​Kritik: Nej til alvorlige diagnoser over nettet

​Kritik: Nej til alvorlige diagnoser over nettet

image title: 
Foto: Robert Nystrom/123rf.com
 I september 2015 blev det muligt at logge ind på sin e-journal på sundhed.dk, for at se svar på blandt andet undersøgelser, allerede tre dage efter, at personalet har fået adgang til oplysningerne. Det kan resultere i, at patienter får besked på nettet om, at de har en alvorlig sygdom, inden de når at snakke med en læge.
 
Til Jyllandsposten oplyser både Patientforeningen og Kræftens Bekæmpelse, at de har fået henvendelser fra urolige patienter eller pårørende, som har læst e-journaler på sundhed.dk. Ifølge Lægeforeningen kan det få alvorlige konsekvenser, hvis patienter ikke får beskeder om alvorlige diagnoser af lægen selv.

”Beskeden kan være svær at forstå, og patienten kan blive bange eller chokeret. Derfor synes vi, at det er vigtigt, at man får den slags beskeder leveret mundtligt af en læge,” udtaler Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, ifølge TV2 til Jyllands-Posten.

Heller ikke Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde mener, at det er i orden, at patienterne kan få adgang til så følsomme informationer over nettet:
 
”Det er ikke i orden, at kræftpatienter skal sidde alene og læse alvorlige prøvesvar, der kan få stor betydning for den enkelte, uden at kunne stille spørgsmål og eksempelvis få rådgivning om behandlingsmuligheder osv.”, skriver hun ifølge TV2 til Jyllands-Posten
 
Sundhed.dk er styret af Danske Regioner, som understreger, at sundhedspersonalet skal gøre alt for at undgå, at patienter får besked om alvorlige diagnoser, uden de er forberedte. Alligevel bliver der ikke lavet om på måden for, hvor hurtigt borgerne kan få adgang til deres journaler:

”Det ændrer dog ikke på, at borgerne fortsat bør have adgang til deres egne data, så de selv kan beslutte, hvor og hvordan de ønsker at få viden om deres egen helbredstilstand,” fortæller Ulla Astman, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, til Jyllands-Posten.
 
Synes du, at det er okay, at man kan få oplysninger om alvorlige diagnoser over internettet?

TV2
 
Tags: 
Nøgleord: