Denne ’skjulte sygdom’ rammer hver tredje kvinde

Denne ’skjulte sygdom’ rammer hver tredje kvinde

Sponsoreret indhold

En undersøgelse foretaget af YouGov for BT og metroxpress viser, at 31 procent af danske kvinder ofte lider af menstruationskramper.

En af dem, der er ramt af de voldsomme menstruationssmerter, er 21-årige Lisa Folsted, der fik sin menstruation for første gang som 12-årig.

”Jeg kan ikke gå i stramme bukser, fordi jeg bliver oppustet og har mavesmerter,” fortæller Lisa Folsted, der også oplever at have kvalme, koldsved og hovedpine, når hun har menstruation.

Efter Lisa har født sin 2-årige søn, har smerterne fortaget sig lidt, men når de engang imellem alligevel dukker op, kan hun sjældent bekæmpe dem med smertestillende som Panodiler og Ipren.

”Smerterne kommer hurtigt igen, hvis jeg tager smertestillende, og det hjælper heller ikke på kvalmen,” forklarer Lisa Folsted til BT.

Ifølge læge og sexolog Helle Trankjær, er der flere kvinder, der lider af menstruationssmerter, der ikke kan fjernes med håndkøbsmedicin. Hun forklarer, at smerterne kan skyldes store mængder af signalstoffet ’prostaglandiner’, som kan skabe smertefulde sammentrækninger.

”Kvinden kan være meget generet af kraftige smertefulde menstruationer, så hun nærmest må rive en dag ud af kalenderen,” fortæller Helle Trankjær.

Hun råder, at man benytter sig af hormonspiral eller p-piller, da dette kan mindske smerterne.

Ud af de 31 procent af kvinderne, der lider af menstruationskramper, hævder hver sjette desuden, at deres smerter er så slemme, at de er nødt til at tage en sygedag.

LÆS OGSÅ: Håndkøbsmedicin kritiseres for at være livsfarligt

Selvom det især er unge piger i alderen 18-24, der svarer i undersøgelsen, at de døjer med menstruationskramper, mener Helle Trankjær ikke, at der ikke er flere yngre end ældre kvinder, som lider af smerterne. Til gengæld forklarer hun, at der kan være forskel på årsagen til, at kvinderne har smerter.

”Hos ældre kvinde kan  kraftige smertefulde og langvarige menstruationer skyldes en muskelknude på livmoderen, men det er ikke så almindeligt hos de helt unge kvinder,” siger Helle Trankjær.

Helle Tranklar råder til, at man søger læge, hvis man oplever uregelmæssigheder eller smerter ved menstruation, men fastslår dog, at der oftest ikke er tale om noget alvorligt.

Har du nogensinde taget en sygedag pga. menstruation?

BT