Afsløring: Økogrise har det ikke bedst

Afsløring: Økogrise har det ikke bedst

image title: 
Foto: LeTishia Kasper/123rf
Økologiske svin og frilandssvin får lige så mange anmærkninger som konventionelle svin, når de kontrolleres for sygdom og skader.

Det viser en ny undersøgelse, som Landbrug & Fødevarer står bag. Undersøgelsen, der er den første af sin art herhjemme, omfatter 200.000 alternative svin og 1,2 millioner konventionelle industrisvin, der alle er blevet tjekket ved ankomsten til slagteriet.

Resultatet af undersøgelsen er, at de alternative svin har tegn på gamle brud på ribben næsten fire gange så ofte som konventionelle svin. Derudover har de alternative svin tre gange så ofte bylder eller sår efter halebid og betændelser.

”Jeg er ked af det og overrasket over tallene på dyrene i den økologiske produktion,” siger Randi Vinfeldt, formand for svineudvalget i Økologisk Landsforening, til Politiken.

Peter Høgedal, svinedyrlæge ved Landbruget Veterinære Konsulenttjeneste, påpeger, at det er naturligt, at grise, der lever i et mindre beskyttet miljø, såsom frilandsgrisene, hyppigere får skader. Han slår dog over for Politiken fast, at især øko- og frilandsgrisenes sår og betændelser er et dyrevelfærdsproblem.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kalder resultaterne for bekymrende. Han mener dog, at "på bundlinjen er der stadig mest dyrevelfærd i økologisk produktion og frilandsproduktion", men understreger at producenterne har et stort ansvar.
 
”De, der producerer friland og økologisk, har en endnu større pligt end de konventionelle til, at dyrene har det godt - for de markedsfører sig jo på det,” siger han til Politiken.
 
Hvordan påvirker undersøgelsens resultater dit syn på økologi?
 
TV2 
Tags: 
Nøgleord: