Danskerne gider ikke ulandsbistand

Danskerne gider ikke ulandsbistand

image title: 
Foto: Sura Nualpradid/123rf
Danmark bruger hvert år omkring 17 milliarder kroner på at yde økonomisk bistand til verdens fattigste lande. Men en måling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Udenrigsministeriet viser, at den danske befolknings opbakning til udviklingsbistanden er faldende.

61 procent af de adspurgte i analysen mener, at Danmark skal yde økonomisk hjælp til de fattigste lande i verden. Det er et fald på 15 procentpoint sammenlignet med 2010, hvor 76 procent bakkede op om den økonomiske støtte.

LÆS OGSÅ: Danskerne vil fratage Alexandras årpenge

Færre og færre danskere mener, at bistanden gør en forskel og ser hellere, at pengene først og fremmest bruges på at sikre velfærden herhjemme. Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) mener dog, at man skal fokusere på det store flertal, der stadig er, og at modstanden er uændret. Det fortæller han til Berlingske, og giver samtidig sit bud på, hvorfor opbakningen er faldende:

”Når Folketingets p.t. største parti, Venstre, sammen med andre argumenterer for, at vi skal skære i bistanden, så påvirker det folks holdning”.

Venstre selv afviser dog kritikken og ser nærmere spareforslaget som en pligt over for borgerne. Udenrigsordfører for partiet Jakob Ellemann-Jensen udtaler til Berlingske:

”At man politiserer, at Danmark bruger 17 milliarder kroner om året af skatteydernes penge på udviklingsbistand, skal ikke kritiseres. Det skal netop politiseres. Alt andet vil være en lemfældig omgang med danskernes penge”.

Hvad er din holdning til ulandsbistanden? Bør man støtte de lande, der har mest brug for det, eller skal man først og fremmest sikre velfærden herhjemme?

dr.dk
Tags: 
Nøgleord: