Dansker afslørede verdens største svindelnummer

Dansker afslørede verdens største svindelnummer

image title: 
Foto: Andrea Izzotti/123rf
Michael Soussan var medarbejder på FN-programmet Mad-for-olie, der endte med at blive et af verdenshistoriens største svindelnumre. Michael Soussan var en af nøglepersonerne bag afsløringerne.  

Olie-for-mad tillod Saddam Hussein at sælge olie til verdensmarkedet, mens Irak var omfattet af økonomiske sanktioner under Golfkrigen i 1990’erne. Til gengæld for olien fik Irak mad, medicin og andet til den nødstedte befolkning, der led under handelsembargoerne mod Irak.

Olie-for-mad-programmet genererede 75 milliarder kroner, som skulle gå til blandt andet mad og medicin. Befolkningen nåede dog aldrig at få glæde af de mange penge, for de endte i korrupte lommer. Det var ikke kun Saddam Hussein, der nød godt af svindlen. Også mange firmaer, FN-bureaukrater og andre fik glæde af korruptionen.

Michael Soussan beskriver, hvordan udsigten til profit fik det værste frem i firmaer og politikere.

”Olien fungerede som en slags narko og fik firmaer og politikere til at overtræde de moralske kridtstreger for at få del i profitten,” siger han til Berlingske.

Som assistent for programmets cypriotiske FN-chef, Benon Sevan, kom Michael Soussan tæt på samtlige skumle personligheder, som udgjorde den farce, programmet udviklede sig til at være. Det var her, han fik indblik i den korruption, der foregik.

”Efter nogle måneder vidste jeg, at mine idealer om FN ikke hang sammen,” siger han og fortsætter.

”Den var gal både med selve projektet og med korruptionen.”

Det endte med, at han gik til pressen med sin viden. Sagen sendte 13 danske firmaer, Benon Sevan og mange andre på anklagebænken for at have deltaget i korruptionsskandalen. 

Michael Soussan har skrevet en bog om sine oplevelser, der nu udkommer på dansk med titlen ”Bedrageri for begyndere – Mit lynkursus i internationalt bureaukrati”.

Kendte du til Olie-for-mad-programmet før du læste artiklen? Og hvad er din holdning til FN generelt? 
Tags: