2025-plan vil ramme børnefamilier hårdest

2025-plan vil ramme børnefamilier hårdest

image title: 
Foto: Tatiana Kostareva/123rf.com
Regeringen har i deres 2025-plan foreslået at beskære børnepenge-ydelsen, for familier med mere end to børn. Forslaget lyder, at familier med tre børn vil miste en fjerdedel af ydelsen for det tredje barn, mens ydelsen helt bortfalder ved det fjerde barn.
 
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet en analyse af regeringens forslag for DR Nyheder, som viser, at det vil ramme næsten 100.000 børnefamilier i Danmark. Dette tal svarer til hver syvende børnefamilie.
 
Chefanalytiker hos AE, Mie Dalskov Pihl, fortæller, at det fortrinsvis er de fattige familier, der bliver ramt hårdest af beskæringen.
 
”Regeringens bebudede beskæring vil klart ramme de fattigste børnefamilier hårdest – langt mere end de rigeste familier. Ikke nok med at det er 100.000 børnefamilier, der bliver ramt, så er det heller ikke ligeligt fordelt, når man ser på indkomst,” siger hun til DR, og fortsætter:
 
”Knap 5.000 børnefamilier blandt de 10 procent fattigste vil blive ramt, mens det omvendt kun drejer sig om ca. 500 børnefamilier blandt de rigeste 10 procent. Groft sagt, så bliver de fattigste familier ramt ti gange hårdere end de rigeste.”
 
LÆS OGSÅ: Online shopping stiger: Tør du stadig ikke?
 
I Socialrådgiverforeningen er man ikke overrasket over resultatet:
 
”Regeringens foreslåede besparelser vil ramme de udsatte og de lavtlønnede utroligt hårdt, fordi børnepengene er en stor del af deres økonomiske råderum i forhold til andre indkomstgrupper,” siger næstformand i Socialrådgiverforeningen, Niels Christian Barkholt.
 
Det vil ifølge Socialrådgiverforeningen få den konsekvens, at de ressourcesvage familier vil have færre penge til mad, og ikke have råd til fritidsaktiviteter. Dette vil føre til yderligere social isolation, og det vil påvirke børnenes læring og deres sociale mobilitet.
 
”Vi ved fra SFI (Det Nationale Forskningscenter for Velfærd red.), at bare et års økonomisk fattigdom har store konsekvenser for, om børn klarer sig godt uddannelsesmæssigt på længere sigt.

”Så når det økonomiske råderum bliver mindre, vil det påvirke børnenes udviklingsmuligheder som børn og på længere sigt påvirke deres uddannelsesmuligheder,” siger Niels Christian Barkholt.
 
Bør udsatte børnefamilier modtage flere penge fra staten? 

DR
Tags: