Advarsel: Din taxachauffør er måske kriminel

Advarsel: Din taxachauffør er måske kriminel

image title: 
Foto: Francis Dean/123rf.com
Ville du sætte dig ind i en taxa, hvis du vidste, at chaufføren havde siddet bag tremmer i et år for medvirken til manddrab? De fleste ville nok ikke være særlig trygge ved situationen.

Ikke desto mindre kan ovenstående situation blive en realitet, når du er på vej hjem fra sommerfesten lørdag aften. Hvis en chauffør har begået en lovovertrædelse i privat regi, kan eksempelvis Hovedstadens Taxanævn ikke bruge det som afskedigelsesbegrundelse, og derfor vil den pågældende chauffør få lov at køre videre.

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Hvornår får man klip i kørekortet?

Nævnet skrev derfor til transportministeren ‘for at gøre opmærksom på problemstillingen med taxiførere, der får en dom for vold og mord i privat regi. Nævnet finder det ikke betryggende, at voldelige personer kan være førere af taxier.’ Indtil videre står sagen dog i stampe:

”Vi fik intet svar. Der er desværre også sager, hvor folk er kørt videre i op til fem år, før vi bliver orienteret om domme for vold mod kunder eller at befamle kunder. Vi opdager først sagerne, når de skal vise en straffeattest hver femte år for at få fornyet førerkortet,” siger næstformand i Hovedstadens Taxanævn, Ib Terp.

LÆS OGSÅ: Vejede så meget, at taxaen punkterede

Alene i hovedstaden har nævnet i 2014 og 2015 behandlet 35 sager mod taxichauffører og vognmænd som følge af kundeklager eller domme. Heraf er der domme for ildspåsættelse, børneporno og vold mod ekskærester, mens en del af dommene også er faldet på baggrund af hændelser i tjeneste.

Der mange sager har vækket flere partiers interesse, og derfor vil både Radikale og SF tage problemet op med den nye transportminister, Hans Chr. Schmidt (V):

”Der bør være en grænse for, hvem man lader køre taxi. En dom for manddrab er åbenlyst over,” siger Andreas Stenberg, der er transportordfører for Radikale.

Hvad mener du om reglerne? Skal taxachauffører have en pletfri straffeattest?

Metroxpress