Beredskabsstyrelsen: Undgå panik på onsdag

Beredskabsstyrelsen: Undgå panik på onsdag

image title: 
bowie15/123rf.com

Hvert år, første onsdag i maj klokken 12, afprøves 1.078 danske sirener i hele landet. Det vil derfor ikke komme som en overraskelse for langt de fleste danskerne, men det kan komme bag på udlændinge.

I den forbindelse opfordrer Beredskabsstyrelsen alle i landet til at hjælpe med at sprede informationen, således at det også når frem til de udlændinge, der ikke forstår dansk.

”Kender du nogen, der er i DK onsdag kl. 12 og ikke taler dansk? Hjælp dem med info om, at #StoreHyledag blot er en test af sirenerne,” skriver Beredskabsstyrelsen i et twitter-opslag.


Det er dog ikke kun udlændinge, der kan blive rystet når sirenerne lyder, også flere danskere ringer til alarmcentralen.

”Hvert år får vi mellem 50 og 100 henvendelser, hvis ikke mere. Der er altid nogle, der er bekymrede, fordi de ikke lige havde noteret, at der ville være test af systemet,” forklarer Lars Aabjerg Pedersen, projektleder i Beredskabsstyrelsens Center for Krisekommunikation.

Lars Aabjerg Pedersen, fortæller at langt størstedelen der ringer ind, faktisk ikke er udlændinge, hvilket ikke nødvendigvis er fordi de er mindre panikslagne end danskerne.

”Men det kan jo også skyldes, at de ikke ved, hvor de skal ringe hen. Vi har bare forsøgt at være ude i god tid ved at sende materiale ud til Røde Kors, Udlændingestyrelsen, Undervisningsministeriet, sprogcentre og flere andre. På den måde håber vi at undgå, at nogle bliver bekymrede. Man kan jo godt forestille sig, at man kan blive nervøs, hvis man er amerikansk turist, flygtning fra Syrien eller lignende,” siger Lars Aabjerg Pedersen.

LÆS OGSÅ: Urmager udvist efter selvtægt mod tyv

Desuden er der blevet udgivet materiale, der oplyser om sirenerne på otte sprog, som er hængt op forskellige steder, hvor det både vil være tilgængeligt for danskere og udlændinge.

Sirenerne testes hvert år af flere forskellige årsager:
”Vi tester sirenerne af to årsager. For det første for at sikre, at de virker. For det andet, fordi vil gerne vil skabe lidt opmærksomhed om, hvordan man skal forholde sig, hvis man hører sirenen på et andet tidspunkt,” siger han.

Hvis sirenerne begynder en anden dag end første onsdag i maj, skal du straks bevæge dig indendørs, lukke vinduer og døre samt tænde for fjernsynet. DR og TV2 er i sådanne tilfælde forpligtet til at dække årsagen til sirenerne.

Kunne du huske at sirenerne ville lyde i morgen?

BT


Tags: