Danmark opnår topplacering for kræftoverlevelse

Danmark opnår topplacering for kræftoverlevelse

image title: 
Foto: dolgachov/123rf.com
Tidligere har vi længe ligget langt bagud, når det gjaldt kræftoverlevelse, i forhold til vores nordiske naboer Norge, Sverige og Finland. Men nu er vi endelig blevet markant bedre til at diagnosticere og behandle kræft end tidligere. Faktisk i sådan en grad at vi næsten er oppe ved siden af vores nabolande.

Det har en ny international undersøgelse vist, skriver Videnskab.dk ifølge TV2.

”Det er fantastisk, at vi er lykkedes med at vende statistikken på blot 15 år,” fortæller Gerda Engholm, som er seniorstatistikker hos Kræftens Bekæmpelse, til Videnskab.dk.

Hun er en af dem, der har været med til at bidrage med de danske tal til undersøgelsen, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet The Lancet.

”Vi har indhentet rigtig meget i forhold til de andre nordiske lande. Vi er stadigvæk ikke helt ligeså gode, men vi har indhentet virkelig meget,” fortæller Gerda Engholm.

LÆS OGSÅ: E-cigaretter udsætter dig for denne risiko

Et af de steder, hvor der især ses en positiv udvikling er for prostatakræft. Her er overlevelsestallet steget med 35 procent.
Den stigende overlevelse hos kræftpatienter er sket i og med, at man har investeret i bedre udstyr, der er kommet kortere ventetid til diagnose og behandlinger i løbet af de sidste 15 år. 

Sammen med vores nordiske nabolande ligger vi nu i toppen på verdensplan.

Ifølge Elsebeth Lynge, der er professor på Københavns Universitet og Nykøbing Falster Sygehus, er der en særlig grund til denne udvikling.

”Vi har god grund til at antage, at pakkeforløbene har spillet en væsentlig rolle,” siger hun til Videnskab.dk.

Selvom hun ikke selv har været med til at bidrage til undersøgelsen, forsker hun i forekomst af kræft i samfundet.

Det bakker Gerda Engholm hende op i:

”Kræft begyndte at blive set som en akut sygdom, hvor ventetiden kunne have afgørende effekt på overlevelsen. Det er især ved bestemte kræftformer, såsom hoved-hals-tumorer, hvor det er afgørende,” siger hun.

Hvad synes du om pakkeforløbene?

TV 2
 
Tags: