Brød 30 års ægteskab for at beholde kontanthjælp

Brød 30 års ægteskab for at beholde kontanthjælp

image title: 
Foto: bacho12345/123rf.com
Søren Hermansen og Diana Emmonds har fulgt hinanden i tykt og tyndt i 30 år som ægtefolk. Men med en NEM-ID-kode og et par klik på internettet, var ægteskabet ovre.

Selvom parret ikke længere har papir på hinanden, holder forholdet stadig. Beslutningen om skilsmisse blev nemlig kun truffet for, at de kunne beholde deres kontanthjælp.”Det er konsekvensen af kontanthjælpsreformen. Hvis vi fortsætter med at være gift, vil vi miste den enes kontanthjælp, og vi kan ikke leve for 8400 kroner om måneden,” fortæller Søren Hermansen til Ekstra Bladet.

Skilsmissen blev fejret med en flaske gin, og parret regner da også med, at de skal giftes igen, når en af dem får et job.

Søren Hermansen har længe arbejdet som lastbilchauffør, men blev i 2012 sygemeldt og har de seneste år været i udredning. Han er af flere omgange blevet tilbudt at gå på førtidspension af kommunen, da han er slemt plaget af gigt i det ene ben, men hver gang har de fået et ’nej tak’.

”Jeg vil ikke på pension. Jeg vil arbejde og tjene mine egne penge, så vi kan rejse, komme på ferie og have et mere normalt liv,” fortæller han.

Diana Emmonds har gennem flere år skiftevis været i job, på kontanthjælp og på ressourceforløb, og er nu på kontanthjælp.
Sammen har de boet i et lejet sommerhus de sidste fire år. Her er huslejen 6.000 kroner om måneden.

”Hvis vi kun skal leve af en kontanthjælp, så har vi 2400 kroner tilbage om måneden, når huslejen er betalt. Det skal gå til mad, tøj på kroppen, transport til kommunen, internet, telefon og så videre. Det kan vi ikke,” siger Søren Hermansen.

LÆS OGSÅ: Medicinsk cannabis lovligt i Danmark i 2018

Parret forklarer, at de aldrig var blevet skilt, hvis ikke det var for kontanthjælpsreformen.

”Jeg er så harm over, at det er det, der skal til. Det er jo komplet tåbeligt at lave en lov, hvor folk kan blive gift og skilt, som det passer dem. Det er hul i hovedet,” siger Søren Hermansen, og forklarer, at de ikke havde noget valg, hvis de ville blive sammen.

Den nye kontanthjælpsreform trådte i kraft 1. oktober 2016, og Søren Hermansen og Diana Emmonds kan se frem til, at kommunen fremover vil komme uventet på besøg, forklarer advokat Michael Bjørn Hansen, der især beskæftiger sig med sager om socialt bedrageri.

”I den konkrete sag mener jeg dog ikke, at de begår noget direkte strafbart ved offentligt at melde ud, at de bliver skilt udelukkende for at få flere penge i kassen,” forklarer Michael Bjørn Hansen og fortsætter:

”For at der kan være tale om bedrageri, kræver det, at man forsøger at bilde kommunen noget usandt ind. Og det ser jo ikke ud til at være tilfældet. Men hensigtsmæssigt er det nok ikke, for kommunen vil nok alligevel justere i kontanthjælpen, nu hvor de kender sagens rette sammenhæng.”

Ville du også blive skilt, hvis du var i Søren og Dianes sted?

Ekstra Bladet