Til Again

Til Again janemissy
Hej Again!

Det har vært skrevet en del om begrepet "verden" i debatten i det siste.

Når det i vår vanlige bibeloversettelse står ordet "verden", er det da samme betydning
overalt?

F.eks. Lukas kap. 2 v.1. "Og det skjedde i de dager at det utgikk et bud fra keiser Augustus at all verden skulde innskrives i manntall."

Det sier seg selv at når det i bibelen står "all verden" så menes det de nærmeste landområder som romerne hersket over, Romerriket, om vi vil.

Da mener jeg også at vannflommen var en avgrenset affære, som du jo også har beskrevet tidligere.

Er "verden" i Lukas og "verden" andre steder i bibelen det samme?

Jeg spør deg siden du jo har en god bibelkunnskap, men for all del, svar utbedes fra alle kanter....

ps. har lest fra de ti bud og funnet ut at man ikke skal begjære sin nestes hustru eller asen eller okse osv.. Vi kvinner har ikke fått et sådant bud. Betyr det at vi kan begjære vår nestes mann, okse eller asen uten å gjøre noe galt? :D

Mvh.

Jane

Verden og kvinders begær sebl
Det var dog to spørgsmål fra hver sin ende af verden;)

Nå, verden i vore dages betydning taler Bibelen ikke meget om. Men "jorden" er vel det der kommer tættest på - "I begyndelsen skabte Gud Himlen og jorden", og "Hvor var du, da jeg grunded jorden". Men jorden betyder bestemt ikke altid det vi forstår ved "hele jorden" - ofte betyder jorden bare jorden under vore fødder. Hebræerne kunne grave et hul i jorden, ligesom vi kan.

"Verden" derimod betyder oftest en afgrænset del af det vi forstår ved verden - romerriget, eksempelvis. Og så har verden naturligvis også symbolsk betydning: I skal være i verden, men ikke af verden.

Verden står altså for det faldne. Den daværende verden blev oversvømmet = den syndige verden druknede. Men det siger ikke noget om omfanget. Går vi til beretningen om Noa, steg vandet over jordens overflade - men der står intet om over hele jordklodens overflade. Det kan ligeså godt betyde den jord Noa levede på (altså et afgrænset område).

Det 10'ende bud lyder:

"Du må ikke begære din næstes hus. Du må ikke begære din næstes hustru, hans træl eller trælkvinde, hans okse eller æsel eller noget som helst af din næstes ejendom.«" 2 Mos 20:17

Hustruen var mandens ejendom - derfor måtte hun ikke begæres. En mand kunne selvsagt begære så mange kvinder han lystede - sålænge de ikke var en anden mands ejendom. Kunne han holde en ekstra kone med mad og klæder, kunne han ovenikøbet købe hende af hendes nuværende ejer - hendes far!

Det er ligesom at eje en bil - man kan eje så mange biler man nu har råd til. Men en bil kan kun have en ejer - så en kvinde kunne også kun have en ægtemand.

Må en kvinde begære en anden kvindes mand? Kvinder ejer ikke deres mand, så naturligvis. Måske gifter han sig med hende, hvis han kan lide hendes blikke.....

tak janemissy
Hej Again!

Tak for svar!

Det var nok som jeg troede. Begrebet "verden" kan jo være ¨så mangt.

Mit sidste spørgsmål var nok lidt af det humoristiske slag. Du har ligevel svaret mig godt nok.

Det jeg vilde vise, er at godt nok kunde fordreje bibelen efter eget godtbefindende, det er om man er skrudd nok i hovedet....


Mvh.

Jane