Børn af tyskerpiger stemplet med hagekors

Børn af tyskerpiger stemplet med hagekors

image title: 
Foto: kbuntu/123rf.com
”Avlet i hor. Ægtemanden har ikke været i Danmark siden 5. april 1940. Barnet døde 3. januar 1944.” Det står der ifølge Kristeligt Dagblad i en kirkebog fra Hals Sogn i Nordjylland.

Hvad der dog er mere opsigtsvækkende, er at præsten længere nede på siden har tegnet et lille sort hagekors. Faktisk er der fundet 15 små, sorte hagekors i kirkebogen fra Hals, som er tegnet i årene 1940-1945 ud for børn født i sognet.

Det er dog de færreste præster, der er gået så vidt som præsten i Hals, men nogle har skrevet ”tysk soldat” der, hvor man ellers ville have oplyst faderens navn. Det oplyser foreningen Danske Krigsbørns Forening, som formidler kontakt mellem børn, der er født som resultat af krigen.

LÆS OGSÅ: SOL TESTER: Er det en fordel at stå tidligt op?

5.579 børn født i krigsårene er registreret som havende en tysk far. Man skønner dog, at antallet er næsten dobbelt så stort, fordi registreringen har været mangelfuld. Ifølge Arne Øland, der er formand for Danske Krigsbørns Forening, så er hagekorset noget, der rammer dybt hos de børn, der er født af ”tyskerpigerne” under krigen.

”Det lille hagekors har jo kæmpestor betydning, som meget mere end bare en lille vignet. Det er eksistentielt,” siger han ifølge TV2 til Kristeligt Dagblad.

”Hele spørgsmålet om tyske fædre har været enormt tabuiseret. Det er jo ingen krigsforbrydelse at have en tysk far, men på grund af stemningen i krigsårerne og efter blev mødrene chikaneret. Og det har ramt de børn, der er vokset op i en mærkelig atmosfære af ikke at kunne få noget at vide.” 

Anne Røgilds er tilrettelægger på den nye dokumentarserie ”Min mor var tyskertøs” på DR K. Ifølge hende viser kirkebogen, at samfundet omhyggeligt har gjort opmærksom på, at nogen havde en tysk far. Og ikke på en god måde. 

”Jeg synes ikke, det er særligt rart. Det viser, at der blev holdt øje med børn af tyske fædre. Og hvem har glæde af at vide, at barnet havde en tysk far, når det er dødt? Det er utroligt så stor umage, man har gjort sig med at få det noteret,” siger hun ifølge TV 2 til Kristeligt Dagblad.

Har 2. Verdenskrig haft en særlig betydning for dig?

TV2
Tags: