Mange gider ikke julen mere

Mange gider ikke julen mere sanessa
Jeg kender RIGTIG mange efterhånden, der synes julen er noget fis. Og deriblandt finder man også mig som inkarneret nåsåer, med hugtænder og hele pivtøjet ;o). Det ved de debattører, der har været her længe, men ikke desto mindre, er det jo et emne, der popper op hvert eneste år på denne tid.

Men hør det lige...der er MANGE, der ikke gider julen mere. Er det ikke en interessant observation?

Er det et udslag af en udvikling der fører til et vendepunkt for vores kultur? En så fasttømret institution som julen er ganske simpelt i fare for at blive erstattet med noget andet. Ligeså fastelavn, påske og pinse...til gengæld er der flere og flere der fejrer mors dag og Halloween. Hvad sker der mon?

(Jeg vil opfordre til ikke at modtage det angreb, der kan ligge i sådan et opgør mod traditionelle værdier, men istedet prøve at se på, hvad der mon kan ligge i de her tendenser, og hvilken betydning det har for en selv, ens børn, ens venner osv.)

Julen vhn
uh...jeg ELSKER julen og ALT hvad der hører med hvad enten det drejer sig om tonsvis af reklamer, julegaveræs, indpakning af ALT for mange gaver (selv om det nu er noget jeg har svært ved efter mit piskesmæld) osv.

Efter min ulykke er jeg dog nødt til at være i noget bedre tid end tidligere, da jeg desværre ik kan tåle alt for meget stress og jag, men vælger i stedet at hæfte mig ved alle de gode ting der er ved julen:
Julestemning og hygge, alle de lækre dufte af glögg, kanel æbleskiver osv. alt den hyggelige julebelysning både ude og inde, der er med til at lyse op i den første vintermåned, alle de gaver som jeg giver væk og som er købt i kærlighed til de mennesker jeg holder af osv.

Til gengæld siger hverken mors dag, halloween eller andre nymoderne "højtider" mig det fjerneste, og glemmer dem fuldstændig.

Så INTET kan få mig til at droppe julen...om jeg så ender med at skulle sidde og hygge mig som den eneste;)

Politisk korrekthed Muhammedtegneren
Caffé latterne finder nok at kristne højtider er blevet politisk ukorrekt. Muslimerne fejrer dem ikke og så begynder caffé latterne også at lede efter grunde til ikke at fejre dem.
Til gengæld vil begejstringen ingen ende tage for muslimernes ramadan i caffé latternes verden. Ja det er lige før caffé latterne selv er begyndt at fejre denne eksotiske højtid.

Jeg gætter på at det bevidst eller ubevidst er en eller anden form for hallalhippie-krukkeri der ligger bag.

elsker også julen.. fru December
..med alt hvad der dertil hører!
Elsker stemningen (det bliver ikke mere stresset end man selv gør det til!!)elsker duften af glogg, hygge med tændte lys, se snefnuggene danse, bygge snemand med min datter..

Jeg har fødselsdag d 20.dec, men plejer ikke at "jule" denne dag.
Dvs fødselsdagen bliver holdt total uden julemad, har de sidste år inviteret til brunch med hvad dertil hører af scrambled eggs, pølser, rundstykker, brød, kaffe juice osv osv.. men IKKE een´eneste julekage sniger sig ind på min fødselsdag. Ganske enkelt fordi;
at jeg har fødselsdag, og der er nok andre sammenkomster i julen der byder på fed julemad.og gæsterne plejer faktisk at syntes det er rart at komme i byen UDEN at få serveret steg, glogg osv osv..

Lad os.. Islams fremme
..afskaffe julen og lave en multikulturrel fest istedet.. Billige varer kan købes i min kiosk.. Fætter skaffer grønt og cola...

Julens paradokser why.king
Det er interessant at tænke på ( syntes jeg ) hvad julen egentligt er, og hvad den i nutiden symboliserer.

Julen er i bund og grund fejring af jesu kristi fødsel men det er som om det er glemt. Alle snakker om gaver, hvor meget har DU fået hvor meget bruger DU på gaver og hvad ønsker DU dig.

Julemandens udseende som vi kender det idag, er faktisk udspringet af en coca cola reklame og hvad har de lige med jesus at gøre?

" man skal være god mod hinanden i julen " BLAH siger jeg bare, skal man ikke det hele året?

Jeg syntes det er bemærkelsesværdigt at tænke på den højeste selvmordsrate i danmark findes i december måned? Hvad sker der? Skulle vi ikke være gode mod hinanden og tage os af hinanden?

Min teori omkring julen er at kirken ikke har så godt fat på folk mere, men folk fylder kirken til bristepunktet den 24 december. Hvad faen er det for en dobbeltmoral?

Nå men tilbage til det essentielle i dette, julen og hvorfor.

Jeg holder ikke jul og giver / modtager gaver fordi jeg syntes den er blevet for kommerciel. Jeg er heller ikke kristen og overrender derfor heller ikke kirken i tide og utide, heller ikke til jul.

Bedste hilsener fra Why.King der håber på at få folk tilbage til det grundlæggende i julen selvom han ikke selv fejrer den. Det er tilladt at tænke selv!

måske fordi julen virker lidt meningsløs.. M35Kbh
Jul og skt. hans er jo hinandens modpoler, da de begge er dage der markerer årets gang. Der er jo egentlig ikke nogen grund til at lægge flere kræfter i julen end skt. hans, mener jeg og måske også nogen af de 'mange' andre som heller ikke lægger vægt på julen eller andre højtider som påske m.m., som er overflødige levn fra en tid, hvor man troede på at der var en gud.

Jeg ser det som positivt at de 'mange' tager afstand fra at gå videre i forfædrenes nedsunkne vognspor og finder på noget andet at lave.

Dansk Folkeparti og andre traditionalister f.eks. visse indvandrergrupper lægger jo meget vægt på traditioner. Det er de i deres gode ret til, men når man ser på hvad de grupper lægger op til af splid - alene fordi de har svært ved at acceptere at andre holder ligeså meget fast i fortiden som dem selv - så kan jeg ikke se det positive i en livsform der lægger vægt på traditioner.

Næh, lad os få et samfund hvor alle accepterer at andre lever på deres egen måde og hvor traditioner og religion accepteres i det offentlige rum, men ikke er noget som man skal deltage i, hvis man ikke har lyst. F.eks. fordi man synes det er spild af tid og i stedet hellere vil lave noget andet.

Vise ord! why.king
Du der fyrer af, respekt for dig!

Nu du er inde på de 2 modpoler, og vi sikkert også kan blive enige om at der ikke er en eneste religion der går ind for vold... er der en anden sætning der dukker op i mit hoved, nemlig sætningen : " hellig krig ". Hvordan passer det ind ?

Sorry for afstikkeren

Tradition behøver da ikke at være skidt komododragon
Jeg ved godt at mange kulturradikalister ikke er meget for traditioner, nationalitetsfølelse og den slags.
Det skal helst være så nyt og moderne og internationalt det hele.

Men for ikke at miste rodfæstet i en verden der bliver mere og mere international og som forandrer sig hurtigere og hurtigere, er det da netop vigtigt at holde fast i de traditioner og det fællesskab som giver os et tilhørsforhold og en identitet i en verden med åbne grænser.

Jeg ved at nogle kulturradikale vil være uenige, men jeg ser ikke noget modsætningsforhold i det nationale og det traditionelle på den ene side og det internationale og globale på den anden side. Jeg kan slet ikke se at det ene skulle udelukke det andet.
Det er som om at man skal vælge side. Men det vil jeg ikke. Jeg vil have det bedste fra begge lejre...og julen, den er sgu da pisse-hyggelig. Den glæder jeg mig også til i år.

Det grundlæggende i julen sanessa
(Tak for et bragende flot indlæg. Mange gode tanker du gør dig. Det giver stof til eftertanke!)

Min far var folkemindeforsker. Han kendte helt ned i grunden alle de bestanddele julen er gjort af. Jeg kender ikke en brøkdel af det han gjorde, men det er da ham der har givet mig indsigt i det skuespil, jeg mener julen er.

Mestendels har julen ikke med den kristne tro at gøre. Det er en hedensk fest, der handler om solhverv. Sct Nicolaos, Julemanden (som bestemt IKKE er direkte kompatible) Nisserne og Sancta Lucia er næsten så indbyrdes forskellige, som det overhovedet er muligt.

Dette link er interssant læsning og efterlader os her i debatten tilbage med spørgsmålet, om der overhovdet findes en jul, der siger os noget i dag: http://www.danskkultur.dk/txt/dec.htm

Det der med at være "gode ved hinanden i julen"...det holder bare ikke. Det kan godt gøre mig vred. Der er sgu da ikke noget tidspunkt på året, hvor man er mere obs på at fodre hinandens begærlighed. Det henter alt det slemme frem i folk. De stønner og pruster og brokker sig over travlhed og stress. Det gør man jo også til daglig, der hedder det bare ikke julestress. Nå, men mange bliver forstoppede andre bliver hule indeni, fordi de oplever hvor mange sammenhænge de ikke indgår i.

Og det kommercielle ræs giver mig knuder i maven. Alle de ting vi køber i december månede burde være gratis. Det er vores frobrug hele året, der gør det muligt for butikkerne at producere produkter alene beregnet til julesalget. Og vi VED at de allesammen kommer på tilbud EFTER jul. Hvad er det for en hån mod kunderne som trofast støtter prducenterne hele året rundt?

Og det der med ensomheden: Ensomheden danser tango på byens tage...nogen vælger at springe ud og tage billetten. Men det er jo ikke problemer, der OPSTÅET i julen der får dem til det... Det er gamle, grimme ansigter, der kigger frem. Så tydeligt står det for dem i december, at de ikke mere indgår i en masse sammenhænge. De er udenfor. Udskud.

At ville imødekomme disse menneskers umådelige ensomhed med en omsorg, der omfatter at invitere dem til nådens bord, til at spise omkring det bord i samvær med sndre ukendte ensomme......det er hån og nedgørelse mod seriøst ensomme mennesker. Bare fordi det er en tradition i dette land at holde fest med dem har et sammenhold med, reparerer ikke skaderne efter ensomhed med et måltid gratis mad.

Hvis DET er juleånden så er det lig med medmenneskelighed i discountudgave.

En ægte vilje til at ville sine ensomme medmennesker noget godt, varer hele året rundt, og er ikke et juletilbud.

Når folk så siger, de har haft en dejlig og hyggelig jul... Hvad er det så der var så hyggeligt? Jeg tror at julehygge hænger sammen med at vi, stort set allesammen, har fri på samme tid og derfor benytter lejligheden til at hygge os sammen. VAR julen mon det samme, hvis vi skulle på arbejde og i skole dagen efter?

Mennesker har en tendens til at sætte alle anledninger sammen med mad og drikke. Og derfor er der til alle tider nogle retter, der knytter sig til traditionerne for festerne. Julemad er ikke noget bestemt...det er mange ting (sylte og grønlangkål er også julemad. Der går længe imellem, at jeg hører, det er det folk indtager juleaften). Ligesom påskefrokoster og grillmad om sommeren, består julemad af tusind forskellige muligheder. Men når man spørger folk hvad de fik at spise juelaften, så svarer de fleste at det var helt traditionel julemad.

Min konklusion er, at folk ikke rigtig ved havd julen er. Alle har deres egen udgave, og tror at DET er julen. det er definitionen på en illusion. Hvis man skal ned i at finde ud af det, så skal man jo bare spørge hvem der har det største udbytte af julen...og ja...det er ikke så svært vel?

Men hvad er det for en tradition? sanessa
Det du opfatter som jul...det er slet ikke dansk. Vidste du det? Så ved du overhovedet hvad det er for en tradition du fører videre?
kig her http://www.danskkultur.dk/txt/dec.htm

Jeg er ligeglad med hvad man kalder mig...aner ikke, hvad du lægger i ordet "kulturradikal". Jeg mener, at det er helt fint at holde fast i traditioner, hvis de vel at mærke giver mening.

Men julen giver ikke mig mening. Så har jeg ingen grund til at viderføre den vel?

hal erik3344
Det grundlæggende i julen er ikke jesus fødsel, men årets skiften.

DF? sanessa
Tak for dit flotte indlæg, som jeg kan erklære mig meget enig i.

Men jeg er nødt til at anfægte din inddragelse af DF. Jeg mener bestemt ikke at det har med politik at gøre, og DF STÅR sgu ikke for danskhed. Det er simpelthen total begrebsforvirring at forestille sig det indignerede og hæmmede syn på verden har med danskhed at gøre.

De ØNSKER at det var sådan, men det kan de jo så passende ønske sig til jul.

At give dem retten til at definere danskhed på den måde, er det samme som at give nazisterne retten til at definere tyskhed.

Juletraditioner finder du i alle slags danske hjem, uasnet politisk farve.

min jul jacob.lykke
jeg må ærlig indrømme at jeg ikke forstå folk der hellere vil undvære julen, synes den har så mange værdier jeg ikke kunne undvære. derudover elsker jeg at få gaver :D

tror at grunden kan være at de har lagt for meget i det tidligere og stresset rundt for at gøre den perfekt, men julen er jo netop perfekt i det enkelte og hyggelige fællesskab man har sammen med sin nærmeste familie og/eller venner.
sådan har jeg det i hvert fald.

mh Jacob

ps. det skal siger at jeg synes det er tåbeligt at vi fejre halloween herhjemme! kan ikke se grunden til den.

oversætter problemer jacob.lykke
hellig krig er bare en dårlig dansk oversættelse..
gider ikke diskuterer frem og tilbage om det i denne tråd, men tror man skal have lidt mere indsigt i religionen før man til fulde forstår hvad det egentlig betyder.

mh Jacob

julens oprindelse jacob.lykke
det er da også fair nok du ikke gider bruge tid på det, men for mig har julen heller ikke særligt meget at gøre med sct. nicolaus, kristendommen eller hvad de nu ellers gerne vil tillægge den - og mener den egentlig oprinder fra.

jeg ser det som en mulighed for hyggelig social samvær, med lækkert mad og en forventningens glæde. og ja meget af det kan jeg få på en hvilken som helst dag på året, men det vil aldrig være det samme som på præcis denne dag!

mh Jacob

julen jacob.lykke
fine observationer, men vil ikke give dig ret. hvor mange i DK er lige kristne idag, okay det var et fåtal, så synes det er fint folk ikke fejre jul for at hylde Jesu fødsel (som, så vidt jeg husker, ikke engang er den 24. december).

og julemandens udseende kommer fra en cola reklame, ja men som du selv påpeger, så har alle jo glemt kristendommen i gaveræset osv, så hvad gør det? synes julemanden er som han skal være, så tak da hellere coca cola.

og ja jeg går i kirke juleaften som den eneste gang hele året, for jeg synes det er hyggeligt, og ikke for nogen som helst anden grund.
jeg behøver ikke tro på noget for at tage i kirke, jeg gør det fordi jeg kan :)

mh Jacob

ps jeg elsker julemad ;)

Du forstår det ikke? sanessa
Men lytter du til de grunde folk giver dig?

Her må jeg stile mig lidt tvivlende og spørge dig hvorfor du egentlig selv opfinder nogle nye grunde: "....tror at grunden kan være at de har lagt for meget i det tidligere og stresset rundt for at gøre den perfekt, men julen er jo netop perfekt i det enkelte og hyggelige fællesskab man har sammen med sin nærmeste familie og/eller venner. sådan har jeg det i hvert fald."

Nu siger jeg til dig: jeg ikke kan fordrage alt det forstillede, alt det begær der viser sig, ikke bryder mig om at skulle agere på kommando efter forskrifter jeg ikke kan finde logikken i, at jeg ikke er kristen og iøvrigt ikke kan mærke sammenhængen med gud og jul...fordi julen forekommer mig forloren.

Lytter du til det?

****************************
Jeg har betsemt ikke noget imod at holde fest samme med min familie. Og jeg kan endda også lide at få gaver ;o). Men julen er bare ikke en anledning for mig. At det er det for dig er da kun godt og glædeligt, fordi du har nogen at kunne holde jul sammen med, som ser det samme som du gør. Fred med det. Mange deler bare ikke din juleglæde...det er vel ok?

Citat: "ps. det skal siger at jeg synes det er tåbeligt at vi fejre halloween herhjemme! kan ikke se grunden til den."

- Hey! Lidt det jeg mener...bare med julen! Så lad os give folk lov holde deres fester, som de vil, og lade være med at slå dem oven i hovedet med en bog om traditioner, som man SKAL følge for at være begribelig for andre.

Tak for dit bidrag til debatten. Dejligt at folk siger deres mening...og glædelig jul ;o)

Over din idiotiske påstand forundret
Jeg er ingen af delene som du beskriver og fejrer heller ikke julen af den enkelte grund at det er ikke andet end forretning og gaveudveksling og intet med hygge at gøre

Okay sanessa
Men hvorfor holder du jul på den måde du gør? Hvem har lært dig det? Hvorfor danser du rundt om et grantræ og synger sange inde i stuen denne aften? Eller hvordan det nu er du gør...Julemærker, julemad, julepapir, julestads, juleknas, julemad, julekager, julepynt, julegløgg, julegaver, juletræer, julestjerner, julemænd, julekataloger, julesne, julesange, juleferie, julefred, juleglæde...

Altsammen noget man forbinder med noget helt bestemt som kommer et sted fra. Men hvis du spørger fok på gaden, så hvad det så er der er i disse begreber så er det dybt forskelligt. Dvs. julen er ikke noget bestemt...det er en illusion. Altså et billede der er skabt...og det skabes i hver enkelt familie. Hver familie har en tradition...Landet har ikke en tradition.

Prøv at fjerne forstavelsen "jule"...hvad har du så? Det samme...bare uden magien. Magien skaber man selv.

Melder sig i klubben lala
af dem der er godt trætte af julen.
Julen ikke andet end et gaveræs, men bevares hyggelig er den da i familiens selskab, men der er så mange andre dage i året der kan bruges til familiehygge og kommen hinanden ved, hvilket man efter min mening også bør gøre, hvis altså man har en familie.

Nu har jeg to børn, og dem har jeg hveranden jul så der juler jeg med alt hvad der hører til for deres skyld, men de år hvor jeg ikke har børnene, der ser jeg helst mig selv ligge på en eller anden bounty strand med en svag brise i palmerne og kølige exotiske drinks.

svar på tiltale jacob.lykke
jaja jeg siger jo heller ikke folk SKAL holde jul, kommer bare med de tanker jeg kunne forestille mig var grunden til de ikke gad julen..
synes derfor ikke jeg opfinder grunde, tager bare udgangspunkt i mig selv hvorfor jeg kan lide julen, og hvorfor nogle ikke kan, for ikke alle har noget imod traditioner ;)
må siger at jeg ikke kan se hvilke forskrifter/traditioner du snakker om, det står folk frit for at fejre julen som de vil. og tror ikke at 2 familie er helt ens, alt har deres små afstikkelser.
men ja, der er mange traditioner i denne tid som folk nok følger, men de kan da bare lade være..

dermed mener jeg også at vi ikke slår folk i hovedet med nogle traditioner hvis de ikke holder jul.. men det er selvfølgelig svært at sige når jeg holder jul, og ikke har oplevet hvad du måske har oplevet!?

må lige sige at jeg heller ikke er kristen, snarere tvært imod, fejrer jul af andre grunde.
og selv tak, der er ikke meget debar i ja-sigere ;)

happy hanukkah

Hvad er det du gør for børnenes skyld? sanessa
Jeg synes det er meget essentielt i forhold til emnet..."man gør det for børnenes skyld" Et utroligt dilemma!

Jeg har helt ærligt forsøgt at være helstøbt i denne her sag, men det er bare ikke muligt, for man må erkende at samfundet og kulturen omkring so sipller en væsentlig rolle.

Jeg ville da gerne formidle min opfattelse af julen videre til mine unger...men ved du hvad? De vil ikke have den! De VIL holde jul og hvis jeg ikke er der, så har de det skidt, for mor hører til i familien! (Har prøvet at flygte fra julen, mens de holdt jul hos nogle andre. De havde det begge to forfærdeligt, og jeg havde dem begge i mobilen flere gange i løbet af den aften. SKIDE dyrt når man sidder i Reyjakvik!)

Men skal jeg så lege jul med min familie, fordi de ønsker det og gå på kompromis med mig selv? Hvordan finder man den der mellemvej, hvor alle har det godt og hvor alle tilgodeses? Det er ihvertfald noget med at imødekomme og respektere hinandens opfattelser...og "danse i samme takt", men nemt er det sgu ikke.

Føler du ikke at du giver noget videre der bare ikke er dig? Og har du det ok med at det er dine børn du giver det?

Ja det bestemmer du jo selv komododragon
Og julens oprindelses.

Ja det er dels en kristen højtid og da kristendommen ikke stammer fra Danmark er den del af højtiden heller ikke dansk. At kristendommen ikke stammer fra Danmark - ja, selv om du næppe tror det, så vidste jeg det faktisk godt (tænk en gang hvad vi lærte i skolen dengang i 80'erne...hvabehar!).

Men julen er dels også en hedensk fest, fra Danmarks før-kristne tid. Så julen har sandelig også dybe danske rødder.

Julen er for mig den tid på året hvor man får hilst på den del af familien man ellers ikke ser så ofte. Det er tid hvor man er til julefrokoster og har det festligt og skægt sammen med andre mennesker. Det er en tid hvor man hygger sig sammen med sine nærmeste.
Men jeg respekterer da fuldt ud, at det ikke er ting der giver den store mening for dig.

godt nok meget jul jacob.lykke
jeg læser dit indlæg positivt. er det ikke netop det fantastiske ved julen.
at vi kan skabe en magi der for giver os en fantastisk stemning - her snakker jeg selvfølgelig for mig selv, har på fornemmelsen du ikke er enig i den påstand ;) -

tildels har du ret i at hver familie har deres tradition, men det er jo også en fælles tradition som nok har nogle små ændringer hver især, men dannes ud fra samme forestilling.
igen vil jeg sige, at det er op til folk selv om de ønsker at følge den tradition, eller om de vil skabe deres helt egen tradition (fra bunden vel at mærke).

mh Jacob

Jo det er et dillemma lala
men et dillemma som jeg går på komromis med, for bare fordi jeg ikke gider julen skal det ikke gå ud over børnene, som hvert år begynder at glæde sig allerede i november, påvirket af reklamer og diverse juletingeltangel i butikkerne.
De ville blive voldsomt skuffede hvis ikke jeg giver dem en "rigtig" jul, altså en jul ligesom alle andre har, og så må mor her jo følge trop for ikke at være den skuffende.
Dog vil jeg sige at de år hvor jeg ikke har børn, der forbeholder jeg mig ret til at melde mig ud af den, og det har de ingen problemer med, men de får selvfølgelig deres gaver, og en mini juleaften en anden dag end lige d.24
Jeg vil så tilføje at jeg nyder at se deres glæde når de får deres gaver, og det er det eneste som kan give mig lidt julehumør, det er så bare de år jeg ikke har dem, hvor julestemningen går helt i minus.
Som jeg ser det er julen alt for kommerciel og butikkernes fest.
En fest hvor man bliver målt på pengepung, idérighed og den perfekte jul.
Hvorfor ikke glæde sine nærmeste i løbet af året med opmærksomheder, så risikerer man heller ikke at blive knuget ovet at f.eks. moster etellerandet har sat sig i gæld for at få råd til julen.

Forstår dig fuldt ud sanessa
Det er lidt svært at vende sig væk fra...bare sådan lige. Når man har børn er det en del af ansvaret, at sørge for de også har en chance for at agere socialt i forhold til det samfund de bor i...også selvom det går imod en. Man skal ihvertfald tænke sig om før, man gør det.

Ligesom hvis man er imod kristendommen...skal ens unger så pr. automatik ikke konfirmeres? Man skal give dem en chance for at vide, hvad det er man selv har sagt fra overfor...det er jo ikke sikker DE vil sige fra overfor det. Svært...

Tjaaaa lala
Mine to børn er ikke døbt da jeg ikke er kristen.
Men for ikke så længe siden kom min søn og sagde til mig at han gerne vil døbes (han er 11 år), og det har jeg intet imod for han er stor og moden nok til selv at vælge.
Så vi får snart en barnedåb ;)