Sur og knotten? Gå en tur på potten!

Sur og knotten? Gå en tur på potten! Mao
Kender du det - det går fint med maven, lige indtil først på eftermiddagen, så begynder den at rumstere og udspile sig lige så stille... [:$] Og de bukser, der ellers passede så fint om morgenen, begynder nu at stramme ualmindeligt meget. Det er frygtelig ubehageligt, og det gør ondt, piv [:*(] Og pinslerne har en skidt indflydelse på både humør og ydeevne. Ifølge dagens Urban, er maveproblemer en epidemi i Danmark, og pinslerne gør os såvel knotne som dovne.

En ny undersøgelse viser nemlig, at mere end hver anden dansker fra tid til anden lider af oppustede maver, smerter, diarré eller luft i maven – og en femtedel oplever det ofte [:O]

Det overrasker mig faktisk, at der er så mange, der har vrøvl med maven. Jeg kender alle de gode råd, som skulle få maven til at makke ret: spis sundt og groft, spis lidt og ofte, undgå kaffe og alkohol og dyrk masser af motion. Jeg synes egentlig, at jeg følger disse råd – ikke til punkt og prikke – men jeg er meget bevidst om, hvad jeg propper i mig. Men der er altså ikke altid en sammenhæng mellem, hvad jeg spiser og laver og hvordan maven opfører sig, så det er altså (desværre) ikke så enkelt [:|]

Er du en af dem, der bruger uforholdsmæssig meget tid på potten pga. en uregerlig mave? Går det ud over dit humør? Og din ydeevne? Hvad gør vi ved alle de dårlige danske maver? Nogen gode råd?

Nææ men sondz
Jeg kender det faktisk ikke, har aldrig vrøvl med maven. Men hvordan bekæmper vi epedimien, tror det handler om at spise sundt og næringsholdigt mad, drikke mindre kaffe (danskere er jo ikke ligefrem kendt for at holde igen med kaffen)og så tror jeg det handler om at nogen glemmer at vaske hænder når de har været på toilettet. Jeg ved det ikke men det var min mening. Hav en rigtig god dag derude også på potten:)

Altså... Bullerfnis
... jeg er ikke den der lider af diarre m.m. Men kender udmærket godt til at maven puster op i løbet at formiddagen. Især efter frokost, og ligesom du beskriver det [;)]
at man kunne klemme sig ned i tøjet om morgenen, men senere på dagen, skal der knappes op [:(]
Jeg syntes også selv jeg er bevidst om hvad jeg hælder indenbords af mad og drikke, men lige fedt er det. Har prøvet alle de der smarte Imogas, HUSK m.m. Syntes absolut ikke noget af det hjælper [:|]
Så er der jo også spørgsmålet om hvorvidt man kan tåle gluten! Har ikke fået undersøgt det - endnu! Ved ikke om jeg gider, for er SÅ træt af, at der hele tiden dukker et eller andet op som kan gøre mennesket sygt. Og alligevel ikke. AARRRRRHHHH....

genkender det så godt Anonym
århh, jeg kan sagtens genkende det med oppustet mave, og det et ekstrem hos mig, jeg kan ligne gravid i 6. månede fra dag til dag og til tider fik jeg depresion af at min mave blev så stort. Jeg kender også til at med kost, fiber osv. og overholder dem alle.

Jeg er også blevet undersøgt for alt med mave og tarme, men der kom ikke noget frem. Til tider er det så oppustet og gør så ondt at der skal ikke mere til end et tryk på maven at jeg begynder at græde af smerte. Jeg ´spiser næsten ingen ting. Især når jeg spiser brød, pasta,ris, så går det helt galt.

Det ødlægger hele min dag, jeg er begyndt at gå med løse kjoler osv. fordi en trøje ville side dumt på mig, som en gravid og jeg er ellers ikke overvægtige.


Jeg tror bare at jeg snart tager til udlandet og undersøger det, må indrømme mine erfaringer med undersøgesler på syghuse i Danmark har aldrig været tilfredsstillende, der har altid været mangler og fejl.

Så har nogen gode råde som jeg måske ikke har prøvet, vil jeg meget gerne høre.

Med Venlig Hilsen

Pigen

Allergi flaks
Min 15 år gamle allergi fik mig til at gå til en hømopat. Og det virkede. Allergien er ikke så slem mere. Og det var en af de der helårsallergier. Jeg var ret skeptisk og tænkte nå ja virker det så virker det. Jeg var så træt af at altid at have stoppet næse. At jeg var parat til hvad som helst, undtagen sniffe amoniak. For at få renset ud så jeg kunne trække vejret igennem næsen igen.

Men i tilgift fik jeg ro på min mave, og i tilgift røg der et par kilo af sidebenene.

Så mit råd ville være at behandle hele kroppen og ikke kun symptombehandle. Det er det åbentbart ofte når man behandler en træg mave med diverse ting og medicin fra lægen.

ja - jeg kender det fridan
ville gerne vide, hvad du fik at vide, du var allerisk over...har nemlig de samme symptomer. Hat prøvet zoneterapeut - uden resultat

Min allergi er en klasiker flaks
Jeg har ved en priktest fået konstanteret allergi overfor husstøvmider hos en hudlæge ved henvisning fra min læge.
Med allergipiller og binyrebarkhormon-næsespray på recept til følge.
Så da jeg har haft det i 15 år fik jeg et tip fra en ven, angående hans var dæmpet rigtig meget til kun at komme i stress perioder i dag. Så fik jeg fat i samme hømopat som ham. Hun har ikke konstanteret andre allergier, hvilket også passer mig fint.
Men hun har så behandlet mig igennem et års tid. Jeg skulle selv lave en del fodarbejde, men det har hjulpet og jeg sover fint om natten og
BONUS, som jeg ikke regnede med. Jeg har ikke træg mave, luft i maven mere. Undtagen når jeg stresser.
Det har sikkert været forstoppelse også.

lidt bisard emne:s så og sige Tullergøj
Nu er det jo sådan at dårlig mave kan skyldes mange forskellige ting... det kan være en virus som medfører problemer med maven i form af trut.. men det kan også skyldes betændelse i tarmen...

Mange vil sikkert tro at ens afføring består af gammelt mad. men se sådan forholder det sig ikke altid helt... din krop mave kan ikke omsætte fibre dvs. de bliver kun brugt til og sætte igang. ellers består det hovedsageligt af døde celler fra tarmvæggen, vand og self. døde bakterier...

men et højt inghold af fibre er vigtigt i forhold til at undgå hård mave fordi de holder på vandet...

og motion ja det er self. godt bare se på de ældre hvor mange der har problemer der... men der er altså også noget som hedder kronisk diarre og det tal er stigene for mennesker som lider af dette...

proteiner er livsnødvendige anonym
Nej det passer faktisk ikke at for mange proteiner i kroppen er lige så farligt, som for få. Proteiner er nærmest den vigtigste byggesten af alle makronæringsstoffer og det er langt farligere at spise for få end for mange. Så vidt jeg ved, så er det værste der kan ske ved at spise flere proteiner end kroppen kan optage, at man bliver for tyk.
Vores art har levet af kød siden urtiden eller noget i den stil, så kroppen er glimrende i stand til at fordøje det. Kød bliver ikke bare til giftstoffer i tarmen. Som med alt inden for mad, så skal man ikke spise et kilo om dagen og man behøver ikke have kød hver dag som du selv foreslår, men det er en god kilde til proteiner. Jeg tror altså at dyrene og miljøet er ligeglade med hvad folk spiser.

Jeg kan godt forstå at folk er desperate efter at få løst deres maveproblemer, men homøopati går ud på at man tager aktive stoffer, ex. naturlægemidler, og giver dem i så små mængder, at de beviseligt ikke har en effekt, ud over måske en placebo effekt.

laktose intolerance, delvis laktose intolerance og gluten allergi er alle allergiformer der kan give mange symptomer ex. diarre.
1% af befolkningen har gluten allergi.

selvom det er ærgerligt, at der ikke er en vupti løsning, så tror jeg man er bedre hjulpet ved at notere hvad man spiser og så forelægge resultatet for sin læge eller en diætist.

Stillesiddende/-stående.. steagle
arbejde tror jeg spiller en stor rolle.
Maver skal røres (ligesom resten af kroppen), ellers så virker de ikke.
Kulturen omkring arbejde har ændret sig betydeligt de senere år - så stillesiddende/-stående arbejde er blevet meget almindeligt.
Det har indflydelse på "systemets" funktion - ingen tvivl om det.
Så skal man selvfølgelig putte de rigtige ting i systemet. En benzinmotor har ikke godt af diesel og vise versa.
Med andre ord - find ud af hvad systemet kan li' og, som andre har skrevet, skru' ned for kaffeforbruget..
Jeg har lagt min kost meget om, og kiloene rasler af, og figuren kommer igen.
Ingen nemme løsninger kære venner - beklager...
MEN man får det faktisk MEGET bedre med sig selv, når systemet får det rigtige brændstof.

Det er ikke korrekt Anonym
1 - man kan få proteiner af mange andre ting end kød.
2 - for mange proteiner er særdeles usundt. Søg på nettet efter bivirkninger af south beach kuren, så skulle du gerne kunne finde noget.
3 - vi har spist kød siden urtiden... når vi altså kunne fange noget. Vi fik kun en brøkdel af hvad vi får nu.

Jo, det passer ... Anonym
Det er simpelthen en skrøne, at vi behøver proteiner fra kød for at være sunde og raske. Og kød i de mængder, mange danskere får i dag, er altså direkte sundhedsskadeligt og fuldstændig unødvendigt.

Og selvfølgelig er dyrene og miljøet ikke ligeglade med, hvad folk spiser! Der foregår en massiv udnyttelse og mishandling af dyr i moderne landbrug - men det er jo lettest bare at lukke øjnene og gøre, som vi "altid har gjort".

Og hvad angår miljøet, så er det et faktum, at kødspisere sviner dobbelt så meget som vegetarer - fordi en menu med kød udleder dobbelt så meget CO2 som en vegetarisk. Se f.eks. denne artikel: http://avisen.dk/koedaedere-sviner-dobbelt-saa-meget-som-vegetarer_5470.aspx.

Med hensyn til vores behov for proteiner vil jeg citere direkte fra hjemmesiden "Vegetarkost":

"Proteiner er kroppens byggesten. De bruges til at opbygge bl.a. celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer.

Proteiner består af såkaldte aminosyrer. Nogle af aminosyrerne kan kroppen ikke selv fremstille. De skal derfor tilføres med maden.

De fleste danskere får mere protein, end de har brug for, hvilket sandsynligvis medvirker til helbredsproblemer og alvorlige sygdomme.

Vegetarkosten indeholder rigelige mængder protein i forhold til de gængse anbefalingen.

Proteinmangel forekommer derfor ikke blandt vegetarer, blot de sammensætter kosten nogenlunde fornuftigt.

Faktisk er det næsten umuligt at sammensætte en kost, der indeholder for lidt protein, medmindre kosten indeholder alt for mange raffinerede kulhydrater, som sukker og hvidt mel, og alt for få grøntsager og andre sunde vegetabilske fødevarer.

Proteiner findes nemlig i al mad, undtagen i højt raffinerede fødevarer som fedtstoffer og sukker.

Selv om proteinerne i animalske fødevarer udnyttes lidt bedre end proteiner i vegetabilske fødevarer – fordi de animalske proteiner ligner de proteiner, kroppen består af – er animalske proteiner ikke en sundere kilde til protein.

Tværtimod tyder adskillige undersøgelser på, at netop animalsk protein spiller en væsentlig rolle ved udviklingen af en lang række sygdomme.

Læs evt. mere om det i bogen The China Study af Dr. T. Colin Campbell (bogen findes desværre kun på engelsk).

I forhold til kalorieindhold indeholder vegetabilske fødevarer lige så meget protein som animalske fødevarer".

En lille sjov detalje er i øvrigt, at sojabønner, som den eneste almindeligt tilgængelige vegetabilske fødevare, indeholder alle de essentielle aminosyrer. Man kunne med andre ord få dækket sit samlede proteinbehov gennem sojabønner, hvis man ville. I praksis er det dog bedre at spise varieret, så man også får alle de andre gode næringsstoffer, der er i bælgfrugter, kornprodukter, frugt og grønt (kilde: Dansk Vegetarforening).

Det er en skam, der er så mange fordomme om vegetarer og vegetarmad. Man kan faktisk lave masser af rigtig lækker, sund og nærende mad uden kød - og man behøver ikke være hippie for ikke at spise kød! Men de fleste nægter at se i øjnene, at deres (over)forbrug af kød er belastende for helbred og natur - og et overgreb på dyr af dimesioner. Men vi anser os selv som værende dyrene overlegne - og tror, at det giver os ret til at behandle dem som det passer os. Det er synd og skam.

forsvar "proteiner ER livsnødvendige" anonym
Jeg kritiserere slet ikke vegetarisk mad og hvis man læser mit svar igen vil man se, at det ikke er kødet jeg siger er livsnødvendigt, men proteinerne..

Det indlæg jeg svarede på påstod: "at for mange proteiner i kroppen er mindst lige så farligt, som for få" og det passer ikke.
Proteinmangel som følge af underernæring, giver sygdommen Kwashiorkor, hvor mangel på proteiner i plasma(i blodet), giver en væske udsivning i bughulen, som blandt andet kommer til udtryk i en udspillet abdomen, som det ses på f.eks. underernærede børn fra tredjeverdenslande. Denne sygdom er helt sikkert mere dødelig end de livsstilsygdomme vi lider af i den vestlige verden. dvs. hvis man har vedvarende protein underernæring har man større risiko for at dø af det, end hvis man har for stort protein indtag.

Jeg er enig i at der findes mange andre gode kilder til protein, som jeg selv formulerede det:
"Man behøver ikke have kød hver dag, som du selv foreslår (hun foreslår at man bliver vegetar, fordi overskydende proteiner bliver omdannet til giftstoffer i tarmen), men det er en god kilde til protein"

Kød er en fremragende kilde til protein, men man kan sagtens sammensætte en diæt der indeholder sufficient protein uden kød.... Jeg er enig og godt du kommer med en materiale, der understøtter dit argument, jeg tror dig på dit ord, da jeg ikke får læst nogle af dem i dag.

Det indlæg jeg svarede på var så let at få galt i halsen, at jeg ikke kunne lade være med at svare!

Med hensyn til dyrene og miljøet, så var det mest for sjov, for dyr kan ikke tale og slet ikke sige tak.
Miljøet kan heller ikke som sådan tale, men får selvfølgelig en stemme gennem forskere og forkæmpere. Hvis man så på miljøets vegne skulle takke mennesker der spiser vegetarisk, skulle man så ikke også takke de mennesker der ikke behøvede bruge offentlig transport eller bil for at komme på arbejde, eller dem der aldrig købte en computer, fordi den jo også bruger strøm!
Jeg betvivler ikke argumentet at der sikkert er et stort CO2 udslip fra slagte og kødkvæg og fra produktion af andre animalske kødprodukter, men man skal heller ikke være diskriminerende over for folk der gerne vil spise kød. Jeg sætter selv pris på både vegetar mad og en god bøf, så vil ikke så gerne have skudt i skoene at jeg er fordomsfuld!

Til dem med maveproblemer der har prøvet alt, så er det muligvis en god ide at spise vegetarisk og der ligger i denne debat en del råd om diætsammensætning. Har man svære symptomer fra maven, så synes jeg stadig at man skal konsultere sin læge og så få en henvisning til yderligere undersøgelse (evt. gastroskopi), hvis ikke man allerede har gjort det.

Jeg trækker mig fra debatten, tak for de gode, om end lidt aggresive, svar!
Det er en fjollet måde at udveksle meninger på, man kan for let misforstå hinanden, jeg ville bare bare sikre mig at det indlæg jeg svarede på ikke fik lov at stå urørt hen, når der var usande påstande i det. Jeg ville vise min støtte til dem der havde ubehag og smerter, og så understrege vigtigheden af at blive undersøgt yderligere, hvis man er bekymret for sit helbred.
Dem der svare på dette eller det tidligere indlæg, får ikke svar fra mig!

Kan du virkelig Helle dusse
huske det, det var måske ikke så tit du fangede noget?