Danskerne er afhængige af stoffer

Danskerne er afhængige af stoffer

image title: 
Johan Larson/123rf.com
Det viser sig, at flere patienter er blevet afhængigt af helt almindeligt smertestillende indeholdende kodein, som kodimagnyler. Ekspert advarer dog om, at et misbrug kan være skadeligt.

”Vi ser patienter, der bliver afhængige af svag smertestillende medicin, der indeholder kodein. Det vil sige kodimagnyl, og det kan være forrygende svært at komme ud af igen,” fortæller overlæge ved Rigshospitalets Smerteklinik, Jette Højsted.

I Danmark bliver der dagligt købt cirka 100.000 kodimagnyler indeholdende det afhængighedsskabende stof, kodein, som ifølge ekspert kan være livsfarligt.

”Det er tilvænnende på samme måde, som morfin er det. Det vil sige, at du skal tage mere og mere for at få den samme effekt,” siger klinikchef Christian Nielsen, der er anæstesilæge og specialist i smerter.

LÆS OGSÅ: Etniske minoriteter har større risiko for dødfødte børn

Der findes endnu ikke statistik på, hvor mange der reelt er afhængig af smertestillende medicin, dog udskrives der i gennemsnit otte danskere om dagen, der på grund af smertestillende forgiftning er blevet indlagt.

”Afhængigheden er psykisk, det vil sige, at patienterne får en følelse af velvære, når de tager medicinen, men den er også fysisk, og patienterne får abstinenser, hvis de prøver at stoppe misbruget,” siger Jette Højsted.

Det antages af eksperter på området, at misbrug som disse kan have store sundhedsmæssige effekter, og anses altså som værende et overset problem.

Har du eller nogen du kender oplevet et lignende misbrug? Hvis ja, hvordan blev misbruget håndteret?

Metroexpress

 
Tags: