Danmark løb fra sit ebola-ansvar

Danmark løb fra sit ebola-ansvar

image title: 
Foto: federicofoto/123rf.com
Den 20. oktober sidste år tilsluttede Danmark sig en særlig EU-evakuerings- og behandlingsordning, der skulle sikre behandling af sundhedsarbejdere fra andre lande, som frivilligt tog til Vestafrika for at hjælpe med bekæmpelsen af ebola.
 
Nu viser en aktindsigt imidlertid, at Danmark ikke levede op til sit ansvar, da FN bad om assistance til at behandle seks FN-ansatte, der var blevet smittet med ebola i Vestafrika.
 
I alt modtog Danmark syv henvendelser, fordi FN i et af tilfældene henvendte sig to gange. Fem af disse henvendelser blev der aldrig svaret på, en af dem blev der kun kvitteret for og den sidste blev afvist af Sundhedsministeriet.
 
Ifølge sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er der dog en god forklaring på den manglende danske hjælp.
 
”Af de seks var de fire ikke omfattet af den særlige EU-mekanisme, så de var ikke aktuelle. Der var to tilfælde inden for mekanismen, og dem tog andre lande hurtigt imod,” siger han til Politiken.
 
Overlæge i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, fortæller ellers, at der var kapacitet på de danske sygehuse til at tage imod de ebolasmittede FN-ansatte, hvilket bekræftes af Nick Hækkerup.
 
Sundhedsministeren fastholder dog, at Danmark har handlet efter bogen og i det hele taget gjort et godt stykke arbejde.
 
”Det er rigtigt, men min holdning er, at det rigtige var at holde sig inden for aftalen i EU, og den omfattede ikke de lokale sundhedsarbejdere ansat hos FN. Vi insisterede på at løfte vores del af opgaven. Vi sendte læger og sygeplejersker, og vi gav stor økonomisk støtte. Danmark er, set i forhold til vores størrelse, i top fem med hjælpen mod ebola.”
 
Synes du, det lyder som om, at Danmark har levet op til sit ansvar? I hvor stort et omfang bør vi hjælpe med at bekæmpe ebola?
 
Politiken
Tags: