Østkriminelle fylder vores fængsler: Sådan skal de stoppes

Østkriminelle fylder vores fængsler: Sådan skal de stoppes

image title: 
Foto: Marioti/123rf
Østkriminelle fylder vores fængsler: Sådan skal de stoppesAntallet af østeuropæiske indsatte i danske fængsler har aldrig været større, og det får justitsminister Mette Frederiksen til at ville ”sætte hårdt mod hårdt”.

Siden 2006 er antallet af østeuropæiske indsatte i danske fængsler firedoblet. Det viser nye tal fra Kriminalforsorgen, som offentliggøres i dag.
Statistikken viser, at der i 2014 var 290 østeuropæiske indsatte, hvoraf hele 163 var fra Rumænien.

Det får Justitsminister Mette Frederiksen til at varsle, at hun vil sætte hårdt mod hårdt over for de østkriminelle. Det betyder konkret, at grænsekontrollen skal styrkes, flere indsatte skal sendes hjem til afsoning, og politiet skal have flere resurser.

”Først og fremmest er de mange østeuropæiske kriminelle en reel trussel mod vores sikkerhed. Det gælder alt fra deres tricktyverier på Københavns Hovedbanegård til indbrud og hjemmerøverier. De skaber utryghed og undergraver vores almindelige tillidsfulde måde at omgås hinanden på. Det skal vi ikke acceptere, derfor skal de stoppes,” siger Mette Frederiksen.

Flere meningsmålinger peger på, at udlændingepolitikken vil blive det helt store emne i den kommende valgkamp, og Dansk Folkeparti har da også brugt truslen fra østeuropæiske kriminelle til at advokere for grænsebomme.

LÆS OGSÅ: Slut med luksus for indsatte 

Men selvom en undersøgelse fra Epinion viser, at 60 procent af danskerne ønsker at genindføre grænsebommene, er justitsministeren mere skeptisk.

”Dansk Folkeparti stikker danskerne blår i øjnene, når de påstår, at en grænsebom vil løse problemet. Fakta er jo, at det er umuligt at stoppe hver eneste bil, og det vil også være en enorm gene for os alle sammen. Istedet skal politiet hurtigst muligt have etableret de nye nummerpladescannere, så de kan udføre intelligent kontrol og stoppe dem, de har en konkret mistanke til,” siger Mette Frederiksen.

Hun fortæller, at hun har skærpet indsatsen for at sende flere østkriminelle til afsoning i deres hjemland, men det er åbenbart lettere sagt end gjort.

”Rumænerne skal selv kunne håndtere afsoningen. Men denne her problemstilling er netop et godt argument for, hvorfor det er vigtigt at afskaffe retsforbeholdet. Vi skal sætte hårdt mod hårdt for at stoppe disse internationale, kriminelle bander,” siger Mette Frederiksen.

Hun vil også bruge de kommende forhandlinger om politiets økonomi til at sætte fokus på den grænseoverskridende kriminalitet.

”Forebyggelse af kriminalitet handler ikke kun om flere ressourcer, men også om at gøre tingene på en klogere måde. Når vi har med organiserede kriminelle at gøre, så kræver det en helt særlig indsats af politiet,” siger hun.
 
Hvad mener du, vi skal gøre for at komme problemet med østeuropæiske kriminelle til livs?

BT