Danskernes CPR-numre lækket til kinesisk virksomhed

Danskernes CPR-numre lækket til kinesisk virksomhed

image title: 
Foto: ssi.dk/Tuala Hjarnø
Ifølge Datatilsynet er omkring fem millioner danske cpr-numre blevet sendt til den kinesiske virksomhed Chinese Visa Application Centre ved en fejl.
 
Sagen har været kendt siden 2015, hvor Danmarks Statistik oplyste Datatilsynet om fejlen.
 
Sagen starter da et anbefalet brev fra Statens Serum Institut til Danmarks statistik ved en fejl blev afleveret til den kinesiske virksomhed.
 
I brevet var der to CD’er, hvori der lå data om de cirka fem millioner danskere bosat i danske kommuner mellem 2010 og 2012. Foruden CPR-numre indeholdt CD’erne også informationer om helbredsoplysninger.
 
Datatilsynet oplyser, at CD’erne ikke indeholdt navn og adresse, men til gengæld var dataen ikke krypteret.
 
I forbindelse med nyheden om lækket, skriver Statens Serum Institut:
 
”Det er Forskerservices opfattelse, at der var tale om følsomme personoplysninger af meget omfattende karakter, og at det ikke ville kunne udelukkes, at det kunne have haft konkrete konsekvenser for de berørte personer, såfremt oplysningerne rent faktisk var kommet til uvedkommendes kendskab.”
 
LÆS OGSÅ: Her er opskriften på forelskelse 

”Det er imidlertid Forskerservices opfattelse, at de oplysninger, der fejlagtigt blev afleveret til Chinese Visa Application Centre, hverken kom andre personer i hænde eller blev set af andre personer,” skriver Forskerservice under Statens Serum Institut, ifølge Ekstra Bladet.
 
Forskerservice har været i kontakt med den konkrete medarbejder på Chinese Visa Application Centre, der modtog brevet med de fortrolige oplysninger. Her oplyser Forskerservice, at medarbejderen havde modtaget og åbnet brevet ved en fejl.
 
Samtidigt forklarer medarbejderen, at da hun opdagede, at brevets rette modtager var Danmarks Statistik, gik hun hen og afleverede brevet til dem.
 
”Det er på baggrund heraf Forskerservices vurdering, at det ikke har haft nogen faktiske konsekvenser for de personer, hvis data fejlagtigt af Post Danmark blev udleveret til – men ikke set af – en medarbejder hos Chinese Visa Application centre, hvorfor Forskerservice ikke mener, at der skal gives information til de berørte personer eller offentligheden på baggrund heraf,” lyder det.
 
Sundhedsminister Sophie Løhde har ingen kommentarer i sagen, da hun er på ferie.
 
Er det i orden, at vi først har fået denne sag at vide fire år efter den har hændet?
 
Ekstra Bladet 
Tags: 
Nøgleord: