg er fan af den sidste metode og bruger således denne opskrift.

Saltlage 10 Liter:
10 liter vand
1500 gr salt
250 gr. Nitritsalt
250 gr. sukker
Eventuelle krydderier som hel peber, lauerbær, osv.
Hele molevitten blandes i en gryde, koges op og trækker kold i køleskabet. Skanken lægges i lagen og trækker 2 dage inden rygningen.

Rygningen
Selve rygningen foregår på et gaskomfur/Elkomfur Man kan også bruge den tidligere nævnte ovn(den til fisken). Det er utrolig let at holde øje med smulden i bundkarret og man kan med jævne mellemrum skrue op og ned for temperaturen, så der ikke forekommer en for stor røgudvikling der giver bismag i kødet.


Skankerne har nu ligget i saltlagen i 2 dage og efter de er taget op, og afduppet let har jeg i dette tilfælde valgt at vende dem i en krydderurte blanding, bestående af timian, merian, basilikum og en anelse kanel, da de skal serveres med sursødligt aromatiserede grøntsager, så her er der tale om en opskrift med lækre smagskontraster.

I en dyb bageplade eller lignende ligges rygesmulden formet som en trekant (toblerone), og overpå ligges en rist der passer til bakken. Man man også bruge en gryde med en hullet indsats, hvis man ikke har en dyb bageplade og ovenpå risten eller indsatsen ligges kødet. Gryden dækkes tæt med sølvpapir, der tændes for det største blus og når der er en mild røgudvikling skues blusset ned. Skankerne ryges i ca. 45-90 minutter (det kan forekomme at der skal bruges længere tid, ved størrere stykker kød) ved moderat varme.

Sursødligt aromatiserede grøntsager
Gulerødder, champignoner, minimajs, porrer, løg og asparges skæres ud i passende stykker (gerne lidt grove) og marineres over 2 døgn i en blanding af 3 dl. balsamico og 3 dl. smeltet honning.

Velbekomme