3.000 i bøde: Intet statsborgerskab

3.000 i bøde: Intet statsborgerskab

image title: 
Foto: Francis Dean/123rf.com
24-årige Spoghmay Slemankhel kom til Danmark fra Afghanistan i 2004, og hun studerer nu på jordemoderstudiet i Esbjerg. I marts 2013 ansøgte hun om dansk statsborgerskab, men det ser nu til at trække i langdrag.

Oprindeligt skulle sagsbehandlingen tage 14-16 måneder, men det blev senere hen udskudt fem måneder og til sidst yderligere tre måneder – og nu ser ventetiden ud til at blive endnu længere.

Det skyldes, at Spoghmay Slemankhel i april måned i år blev noteret for at køre 73 km/t i en 50 km/t-zone. Den forseelse udløste en bøde på 3.000 kroner, hvilket ifølge dansk lovgivning samtidig resulterer i tre års automatisk udskydelse af afgørelsen om statsborgerskab.

LÆS OGSÅ: Nej til gravide illegale indvandrerkvinder

Den lovgivning irriterer Spoghmay Slemankhel, der sandsynligvis allerede havde været dansk statsborger, hvis Justitsministeriet havde behandlet sagen til tiden i første omgang.

”Det er fint og rimeligt, at man skal betale en bøde, hvis man kører for stærkt. Men jeg er provokeret og irriteret over, at statsborgerskab også skal udsættes. Den regel burde jo på en eller anden måde også gælde for andre danskere så,” siger hun til Politiken.

LÆS OGSÅ: Se DF’s nye valgvideo!

Sagen har fået De Radikales indfødsretsordfører, Marlene Borst Hansen, til at foreslå en genovervejelse af reglerne, men den er justitsminister Mette Frederiksen (S) ikke umiddelbart med på:

”Jeg synes, det er en meget god ide at overholde landets love, hvis man gerne vil være dansk statsborger. Det er min grundlæggende holdning til det spørgsmål,” siger hun.

Er de nuværende regler fair? Hvornår er det i orden at lade en lovovertrædelse påvirke ansøgningen om statsborgerskab?

Politiken 
Tags: