30 timers arbejdsuge afprøvet med succes

30 timers arbejdsuge afprøvet med succes

image title: 
stokkete/123rf.com

En kortere arbejdsuge kan have en positiv effekt på medarbejdernes effektivitet og trivsel.

Ph.d.-studerende på Stockholm universitet Helena Schiller har undersøgt 23 forskellige arbejdspladser med i alt 354 offentligt ansatte, der reducerede medarbejdernes arbejdstimer med 25 procent uden nedskæringer i lønnen.

Helena Schiller undersøgte sideløbende 226 personer, der fortsatte deres normale arbejdsuge. Resultatet viste, at medarbejderne der arbejdede mindre, oplevede mindre stress og sov bedre om natten.

 
”Det vi ved om arbejdslivet er, at hvis man er mindre søvnig og mindre stresset, så er man mere effektiv på jobbet, og der er mindre risiko for uheld. Så i det lange løb, er de muligvis også nogle besparelser at hente på sygefraværet, ” fortæller hun til Ugebrevet A4.
 
Den danske virksomhed IIH Nordic har også fokus på arbejdstimerne, og har i de seneste år gradvist nedtrappet arbejdstiden. Virksomheden har samtidig lavet et forsøg med forskellige arbejdsmetoder for at teste, hvordan medarbejderne kan blive mere effektive.

Efter to år viser det sig, at medarbejdertilfredsheden er forøget. Desuden nåede IIH Nordic en omsætnings-og bundlinjerekord i 2016, som gjorde, at de startede en prøveperiode på tre måneder, hvor fredagene ikke blev brugt til kundekontakt.

LÆS OGSÅ: Sådan løser vi kontanthjælpsproblemet

Det har ført til, at virksomheden fra den 1. februar indfører en ny ordning, hvor arbejdsugen bliver på fire dage fra mandag til torsdag, hvor alle arbejder 7,5 time om dagen, uden at det påvirker lønnen.

”Det er jo nærmest uambitiøst at sige i et selskab, at man ikke har travlt, og man hører om mange, der går ned med stress. Og den travlhed ville vi gerne udfordre, ” siger Henrik Stenman, CEO i IIH Nordic.

I Sverige har en kortere arbejdsdag længe været en realitet. Rådgivningsvirksomheden Brath har siden 2013 haft arbejdsdage på seks timer.
”Vores medarbejdere når lige så meget på seks timer, som konkurrenterne når på otte og måske lidt mere, så vi mister ikke noget på det,” fortæller Maria Bråth, CEO i Brath.

Til trods for, at flere virksomheder anser en kortere arbejdsuge som succesfuld, viser et svensk forsøg, der er lavet på plejehjemmet Svartedalen i Göteborg med 68 sygeplejersker, at kortere arbejdstid medføre store omkostninger.

Efter en forsøgsperiode på 18 måneder, havde den nedsatte arbejdstid en pris på fem millioner svenske kroner for samfundet.  De fem millioner skyldtes, at der skulle ansattes 17 ekstra medarbejder til at udfylde de resterende timer.

Er en arbejdsuge på 30 timer en god ide?

Ugebrevet A4


Tags: