Bør vi tillade "gen-design" af babyer?

Bør vi tillade "gen-design" af babyer?

image title: 
Foto: angellodeco/123rf.com
Det vil måske snart være muligt at fjerne arvelige sygdomme tidligt i fosterfasen.

Kinesiske forskere har nemlig opfundet en ny genteknologi, der vil gøre det let og billigt at fjerne gener for arvelige sygdomme.

Den nye opdagelse vækker dog ikke begejstring hos Etisk Råd, hvor et flertal, ifølge Kristeligt Dagblad, mener, at teknologien ikke bør tillades. Medlem af Etisk Råd og overlæge på Rigshospitalets Genetiske Klinik, Anne-Marie Gerdes siger, at man er bekymret for sikkerheden:

“Vi er enige om, at der stadig mangler forskning, og derfor er vi bekymrede for sikkerheden. Der er flere forhold, som vi skal blive klogere på, for at være sikre på at det bruges forsvarligt,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Organdonation: Vil sætte ikke-donorer bagerst i køen

Gorm Greis, formand for Etisk Råd, frygter for de langsigtede effekter af genteknologien. Hvis man begynder at pille ved generne, er det nemlig ikke kun det ene barn, der bliver påvirket. Ændringerne vil gå i arv, siger han.

“Jeg frygter, at vi gør noget, vi vil fortryde, for når det er sket, er det svært at gøre om. Det er kernegrunden til min skepsis,” siger Gorm Greisen.

Hos Cystisk Fibrose Foreningen er man anderledes positivt indstillet.

Cystisk Fibrose er en arvelig lungesygdom, der kan forårsage tidlig død. Derfor mener direktør Helle Ousted, at man i videst mulig udstrækning bør lade forældrene tage beslutningen.

“Det er vigtigt at sige, at jeg ikke kender nok til den nye metode til at udtale mig specifikt, men hvis man kan undgå at få et barn med cystisk fibrose, så er vi langt hen ad vejen positive. Vi synes, at forældrene skal have et frit valg,” siger hun og tilføjer:

“Hvis metoden åbner for andre etiske spørgsmål, så er det selvfølgelig noget, Etisk Råd må vurdere.”

Etisk Råd har indtil videre kun taget stilling til, om man bør anvende teknologien til at fjerne arvelige sygdomme, og altså ikke hvorvidt det bør være tilladt at bruge teknologien til eksempelvis at fjerne et gen for rødt hår eller til at “optimere” mennesker generelt.

Ville du benytte dig af teknologien, hvis du kunne?

Avisen.dk
Tags: