Dalai Lama-besøg uden Thornings deltagelse

Dalai Lama-besøg uden Thornings deltagelse

image title: 
Kilde: wrangel/123rf
Kina og Tibet har i mange år ligget i politisk krig, idet tibetanerne ønsker selvstændighed. Derfor bliver det også uden deltagelse af blandt andre statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), når den tibetanske åndelige leder Dalai Lama i dag og i morgen holder foredrag i Bella Center.

En deltagelse ville risikere at koste Danmark dyrt, både politisk og økonomisk. Det fortæller professor ved Asiatisk Forskningscenter på CBS, Kjeld Erik Brødsgaard, til Jyllands-Posten, og uddyber:

”Der er ingen tvivl om, at Kina både er et vigtigt eksportmarked, og vi importerer også mange billige varer derfra, som øger vores købekraft”.

LÆS OGSÅ: ””Den hemmelige Socialdemokrat” er blevet millionær”

Den danske vareeksport til Kina udgjorde sidste år 3,5 procent af den samlede vareeksport. Brødsgaard henviser derudover til det politiske partnerskab, som man indgik med Kina i 2008, og en deltagelse i Dalai Lamas besøg ville derfor også koste Danmark politisk. Brødsgaard fortæller:

”Danmark indgik et strategisk partnerskab med Kina i 2008, som man siden har arbejdet på at udbygge, og som blandt andet omfatter en dialog om menneskerettigheder. Det samarbejde vil blive afsporet, hvis en dansk statsminister inviterede Dalai Lama på officielt besøg. Det vil kineserne ikke bryde sig om”.

Dalai Lama besøgte i 2009 den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i hans hjem, da der her ikke var tale om et officielt besøg. Et besøg, der dengang skabte røre og gjorde, at Danmark for en kort stund blev lagt på is af kineserne.

Hvad mener du om, at man på den måde føjer Kina?
 
Jyllands-Posten
Tags: 
Nøgleord: