Dansk krig mod Islamisk Stat har kostet en kvart milliard

Dansk krig mod Islamisk Stat har kostet en kvart milliard

image title: 
Foto: Birute Vijeikiene/123rf
213 millioner kroner har det hidtil kostet den danske stat at deltage i den internationale koalition mod Islamisk Stat i Irak. Det fremgår af en aktindsigt, Ritzau har fået af Forsvarsministeriet.

De første danske kampfly lettede fra Danmark med kurs mod deres base i Kuwait den 2. oktober sidste år, og siden da er der fløjet mere end 250 missioner og smidt i omegnen af 200 bomber.

Opgørelsen gælder for perioden oktober 2014 til og med februar i år, og prisen for de fem måneder løber altså op i næsten en kvart milliard kroner. Heraf er omkring 44 millioner kroner brugt på ammunition.

LÆS OGSÅ: Islam-ekspert: Koranen opfordrer direkte til vold 

Ph.d. og forsker i Mellemøststudier ved Københavns Universitet, Sune Haugbølle, efterlyser en større debat om den danske indsats.

”Det er lidt en hemmelig krig, og jeg mener, at der burde være mere politisk debat om omkostningerne ved at være med,” siger han og uddyber:

”En kvart milliard er mange penge for et lille land, så der burde være mere debat om, hvad målene egentlig er, og om vi er på vej til at opnå, hvad vi vil. Der har været nogle militærstrategiske sejre, og siden luftbombardementerne har IS stort set ikke kunnet udvide deres positioner. Men vi får nok for lidt at vide om, hvad der foregår undervejs,” siger han.

LÆS OGSÅ: Syrien-krigere er ikke skyld i vestlig terror 

Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, har et halvt års krig mod IS bremset Islamisk Stats fremmarch. Men heller ikke ret meget mere.

”Vi har fået inddæmmet problemet og lagt låg på, men vi er ikke kommet videre end det. Vi har stoppet hullet i diget, men problemet med, at vandet kan trænge ind andre steder, det har vi ikke kunnet gøre noget ved,” siger han.

”Det kan stadigvæk ende med at gå helt galt. Vi har ikke fået gjort noget ved de underliggende politiske problemer, der gør, at de her krige og volden overhovedet kan opstå i Irak,” siger Peter Viggo Jakobsen.

Han mener, at Danmark med sin deltagelse har levet op til internationale forventninger.

”Så vidt, vi kan vurdere, har de danske fly jo gjort det de skulle, og det ser ikke ud som om, at de har ramt afgørende forkert. Så Danmark har spillet rollen som en loyal allieret, der bakker om en international indsats om at stoppe Islamisk Stat,” siger han.
 
Hvad mener du om, at Danmark næsten bruger en kvart milliard på at bekæmpe Islamisk Stat?
 
TV2 

Tags: 
Nøgleord: