Var det Bertel Haarder han hed

Var det Bertel Haarder han hed klausen
Der er mangel på læger i Danmark, og hvad sker der ? En dygtig ung mand med et snit på 9,4 kommer ikke ind på det medicinstudie han ønsker, og som han i modsætning til så mange andre unge (forståeligt nok) ikke er i tvivl om at det skal være. Der er ikke flere pladser, samtidig hører man i medierne at svenskere og nordmænd tager til Danmark og kommer ind på vores universiteter. Kan det være rigtigt Nu bliver hans studie skubbet et år hvilket betyder at han det sidste år ikke kan få SU . Og hvad var det lige politikkerne sagde ? De unge skal hurtigt i gang med deres videregående uddannelser ! Derfor straffer vi dem ved at begrænse antallet af år du kan få SU. Kan man det, når det ikke er deres fejl de ikke kommer ind. Det næste år læser han så noget andet relateret, som han jo ikke bliver dummere af, men som heller ikke er nødvendigt, og som spilder et andet universitets tid.
Kære politikker gør noget !
Fra en (heldigvis allerede gråhåret) mor

Karakterer Anonym
Karakterene er til for at sortere i hvem der læser videre, og hvem der ikke gør. Et eller andet sted skal den grænse være, den kan ikke være flydende, for hvor flydende skal den så være?

Det er noget skidt med svenskerne og nordmændende, ingen tvivl om det. Men det er altså kun din egne søns problem, at han ikke fik en karakter der var høj nok.

hejsa tarzan passer meget godt
det var da kedeligt at høre. Men de har jo de aftaler som vi skal leve op til, dem havde vi såmænd også før BH.
Men læste lige i avisen de faktisk vil til at gøre noget ved det da det efterhånden er 1/3 del af de medicinstud på KU som er svenskere.

det er ikke nordmændene ... jacob.lykke
der er problemet, de er nemlig ikke med i EU så derfor optager de kun 16 pladser eller hvad de nu har fået tildelt.

svenskerne derimod har, pga EU, lige så stor ret som danskerne til at komme ind på studierne i DK, det er problemet som forhåbentligt snart bliver ordnet.

ellers er alternativet jo at studerer i et andet land... ligesom svenskerne.

mh Jacob

Der kommer nok en løsning nu Felix
Danmark og Sverige vil tage en diskussion herom.

I Sverige skal de have et gennemsnit på næsten 11 til medicinstudiet, derfor kommer dem under dette snit til Danmark, og presser danskere med et lavere gennemsnit ud.

Der kunne indføres en klausul om, at svenskerne skal arbejde i Danmark som læger i en periode svarende til den tid de har brugt på medicinstudiet, samt et rentetillæg på 8% af studietiden.

Svenskerne har Nordens højeste intelligenskoefficient gennemsnit, og har en topplacering i EU. De ville være gode kort for det syge uvæsen som Sundhedssystemet i Danmark har udviklet sig til.

Et alternativ fra dansk side ville være, at der åbnes for ekstraeksamener mod betaling, hvis eksamensresultatet er for lavt. Denne model har svenskerne i deres gymnasium. De kan gå to gange, selv om de har bestået i første forsøg.

Denne løsning vil være et samfundsmæssig god forbedring, da der spares en masse spild tid på tomgangsstudier mens de venter på en kvote 2 adgang.

Handelshøjskolen i Københavnkræver f.eks. et snit på 10,4 som adgang, mod medicinstudiets 9,35.

Hvis ikke sønnen kan komme ind med 9,4 tyder det på, at der igen er mere end 25% svenskere i ansøgnerbunken, de har typisk mellem 9,8 og 10,9 i snit.

Men danskerne nyder oså godt af Sveriges sundhedssystem Felix
Mange af de danskere der har hutlet sig gennem medicinstudiet med psykoser, har ikke mange chancer for, at komme ind på de danske somatiske afdelinger. Derimod får de så jobs på de somatiske afdelinger i Sverige, der også har en markant lægemangel.

Svenskerne ville i starten af året ikke have flere danske læger ind på turnus, da deres kundskabsniveau var lavere end svenskernes, der er præget af et højt gennemsnit. Dette er der fra svensk side nu ændret på, således danskerne igen kan søge turnus på Skånes hospitaler.

Men svenskerne har også været belemret med de mest uduelige farlige mentale dansker tilfælde, som de dog nu har fået ryddet ud i, ved at udstede forbud mod at arbejde som læger i Sverige.

Det svenske sundhedssystem er langt mere stringent i håndhævelsen af autorisationerne. Der fratages en del lægeautorisationer i Sverige, hvilket styrker niveauet i Sverige. Her kunne Danmark også lære en del af svenskerne. Svenskerne har et godt undervisningssystem, med gode tutorer på hospitalerne, hvilket giver dem et hurtigt kvalificeret gennemløb i specialerne.

Mange danske læger søger af samme grund til Sverige og uddanner sig i specialerne der, da niveauet er højere, grundet de gode lægestabe til sidemandserfaringsudveksling. De sparer typisk et til to år og bliver tilmed bedre i deres specialer.

Svenskere ok klausen
tak for nogle gode indlæg, jeg bliver så klog.
Men jeg vil lige pointere, at det er den danske politik jeg anfægter. Jeg ville da selv søge de muligheder der var, om så det var i et andet land. Så ikke et ondt ord fra mig om svenskere.
Min største bekrymring er dog om han kan holde motivationen oppe, han skulle nødig ende som sin lavtlønnede mor.(smil) Og ja han skulle nu ha taget den eksamen med et ordenligt snit.

Svenskerne har fordel frem for danskerne Studendt
Det er retfærdigt at svenske studerende har adgang til danske universiteter, hvis blot forudsætningerne for optagelserne er Lige.
Det svenske uddannelsessystem og karakterskala er meget anderledes fra det danske, og med den nye regel hvor man ganger sit snit med 1,03 hvis man har flere højniveaufag en påkrævet. Dette falder til svenskernes fordel, da det i deres uddannelses opbygning falder naturligt at have flere højniveaufag end nødvendigt. De har ikke krav om ligeså mange højniveaufag som man har i danmark.

yderligere kan det bedre batale sig for ens snit at tage et højniveaufag og få 7 og derved få lov til at gange snittet med 1,03, end det kan betale sig at tage et mellemniveaufag og få 10.

ja, student klausen
ja det er da et paradoks, og i grunden utroligt man hidser sig op, det er jo ikke det eneste eksempel på hovsa politik.

Problemet ser man i alle uddannelsesammenhænge Felix
Der er markante forskelle på kriterierne i såvel uddannelsessystemerne som i vægtningen af karaktererne.

Her bør de danske universiteter så søge, at afdække forskellene, og indføre kompenserende udligninger således, at de reelt stilles lige.

Men kvote 2 tilgangen ligger så vidt jeg husker senere, så der er vel håb endnu. Man skal ikke opgive, men i give fald finde ud af hvilke alternative supplementsstudier der giver de største point i kvote 2. Således at man er klædt på til næste runde.

Problemet med de mange svenskere er, at en del springer fra grundet sprogvanskeligheder, men pladserne genbesættes ikke, her er det danske system for stift. Der burde indføres et EDB database styringssystem, der holder styr på antallet af tilmeldte, hvor der også figurerer antallet af frameldte. Herved kunne der hurtigt indkaldes det antal studerende der modsvarer de frameldte.

Det er gammel viden kaminsky
forstået på den måde at vi længe har vidst at der ville komme lægemangel. Faktisk var det netop Bertel Hårder der i 1980 eren var ansvarlig for nedskæringer, selv om man vidste der ville komme mangel særligt nu hvor vi får flere ældre. Men politikkere bliver kun valgt for 4 år ad gangen, så det ofte nogen andres skyld.