17.000 unge risikerer hjerneskade

17.000 unge risikerer hjerneskade

image title: 
Arindam Banerjee/123rf.com
Mikkel Damgaard Stephensen er 24 år og i dag på vej ud af et hashmisbrug.

”Jeg har røget hash i seks år, hver dag og i stor stil. Jeg er droppet ud af flere uddannelser, er blevet fyret fra flere jobs og har været ude i depressionstanker,” fortæller han til Jyllands-Posten.

Mikkel Damgaard Stephensen er en af de mange tusinde unge i Danmark, der risikerer livsvarige mén på hjernen som følge af et hashmisbrug.

En rapport udarbejdet af Vidensråd for Forebyggelse peger på, at særligt de kognitive evner hos de unge hashrygere tager permanent skade, hvorimod de voksne genvinder deres naturlige evner, når de holder op med at ryge.

LÆS OGSÅ: Udlændinge: Danske børn er uopdragne

Rapporten er udarbejdet i kølvandet på den omstridte diskussion, der har kørt i Danmark i noget tid, om hvorvidt hash burde legaliseres, som blandt andre overborgmester i Københavns kommune, Frank Jensen, var positivt stemt overfor.

Rapporten fra Vidensråd for Forebyggelse foreslår, at man målretter indsatsen hos de unge, der er i farezonen for en hash-debut.

”Der er behov for en indsats, der skal forebygge hash-debut, begrænse tilgængeligheden af stoffer, styrke god trivsel og mental sundhed og fastholde de unge i uddannelse og job,” forklarer Morten Grønbæk fra Statens Institut for Folkesundhed.

Er det på tide at legalisere hash, eller ville folks forbrug løbe løbsk?

Jyllands-Posten
Tags: