Afsløring: Soldater kan ikke kommunikere

Afsløring: Soldater kan ikke kommunikere

image title: 
Foto: jvdwolf/123rf.com
De danske militærstyrker på Ain al-Asad basen i Irak lider under mangel på tolke, når de skal forsøge at oplære det irakiske militær i kampen mod Islamisk Stat. Forklaringen på dette er, at de danske styrker kun må bruge de medbragte danske militærtolke, som der i forvejen er mangel på, hvorfor kun ni arabisktalende tolke er udsendt.
 
Afsløringen fremgår af en statusrapport fra basens styrkechef, som Information er kommet i besiddelse af. Heri oplyses det desuden, at de danske styrker til tider må undervise op mod 200 irakere, som de ikke kan tale med, hvilket naturligt nok forringer vilkårene i det daglige arbejde.
 
Selvom det ville hjælpe på situationen, må Forsvaret ikke ansætte lokale tolke, og hverken Forsvaret eller forsvarsminister Nicolai Wammen (S) ønsker at uddybe, hvad årsagen til dette er. Lektor på Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, har imidlertid et bud:
 
”Mit gæt er, at politikerne ikke ønsker en gentagelse af alt det bøvl, der var, da vi trak os ud af Irak og Afghanistan og en masse tolke pludselig ville have asyl. De er simpelthen ikke parate til at stå med ansvaret, hvis Islamisk Stat kommer og skærer halsen over på de tolke, der har arbejdet for os,” siger han til Information.
 
Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti mener, at Forsvaret skal have lov til at hyre lokale tolke. Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, understreger dog, at man i så fald også skal være parat til at beskytte dem.
 
Hvad mener du om Forsvarets beføjelser? Hvilken forpligtelse har Danmark over for lokale tolke?
 
Information
Tags: