Dårligt stillede dør tidligst

Dårligt stillede dør tidligst

image title: 
Foto: hxdbzxy/123rf.com
Til trods for, at alle har de samme forudsætninger for at kunne blive behandlet af sundhedssystemet i Danmark, viser det sig, at der er en kæmpe kløft mellem de bedst og dårligst stillede i sundhedssystemet.
Ifølge DR ser det ud til, at parametre som uddannelse og indkomst har indflydelse på, hvor syge danskerne bliver, og hvornår de dør.

”Der er en forskel på 10 år mellem de rigeste og den fattigste del af befolkningen i, hvor længe vi lever. Det er en af de mest markante udviklinger, vi ser overhovedet,” fortæller Knut Borch-Johnsen, der er vicedirektør på Holbæk Sygehus og en af kilderne i DR’s nye dokumentar, der tager udgangspunkt i problemstillingen.
 
I dokumentaren vises uligheden i sundhed med et besøg i to forskellige dele af Aalborg, det velhavende kvarter, Hasseris, og Aalborg Øst, der mest består af socialt boligbyggeri.
 
Selvom afstanden mellem de to bydele kun er omkring syv kilometer, så viser det sig, at der er en gennemsnitlig forskel i levealder på 13 år. I Aalborg Øst dør indbyggerne meget tidligere, og er generelt mere plaget af sygdomme sammenlignet med beboerne i Hasseris.
 
Det overrasker Finn Diderichsen, der er professor ved Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet:
 
”Det er jo overraskende, at et af de mest lige lande i verden har så store uligheder i helbred,” siger han, og Peter Vedsted, der er professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, mener, at vi måske er for dårlige til at se, hvad vi er for et land:
 
”Der er et eller andet, der ikke er som det skal være. Måske er vi blevet for dårlige til at se, hvad vi er for et land, og hvem der bor i det.”
 
DR’s undersøgelse viser også, at borgerne i Aalborg Øst generelt også går mere til lægen, sammenlignet med beboerne i Hasseris. Faktisk går borgerne i Aalborg Øst til lægen 56 procent mere, end det er tilfældet i Hasseris.

LÆS OGSÅ: Kommer du tit for sent? Her er grunden:

Ifølge den praktiserende læge, Esben Sevelsted, der behandler borgere fra begge bydele skyldes forskellen, at beboerne har forskellige forudsætninger:

”Dem der bor i Hasseris, de kan tage vare på sig selv. Jo, man kan få en apopleksi eller blodprop eller sukkersyge. Man kan passe sin behandling, spise sine piller, ændre sin livsstil. Det kan nemt lyde som om, de er dummere i Aalborg Øst, men sådan er det ikke. De har blot andre forudsætninger,” fortæller han til DR.
 
Hvad synes du der skal gøres, for at komme uligheden til livs?
 
DR
 
Tags: