3 gode råd om tryghed til din fødsel

3 gode råd om tryghed til din fødsel

Som fødende kvinde befinder man sig ofte i ukendt land. Selvom man måske har prøvet at føde før, er der ikke to fødsler, som er ens og derfor vil der altid være en ukendthed forbundet med at føde. Denne ukendthed kan ofte føre til utryghed hos en fødende kvinde.

Heldigvis er der gode råd for, hvordan du kan slippe af med denne utryghed og finde ro til at klare fødslen og veerne når en længe ventet baby skal komme til verden.
 

Information og viden

Information og viden er et af nøgleordene, når det kommer til tryghed for en fødende kvinde. Allerede igennem graviditeten er det vigtigt, at den fødende kvinde får en masse viden, om hvad en fødsel er.

Mange gravide forsøger at finde denne viden online, men når man gør dette, er det vigtigt, at man finder en god online kilde med et højt niveau af faglighed. Den bedste måde at tilegne sig viden omkring fødslen er dog igennem fødselsforberedelse. I dag er det heldigvis muligt at kombinere disse to i form af online fødselsforberedelse.

Hvis du vælger at deltage i online fødselsforberedelse, får du som bonus mulighed for at passe din fødselsforberedelse ind så den passer perfekt i din kalender. Nogle steder kan du endda gense materialet og dermed være sikker på, at du får en masse redskaber med til din fødsel. Disse redskaber vil hjælpe dig til at opnå endnu mere tryghed under fødslen, men du vil også kunne bruge redskaberne som smertelindring til din fødsel.
 

Atmosfæren og stemning

Uanset om din fødsel skal foregå hjemme eller på et hospital, er det vigtigt at den fødende kvinde og partneren føler sig hjemme. De skal derfor indrette deres fødestue, uanset om den er i egen stue eller på en hospitalsstue.

Derfor bør et vordende forældre par tænke over, hvordan de kan indrette deres føderum, så det bliver hyggelig for dem og indgyder masser af tryghed. Det er vigtigt at vide, at der ingen grænser er, for hvor meget man må medbringe på en fødestue.

Hvis det hjælper kan man sagtens medbringe for eksempel billeder, puder, musik, krystalsten, dufteolier eller andet som kan været med til at bidrage til, at parret føler sig hjemme, og at kvinden på den måde kan øge sin tryghed og derigennem lave meget bedre veer.

Når det kommer til stemning, skal parret også overveje i hvilken retning der skabes et godt og trygt føderum. Skal der for eksempel være glæde og med masser af vits, eller skal der ’nurses’ lidt mere, eller hvilken stemning passer til det enkelte par?

Musik kan også være med til at skabe tryghed og god atmosfære. I så fald skal man overveje, om den musik som skal afspilles, skal have en specifik stemning.
 

Hvem skal med

Nogle par ønsker at være alene og vil derfor kun være i selskab med en jordemoder, imens andre par nyder at være flere om oplevelsen. Der findes kvinder, som ønsker støtte fra deres mor, søster eller en god veninde. Hvis man har det sådan og man som par er enige, kan det være en god ide at invitere flere med til fødslen. Og hvis man vælger at invitere andre ind i sit føderum, er det vigtigt at overveje, hvilken rolle de inviterede skal have. Med andre ord lave en forventningsafstemning.

En anden vigtig ting at overveje i forhold til tryghed på fødestuen, er hvorvidt partneren har lyst til at deltage i fødslen. Kan han eller hun være en støtte? Det sker ofte, at en partner har behov for at trække sig væk fra fødslen ind i mellem, for så også at kunne vende tilbage og være noget mere for den fødende kvinde. I det tilfælde kan det være en rigtig god ide, at have en ekstra person med til fødslen.

Vigtigst af alt er det dog, at den fødende kvinde er tryg.
Tags: