Dementlandsby på vej i Norge

Dementlandsby på vej i Norge

Sponsoreret indhold

Verdens første landsby for demente ligger i Holland, og nu vil Norge forsøge at gøre hollænderne kunsten efter. I 2018 er det planen, at det olierige lands første dementlandsby skal stå klar i Oslo.
 
Arkitekterne på projektet har allerede færdiggjort tegningerne til landsbyen, der skal ligge i Lille Tøyen-kvarteret og får plads til 153 beboere. De får hver især deres eget værelse med bad i bygninger med plads til seks-otte personer, mens køkken, stue og opholdsrum er til fælles brug.
 
Der vil desuden blive anlagt en “hovedgade” med supermarked og café, hvor beboerne kan gå sig en tur, og netop frihed til at bevæge sig rundt er ifølge byrådsmedlem Aud Kvalbein en af bevæggrundene for at etablere landsbyen:
 
”Hidtil har vi placeret demente i bygninger, hvor de stort set kun har haft en gang at gå frem og tilbage på. Men det er deres sidste hjem, og de skal have en god oplevelse i en tryg landsby,” siger hun til den norske avis VG.
 
Ifølge Aud Kvalbein er over 80 procent af Norges plejehjemsbeboere demente, og hun forudser, at det tal vil stige indenfor de næste 10 år. Flere andre kommuner i Norge undersøger derfor også muligheden for at bygge særlige områder for demente.
 
Hvad mener du om konceptet? Er det noget, vi bør overveje at gøre i Danmark?
 
Ekstra Bladet