Danskere vil have alternative behandlinger hos lægen

Danskere vil have alternative behandlinger hos lægen

image title: 
Foto: Tyler Olson/123rf.com
To tredjedele (67 procent, red.) af danskerne mener, at det danske sundhedsvæsen burde være mere åbent over for at tale med patienter om alternative behandlinger.
 
Det viser en rapport udarbejdet af Trygfonden og Videnscenter Mandag Morgen, hvor man har spurgt 6.000 danskere om deres holdning til sundhedsvæsenet.
 
Tallene kommer ikke bag på de alternative behandlere.
 
”Det er det, vi møder hele tiden. Vores klienter og patienter er kede af, at de ikke kan tale med deres læger om den alternative behandling, de går til,” siger Charlotte Yde, som er formand for paraplyorganisationen for alternative behandlere, Sundhedsrådet.
 
Hun mener også, at det vil styrke patientsikkerheden, hvis lægerne var mere åbne for at tale med deres patienter om alternative behandlinger.
 
”Jo mere samarbejde, der er, om, hvordan folk har det, jo større vil sikkerheden være,” siger Charlotte Yde, der selv er homøopat, hvilket er en alternativ behandlingsform, hvor man giver patienter naturlægemidler.
 
LÆS OGSÅ: Begår du også disse fejl, når du børster tænder?
 
Forsker Helle Johannessen, der har forsket i alternativ behandling i flere år, mener også, at læger burde sætte sig ind i alternative behandlingsformer og tale med patienterne om det.
 
”Man efterlader patienterne på herrens mark, for så må de selv ud og finde information i annoncer i ugeblade og på nettet, hvor man kan finde rigtig mange udokumenterede oplysninger om alternativ behandling,” siger Helle Johannessen, som er professor på Syddansk Universitet.
 
Hun forklarer desuden, at flere andre europæiske lande bruger alternative behandlingsformer.
 
”De (danske læger red.) bør sætte sig ind i den forskning, der allerede findes. Der findes meget i udlandet, som for eksempel viser, at nogle former for alternativ behandling kan forbedre livskvaliteten og mindske angst og kvalme hos kræftpatienter,” siger hun ifølge DR.
 
Andreas Rudkjøbing, der er formand hos Lægeforeningen, er enig i, at man som patient burde kunne tale med sin læge om alternativ behandling. Derimod mener han ikke, at lægerne direkte skal anbefale patienterne alternative behandlinger. Ifølge ham er det nemlig altafgørende, at der er videnskabelig dokumentation for, at en behandling virker, inden man som læge anbefaler den til en patient:
 
”Når man går til lægen, skal man have en sikkerhed for, at det, man får tilbudt som behandling, er veldokumenteret, og at det virker. Det er den helt grundlæggende tillid, der bør være mellem læge og patient,” siger han ifølge DR.
 
Mener du, at læger burde anbefale deres patienter alternativ behandling?
 
DR