Asylcenter: Tag hjem!

Asylcenter: Tag hjem!

image title: 
dobino/123rf.com
Den 11. februar åbnede udrejsecenteret Sjælsmark, der er en slags endestation for afviste asylansøgere. Målet på centeret er at motivere de afviste ansøgere til at tage frivilligt hjem – også kaldet ‘frivillig udrejse’.
 
Centeret befinder sig lige nu i en opstartsfase, udtaler vicefængselsinspektør i Kriminalforsorgen Lars Rau Brysting til Information:
 
“Vi er i en opstartsfase og ved at vænne os til, at rammen og opgaven på mange områder er anderledes end den kendte fra et fængsel eller arresthus,” siger han og fortsætter:
 
“For eksempel kan beboerne frit bevæge sig ind og ud af udrejsecentret, og de kan have både mobiltelefoner og alkohol med i centret. Dét er vi ikke vant til at acceptere.”
 
LÆS OGSÅ: Østkriminelle fylder vores fængsler: Sådan skal de stoppes
 
Centeret er en del af asylaftalen, som regeringen indgik med Enhedslisten og Liberal Alliance tilbage i 2012. Daværende justitsminister Morten Bødskov (S) udtalte på det pågældende tidspunkt:
 
“Indkvartering i udrejsecentret signalerer klart, at det her er sidste stop i Danmark, og at man nu skal rejse hjem. Asylansøgerne vil blandt andet blive motiveret til udrejse ved at fjerne deres kontante ydelser til fordel for en kostordning og ved at modtage rådgivning om frivillig hjemvenden.”
 
Bødskov har en forventning om, at centeret vil sætte skub i udsendelserne af de afviste asylansøgere, fordi at “de ikke har noget at gøre her i Danmark.”
 
Sjælsmark adskiller sig ved at være drevet af Kriminalforsorgen. Det er oftest sådan, at kommuner og organisationer, som eksempelvis Røde Kors, varetager driften af asylcentre i Danmark.
 
Hvad mener du om centerets vision om at motivere de afviste asylansøgere til at tage hjem? Er det moralsk forsvarligt?
 
Information

Tags: 
Nøgleord: