2025-planen: Sådan står partierne

2025-planen: Sådan står partierne

image title: 
Foto: Francis Dean/123rf.com
Med 2025-planen kan Lars Løkke Rasmussen give samfundsøkonomien et serviceeftersyn, der sikrer Danmark mod faldende oliepriser, mangel på arbejdskraft og andre udfordringer, som Danmark kommer til at stå overfor i fremtiden. Planen skal skaffe 65 milliarder kroner, som skal skabe et økonomisk råderum, så regeringen eksempelvis kan finansiere skattelettelser, investeringer i sikkerhed og meget andet, derudover vil man sende en kvart million flere i arbejde.

Pengene skal blandt andet komme fra en reform af pensionsalderen og ved at skære i SU’en. Ifølge planen skal SU’en omlægges, så halvdelen af den SU, de studerende får, bliver lagt om til stipendier og et rentefrit SU-lån. Omlægning skal have virkning fra 2019.

Pensionsreformen består i, at pensionsalderen i år 2025 skal hæves med et halvt år. Det betyder, at danskerne først kan trække sig tilbage, når de bliver 67½ år i stedet for 67 år, som man ellers havde vedtaget. Desuden skal efterlønsalderen også hæves et halvt år fra 63 til 63½ år.

Med 2025-planen lyder startskuddet til et hæsblæsende og kompliceret forhandlingsforløb, der højst sandsynligt kommer til at strække sig over flere måneder.
Især fordi de partierne står meget forskelligt før forhandlingerne.

Her er et overblik over, hvor de forskellige partier står:

Dansk Folkeparti
Her er den helt store prioritering yderligere stramninger på udlændigeområdet. Som udgangspunkt er de modstandere af topskattelettelser, men har ikke afvist at gå med i en aftale om det.

Liberal Alliance
LA’s leder, Anders Samuelsen, har gjort det til et ultimativt krav, at man ved forhandlingerne ender ud med en sænkelse af topskatten med fem procentpoint, og han truer med at vælte regeringen, hvis dette ikke sker.

De Konservative
Er langt mindre ultimative i deres krav til forhandlingerne. Deres fokus er, at det fremover skal være billigere at være boligejer end det er i dag. De vil desuden møde op til forhandlingerne med ønske om lavere offentligt brug, stramninger på udlæningeområdet og krav om lavere skat på grønne firmabiler.

Socialdemokraterne
Inden forhandlingerne er gået i gang har formand, Mette Frederiksen, allerede på forhånd udelukket at indgå en aftale med topskattelettelser. Hos hende er fokusset at få flere ufaglærte ledige og ledige med forældet faglig uddannelse i arbejde.
 
De Radikale
Er positive over for at hæve pensionsalderen til 68 år allerede i 2025. Man ønsker at bruge pengene man kan spare ved dette på et forhøjet beskæftigelsesfradrag og investeringer i uddannelse og forskning. Dog afviser de at gå med til yderligere stramninger af udlændingepolitikken, til forskel fra den borgerlige blok og Socialdemokraterne.

SF, Enhedslisten og Alternativet
Alle tre partier får mere end svært ved at indgå aftaler med regeringen, så længe overskrifterne er skattelettelserne, vækstpakker og besparelser på SU-området. 

Hvad synes du om 2025-planen?
Tags: