Bekymret for demens? Her er tegnene

Bekymret for demens? Her er tegnene

image title: 
Foto: Alexander Raths/123rf.com
Det kan nogen gange være svært at skelne demens og almindelig forvirring fra hinanden, da demens har en påvirkning på hukommelse, sprog og evnen til at skabe overblik.
 
Er du i tvivl om din eller en af dine næres forvirring skyldes demens eller almindelig forvirring, er der ti advarselstegn, du skal være opmærksom på, som er tegn på demens.
 
1. Dårlig hukommelse
Du skal ikke være så bekymret, hvis du glemmer en aftale, eller noget du har fået at vide for længe siden. Til gengæld er det ikke så normalt at glemme, hvor man er på vej hen, eller hvem man lige har talt med.
 
2. Velkendte opgaver kan være en kamp
Kan du nogle gange glemme at tænde for kaffemaskinen, når du skal lave kaffe, er du ikke den eneste. Men kommer du the i maskinen eller sætter termokanden på et varmt komfur.
 
3. Ordene driller
Vi kan alle komme til at glemme, hvad vi ville have sagt, eller med at finde det rigtige ord af og til. Til gengæld er det ikke så normalt helt at glemme ord, for så at benytte sig af andre ord, der slet ikke giver mening.
 
4. Tid og steder kan give problemer
Har du tendens til at bytte rundt på døgnets timer eller bruge lang tid på at finde ved i et område, som du kender rigtig godt, er det en god idé at få undersøgt, om der er en årsag til forvirringen.
 
5. Dømmekraften er dårlig
Kan du finde på at tage sommertøj på, når det er minusgrader udenfor? Så er der grund til bekymring.

LÆS OGSÅ: Se din nye pensionsalder her
 
6. Svært at forstå abstrakte tanker
Det er ikke unormalt, at man nogle gange lige skal bruge lidt tid på at forstå meningen i et ordsprog, at tage ordsprog helt bogstaveligt er derimod ikke normalt.
 
7. ”Hvor stillede jeg..?”
Det er vist de færreste, der altid ved, hvor de har gjort af deres nøgler og briller. Men hvis du stiller dine sko i køleskabet eller smøren i opvaskemaskinen er det ikke normalt.
 
8. Store humørsvingninger
Bare rolig, der er intet unormalt i at have en dårlig dag, men skrifter dit humør uden grund fra det ene øjeblik til det andet, er det ikke normalt.
 
9. Personlighedsændringer
Folk med demens har ofte ændret deres personlighed meget tydeligt og er mere forvirrede, mistænksomme eller vrede, end de plejer.
 
10. Ramt af overskuelighed
Et tegn på, at man er dement, er hvis man er passiv hele tiden, og har brug for stikord, opmuntring og støtte, for at man kan komme i gang med sin dag.
 
Er du bange for at blive dement?

TV2
 
 
Tags: