Amnesty-facere bliver truet og spyttet på

Amnesty-facere bliver truet og spyttet på

image title: 
Foto: Billede af Jonathan Ørting, facer fra Amnesty / Screenshot fra EkstraBladet.dk.
“Han tog en sten op af lommen og truede mine kollegaer og jeg. Han sagde, at han ville slå os. Det var meget ubehageligt,” siger 19-årige Jonathan Ørting, som har været ‘facer’ hos Amnesty i fem måneder, om en nylig episode, da han var på arbejde.
 
Antallet af indberetninger af lignende og også mere brutale episoder er stigende.
 
“Det er et problem, som opstår i perioder. Vi skal ikke mere end en måned eller to tilbage, før det var rigtig slemt,” fortæller Ole Hoff-Lund, pressechef for Amnesty.
 
LÆS OGSÅ: Tiltalt for sexmisbrug har stadig samvær med datter
 
I gennemsnit bliver de unge ‘facere’ chikaneret af fremmede én til to gange om ugen.
 
“Vi har oplevet en pige, som er blevet overfaldet af nogle unge drenge og blevet tisset på. En anden fik taget kvælertag og var meget traumatiseret af oplevelsen,” fortæller Ole Hoff-Lund.
 
I situationer, hvor de unge bliver udsat for ubehagelige oplevelser af forskellige grader, får de tilknyttet en krisepsykolog af Amnesty. Men organisationen opfordrer samtidig også til, at de unge melder det til politiet.
 
LÆS OGSÅ: Kvinde fik belønning for vold mod sexforbryder
 
“Hvis de har været udsat for et decideret overfald, opfordrer vi dem til at melde det til politiet. Vi har også haft flere episoder, som er blevet anmeldt allerede,” siger Ole Hoff-Lund.
 
Amnesty forsøger at forebygge ubehagelige episoder ved aldrig at lade unge ‘facere’ stå alene på gaden. Som minimum skal de stå to personer sammen men helst flere.
 
“Vi gør alt, hvad vi kan for at få dem til at føle sig trygge. Men det er noget nyt for os, så vi taler hele tiden om nye initiativer,” afslutter pressechefen.
 
Hvad er din holdning til ‘facere’ på gaden? Hvordan reagerer du, når de henvender sig til dig?
 
Ekstra Bladet
Tags: 
Nøgleord: 
Se debatter