Dansk studie: Overvægtige lever længst

Dansk studie: Overvægtige lever længst

image title: 
Foto: Steven Frame /12rf.com
Forskere fra Herlev Hospital og Københavns Universitet har nu påvist, at personer, der betegnes som let overvægtige, gennemsnitligt lever længere end både normalvægtige og undervægtige. Dog lever svært overvægtige kortere end andre.

Undersøgelsens resultater er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Journal of the American Medical Association (JAMA).

LÆS OGSÅ: Simpelt trick til at undgå overspisning

Forskerne har fundet frem til, at et body mass index (BMI), der er et udtryk for folks højde i forhold til vægt, på 27 giver det længste liv. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er man overvægtig, hvis man har et BMI på over 25.

Så dem, vi i dag går rundt og kalder overvægtige med et BMI på 27, ja de er faktisk dem, der lever længst. Derfor skal vi nok til at få et lidt mere nuanceret syn på vægt og overvægt, siger professor Børge Nordestgaard til Politiken.

LÆS OGSÅ: Påvist: Dette tiltag gør ældre sundere

Over for den engelske medie BBC understreger professor Børge Nordestgaard, der har stået i spidsen for studiet, at resultaterne ikke betyder, at normalvægtige nu skal mæske i sig for at tage på. Derimod mener han, at resultaterne viser, at overvægtige ikke behøver bekymre sig så meget som tidligere, skriver DR.

Studiet viser også, at vores fagpersoners syn på, hvad der er det optimale BMI i forhold til levetid har ændret sig.

I 1970’erne var det 23,7, i starten af 1990’erne var det 24,6 og nu er det altså 27, skriver Politiken.

Undersøgelsen giver ikke svar på, hvorfor personer med et BMI på 27 lever længere, men Børge Nordestgaard har et bud:

“Vi er i dag langt bedre til at behandle fedmens følgesygdomme og de risikofaktorer, som overvægten medfører - for højt blodtryk, diabetes og for høje triglycerider og kolesterol - end tidligere. Det er jo ikke overvægten i sig selv, der slår folk ihjel, men følgesygdommene,” siger han til Politiken.

Hvad gør du for at holde dig sund og leve længe?

DR
Tags: 
Nøgleord: